'TRABUNJALI GLUPOSTI'

Prognoza uvaženog profesora za Perišića izazvala žestoke reakcije. Sinoć im je dokazao da griješe

Susret Hrvatske i Škotske u 3. kolu Lige nacija
Goran Stanzl/PIXSELL
13.10.2024.
u 09:56

A zašto je za karijeru Ivana Perišića značajna utakmica sa Škotskom? Zato što je Ivan prvi put nakon više od godinu dana, točnije od utakmice Armenija – Hrvatska u Erevanu 11. rujna 2023., na terenu proveo 90 minuta (u sudačkoj nadoknadi zamijenio ga je Jakić)!

Kondicijski trener i profesor kineziologije Kristijan Blažević ponovno se oglasio na Facebooku u svezi Ivana Perišića. Ovo je njegova objava nakon utakmice Hrvatska – Škotska:
- Daaavnih dana sam napisao tekst u kojem sam podijelio svoje iskustvo i znanje o ozljedi ACL-a i popratnih otegota. Brojni moji prijatelji su me upozoravali na mogući rizik, uz konstataciju kako je Ivan radnik i kako će me zaj....i. Neće. Ivan je radnik, ali je biologija jako zaj....a. Također, pričalo se kako nemam uvid u dokumentaciju. Neki od kolega su preko emocije navijača prodirali u medije i ostvarivali životopis. Neki od novinara su trabunjali gluposti. Ja sam šutio. Danas je Ivan, 13 mjeseci od grozne ozljede odigrao korektnu utakmicu. Cijelu. Čestitam. Taman će u periodu od 16 do 20 mjeseci biti u vrhunskoj formi, ukoliko mu to godine dozvole i ukoliko ne bude reozljeda. Hvala lijepa! – napisao je sinoć uvaženi profesor Blažević, čije su tadašnje prognoze oko Perišićevog oporavka izazvale žestoke reakcije.

A zašto je za karijeru Ivana Perišića značajna utakmica sa Škotskom? Zato što je Ivan prvi put nakon više od godinu dana, točnije od utakmice Armenija – Hrvatska u Erevanu 11. rujna 2023., na terenu proveo 90 minuta (u sudačkoj nadoknadi zamijenio ga je Jakić)! Prošlo je to pomalo nezamijećeno, a Ivanu je tih 90 minuta protiv Škotske značilo – sve! Da je opet Igrač, da vrijedi, da to zaslužuje i – ono najvažnije – da je opet važan Hrvatskoj. Što je izbornik Dalić stalno tvrdio, i čvrsto stajao iz Ivana, pa čak i kad je bio igrač bez kluba. Samo jedan kratki odmak od teme: posljednja najveća minutaža na terenu koju je Ivan imao bila je 68 minuta u utakmici Hajduk – Slaven Belupo 4. kolovoza, dok je u rujnu u PSV Eindhovenu u utakmicama protiv Willema II i Sparte Rotterdam nastupio 65, odnosno 45 minuta. Zadnja značajnija minutaža u dresu Hrvatske bile su 84 minute u utakmici s Albanijom na Europskom prvenstvu 19. lipnja.

VEZANI ČLANCI:

Vratimo se sada onome najvažnijemu: Ivanovom značaju za Hrvatsku. A tome je zapravo možda najviše kumovao trener PSV-a Peter Bosz, postavivši Ivana na poziciju desnoga krila, otvorivši i Daliću – suočenom s deficitom desnih braniča – nove horizonte. Tako je Perišić, uz Pjacu, zapravo jedini igrač u kadru reprezentacije verziran za igru na desnom beku/krilu i kao takav najveći dobitak listopadskih utakmica. Time je Ivan Perišić još jednom potvrdio svoj status najraznovrsnijeg hrvatskog nogometaša svih vremena, reprezentativca koji je za Hrvatsku igrao na čak sedam pozicija: lijevoga veznoga, lijevoga krila, ofenzivnog veznog, špice, desnoga krila, lijevoga beka i na kraju i desnoga wing-beka. Neki bi se možda u tom kaosu pogubili – lijeva strana, desna strana, ofenzivno, defenzivno – a Ivanova reakcija u utakmici sa Škotima bila je fenomenalna. Istina, Andy Robertson igrač je svjetske klase i pet godina mlađi od Ivana, pa kao takav ima pravo ponekad i pobjeći svome čuvaru, ali kada se podvuče crta pod ovu utakmicu, Perišićev učinak bio je opipljiviji: asistencija za Matanovićev gol i ocjena 7.6 – najviša kod Hrvata (izvor: Sofascore), a Robertson 7,0.

I tako, Dalić odjednom ima vrhunsko rješenje za najosjetljiviju poziciju u momčadi, i može se s 35-godišnjakom pokriti sve do povratka Juranovića i Stanišića. Međutim, to nije sve. Ivan Perišić u utakmici sa Škotskom, 137. nastupu za Hrvatsku, ostvario je već 31. asistenciju u dresu reprezentacije! Da, Ivan Perišić, osim što je postigao 33 pogotka za Hrvatsku, svojim je neposrednim dodavanjem omogućio suigračima čiste situacije za čak 31 pogodak, po čemu je apsolutni rekorder među vatrenima. Taj primat preuzeo je od Luke Modrića (27 golova, 29 asistencija) još 8. rujna 2023. godine u utakmici s Latvijom u Rijeci (5:0), pa tako Ivan potpisuje ukupno 64 gola za Hrvatsku od svoga debija 2011. godine.

Za usporedbu, svjetski rekorder po broju asistencija u reprezentaciji je Argentinac Lionel Messi s 58 (uz 109 pogodaka), dok Cristiano Ronaldo u dresu Portugala ima 133 pogotka i 45 asistencija. Na kraju, ono što Ivanu Perišiću kronično nedostaje je – pogodak. Kao poticaj Ivanu često se podsjeća kako se Ivan nije upisao u strijelce još od prosinca 2022., kada je zabio Japanu u Dohi, ali sjeća li se itko kada je Perišić postigao svoj posljednji pogodak na hrvatskom tlu? Zbilo se to 1. lipnja 2021. godine, u Ivanovom stotome nastupu, u Velikoj Gorici protiv Armenije (1:1). A koji je sljedeći nastup Hrvatske u Hrvatskoj? Onaj 18. studenoga protiv Portugala u Splitu, na Poljudu, tamo gdje Ivan još nikada nije zabio; ni za Hajduk, ni za Hrvatsku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije