DARKO KRALJ Prvi zlatni hrvatski paralimpijac

Proteza sa šahovnicom zaštitni znak u Pekingu

30.12.2008.
u 21:34

Kada je u svibnju na Otvorenom atletskom prvenstvu osoba s invalidnošću u Rijeci bacio kuglu do svjetskog rekorda (14,04 m), Darko Kralj najavio je velike stvari na Paralimpijskim igrama u Pekingu. Tako je i bilo. Četiri mjeseca kasnije Kralj je osvojio zlatnu medalju postavivši ponovo svjetski rekord (14,43 m).

Josip Slivar “krivac”
Rođen je 6. lipnja 1971. u Garešnici. Djetinjstvo je, uz roditelje Franju i Slavicu, te brata Željka, proveo u Grubišnom Polju gdje je završio osnovnu i srednju školu. Odmah poslije škole odslužio je vojsku, a u siječnju 1991. postao pripadnik pričuvnoga sastava MUP-a u Grubišnom Polju. Ubrzo postaje pripadnik postrojbe za posebne namjene u Rakitju i u Erdutu. Teško je ranjen 26. srpnja 1991. kad je i ostao bez lijeve natkoljenice.

- Na nagovor Josipa Slivara, prije četiri godine počeo sam se baviti atletikom u bjelovarskom Sokolu. Iste godine išao sam na EP u nizozemski Asen - rekao je Kralj.

Branko Omazić, atletski izbornik, uočio je veliki Kraljev potencijal te ga je upoznao s Ivanom Ivančićem, jednim od najboljih hrvatskih trenera za bacačke discipline.

Zahvala Grubišnom Polju
- Putovao sam dvaput tjedno u Zagreb na treninge i na dvoranskom EP-u u Švedskoj osvojio drugo mjesto - istaknuo je Kralj i dodao:

- Kada mi je osječka tvrtka Otos izradila specijalnu protezu, znao sam da će stvari krenuti nabolje. Pitali su me bi li bio problem da naslikaju hrvatsku šahovnicu na protezu. Ma kakav problem. Po tome sam kasnije postao poznat u Pekingu.

Nakon što je u Pekingu osvojio zlatnu medalju, sav ushićen rekao je:

- Ispunio mi se dječački san. Medalju darujem hrvatskom narodu, mome Grubišnom Polju i ekipi koja me pripremala - rekao je Kralj.

A taj dječački san bio mu je da postane uspješan sportaš i jednog dana na postolju sluša Lijepu našu.

Darko Kralj prvi je hrvatski paralimpijac osvajač zlatne medalje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije