Čačić nadigrao Tudora

Pritvaranje Mamića je šok koji izdrže najjači

Ante Čačić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
18.07.2015.
u 16:12

- Neka me Zdravko Mamić nazove ako želi da Dinamo opet igra u nogometnoj Ligi prvaka - kaže Čačić.

Jutro poslije velike pobjede (2:1) protiv favoriziranog PAOK-a trener Lokomotive Ante Čačić (61) održao je regeneracijski trening na Kajzerici. Nakon prospavane noći kaže:

– Veseli me što je momčad odradila veći dio planiranog, kao i to što smo odluku o prolazu prolongirali za uzvrat. PAOK je i dalje favorit, ali siguran sam da nisu računali na ovaj poraz koji će ih dodatno opteretiti, a mi u Grčku putujemo posve rasterećeni – kaže Čačić.

Iznenadili smo PAOK

Što ste rekli igračima uoči treninga?

– Da je gotovo tek prvo poluvrijeme i da želim prolaz! Imamo dobar rezultat, imamo svoje adute i vjerujem da možemo pronaći stazu do uspjeha. Vjerujem da bi u Solunu moglo biti svašta...

Dojam je da ste iznenadili trenera PAOK-a Igora Tudora taktičkom postavom s tri zadnja vezna igrača?

– "Snimali" su nas, ali nisu vidjeli ovu našu inačicu igre, možda smo ih stvarno iznenadili. No vjerojatno su razmišljali samo o sebi, a mi smo se ipak morali podrediti kvalitetnijem suparniku. To smo dobro i učinili, a nadam se da će na uzvratu biti još i bolje.

Bio je Tudor prilično ležeran i bezbrižan nakon utakmice, uvjeren je u prolaz...

– Ima pravo na to, čak i da smo pobijedili sa 2:0, ne bih bio siguran u prolaz! Ali bit će i oni pod neočekivanim pritiskom, bit će uzavrelo ozračje, koje može i PAOK-u biti kočnica ne otvori li utakmicu po željama.

Jedini ste hrvatski trener bez poraza u kvalifikacijama za europska natjecanja, s Dinamom, Mariborom i Lokomotivom upisali ste 13 pozitivnih rezultata!

– Lijep je to podatak, to mi mnogo znači i nadam se da ću u Solunu nastaviti taj niz!

Kako komentirate lošije rezultate ostalih hrvatskih klubova u Europi – od vas se najmanje očekivalo, a napravili ste najviše?

– Ha, najviše su profitirali – kladioničari! Opet se potvrdilo da u ovom, za većinu klubova pripremnom razdoblju, nema pravoga favorita. Nikoga se ne smije podcijeniti, svugdje se ulaže u nogomet. Naravno da me najneugodnije iznenadila Rijeka, trebat će joj čudo u Aberdeenu za prolaz. Ispadne li iz Europe, bit će to ključni trenutak za klupski razvoj, pokazat će se koliko je klub jak, koliko su im ambicije na čvrstim temeljima – kaže Čačić i nastavlja:

– Očekujem Hajdukov prolaz na vrućem Poljudu, mišljenja sam da Koper neće izdržati. A Dinamo bi morao proći Folu, doći će plavi k sebi u ovih nekoliko dana.

Je li momčad doista bila toliko uzdrmana privremenim izostankom braće Mamić?

– Bio je to jak potres za cijeli klub i igrači i stručni stožer svakako su kolateralne žrtve kompletne situacije. Možda to nije najveći razlog Dinamovih lošijih igara na početku sezone, ali jedan od razloga svakako jest.

Jeste li zadovoljni situacijom u hrvatskom nogometu?

– Naš je nogomet znatno bolji nego što ga se želi prikazati. Na žalost, infrastruktura nam je najveći problem, imamo stadione "iz 19. stoljeća"! A to je temelj svega. Liga nam je promotivna, stalno izbacuje mlade igrače od kojih naš nogomet živi. Reprezentacija nam je najbolji promidžbeni artikl, kad se sve zbroji, kad sagledamo ekonomsku situaciju i koliko smo mala zemlja, nogomet nam je sjajan, nogomet je naš svjetionik. Kad bi sve bilo kao naš nogomet, svima bi u ovoj zemlji bilo znatno bolje! Naravno da može bolje, HNS bi se malo više trebao brinuti o klubovima, nadam se da će tako i biti.

Najstariji debitant

A jeste li zadovoljni svojom trenerskom karijerom?

– Jesam! U startu sam bio hendikepiran jer nemam igračko ime, zbog toga sam, nakon Otta Barića, bio i najstariji debitant na Dinamovoj klupi! Počeo sam u markuševačkom Prigorju, imao sam normalan razvojni put od nižih rangova prema višim i u svim sam rangovima osvajao naslove.

Vaš sljedeći korak? Inozemstvo ili vas možda zanima mjesto hrvatskog izbornika?

– Trener koji nema ambiciju biti trener Dinama ili Hajduka, odnosno izbornik reprezentacije, ne treba se ni baviti tim poslom! Neka sve ide svojim slijedom, vjerujem da sam dovoljno dobar, pun sam samopouzdanja zato što znam posao kojim se bavim! Biti izbornik kruna je karijere, a moj je vjetar u leđa isključivo rad, nemam iza sebe nikakav lobi i nadam se da će to i dalje biti prepoznato – govori Čačić.

>>Zelenika se za PAOK priprema uz pomoć YouTubea

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije