Trener Dinama

Ivajlo Petev: Pušač koji je u velikom derbiju samo jednom baš “popušio”

Ivajlo Petev
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
09.04.2017.
u 13:37

Danas na Rujevici Rijeka i Dinamo igraju možda i presudnu utakmicu za naslov

Jednog čovjeka sigurno nije mogla impresionirati ni krcata Rujevica, ni napaljeno ozračje i navijači koji su mu na riječkoj “kutiji šibica” visjeli nad glavom, ni suparnik s druge strane, vodeća, već godinu dana neporažena Rijeka. Dinamov trener Ivajlo Petev tek je u 42. godini, nema ni deset godina trenerskog staža, a već je izgradio imidž stručnjaka kojem su velike, sudbonosne utakmice zapisane u zvijezdama. I koji je u njima nevjerojatno hladnokrvan, baš kao što je bio i onog dana kad je doživio i preživio ono što je, srećom, malo koji njegov kolega imao prilike u karijeri.

Pokrenuo dominaciju

Kad su huligani 2013. upali na press-konferenciju Levskog u Sofiji, na kojoj su ga predstavljali za novog trenera i kad mu se jedan od njih, nabildan kao zvijer i s kapuljačom na glavi unio u lice, Petev je ostao barem izvana miran i hladan, ali svakako hrabar. Ni nakon što su mu skinuli majicu i podmajicu i polugolog ga ispratili iz prostorije, nije pomišljao na odustajanje od posla. Ako su točni izvori iz Bugarske, povukao se tek kad ga je iz Loveča nazvala supruga Julija i rekla mu: “Vrati se, nemaš tamo što tražiti, vidiš da te hoće ubiti”. U Sofiji još pamte taj skandal pa je donedavni trener Levskog Topuzakov nedavno izjavio: “Pa neće mene svlačiti kao Peteva”.

Bugarskom novinaru Milenu Dimitrovu rekao je da je njegova supruga zamrzila nogomet uz njega. A uz posao u kojem je ostvario lijepe uspjehe, pokrenuvši petogodišnju dominaciju Ludogoreca kojoj se ne nazire kraj, kao ni Dinamovoj, Petev je postao strastveni pušač. Nije prije pušio, ali kad je sjeo na klupu, cigarete su postale njegov ispušni ventil. I hakl s prijateljima i suradnicima. Pred igračima je savršeno miran, što uspješno i prenosi na njih dok im daje posljednje upute uoči utakmice.

Jeste li praznovjerni? Imate li nekakav ritual prije utakmica, pitali su ga jednom.

– Iskreno, kao igrač nisam bio praznovjeran. Sada imam neke svoje posebne rituale – otkrio je.

Vucov ga napao

Kao mlada trenerska zvijezda, osvojivši dva naslova prvaka Bugarske zaredom odmah po ulasku u najviši rang, Petev je bio majstor za najveće utakmice, iako bar one prve sezone utakmice s Levskim i CSKA vjerojatno i nisu bile tako tretirane... Sve do posljednjeg kola u kojem je Ludogorec kod kuće trebao pobjedu za senzaciju stoljeća, prvi naslov u povijesti, a u goste mu je dolazio izravni suparnik CSKA. Slavio je s 1:0 pogotkom Miroslava Ivanova iz slobodnog udarca, a gostujući navijači htjeli su na kraju utakmice provaliti u teren i prekinuti slavlje u Razgradu.

Samo je jedan derbi u dvije sezone izgubio. Nije ga koštalo, oba je puta osvojio naslov. Ali zato je jednom na Cipru baš stradao. U doigravanje je u sezoni 2013./14. s AEL Limassolom ušao s tri boda prednosti u odnosu na APOEL i Apollon. Vjerojatno ključan poraz u gubitku naslova bio je onaj u 5. kolu play-offa u gostima kod APOEL-a s 3:0!

U Bugarskoj pomno prate Ivajlov veliki lov na Rijeku i naslov prvaka. Javno ga povremeno još neki napadnu poput Ivana Vucova, koji mu je zamjerio zato što se usudio reći da ne vidi da bi im reprezentacija mogla uskoro napredovati, i bivšeg igrača Emila Veleva koji mu je zamjerio što se spetljao s Mamićem!? Bugarska rabota... No Petev svakako zna s moćnim gazdama. S velikim šefom Ludogoreca Kirilom Domuščijevim imao je toplo-hladni odnos, svađali su se pa mirili. A s Mamićem, kažu, njeguje odnos pun je međusobnog razumijevanja.

>>Kek: Dokazali smo da smo s pravom na vrhu! Petev: Previše smo griješili, ali rezultat je pošten

>>Može li Rijeka prokockati plus četiri? Pogledajte raspored do kraja prvenstva

Komentara 3

Avatar cluesblues
cluesblues
15:06 09.04.2017.

petev nije trenerski kalibar kakav treba dinamovoj mladoj ekipi (niti klubu dinamovog ranga) - kad se jednom rijesimo pivarica, antolica, matela i jos ponekog mediokritetskog "starca" koji usporavaju igru i vise smetaju nego koriste jer igraju nogomet kakav se odavno ne igra, ova mlada ekipa ( livakovic, coric, sosa, moro, peric, benkovic, hodzic, olmo, knezevic, gojak, fiolic, gulierme, pa i stojanovic i situm - pod uvjetom da vecina ostane) itekako zna igrat moderan, brz i tehnicki dotjeran nogomet, a uz vrhunske iskusne stare majstore poput samira, soudania i ademija (i uz par dobrih pojacanja na ljeto) to bi bila strasna ekipa - medjutim petev je limitiran, takticki slab i uglavnom se oslanja na individualne poteze...cinjenica je da je igra malo napredova u odnosu na onu iz vremena kranjcara, ali to je neminovno kad imas tak jake individualce, medjutim nema nekog sistema, prepoznatljive filozofije, potpisa trenera...i sa petevom toga nece ni bit...petevu je pozitivna strana sto bez straha forsira mlade igrace i uz njega oni brze ulete u vatru seniorskog nogometa i dobiju odgovornost, ali fali mu ona takticka nadgradnja koja cini dobrog i strucnog trenera...gledam jucer rijeku, ne igra nista posebno, individualno su slabija ekipa od dinama, ali imaju sustav i disciplinu razradjenu do maksimuma, taj sustav postoji vec par godina i bez obzira koliko se igraca promijeni, oni novi jednostavno ulete u taj sustav i ne osjete se promjene i igra ne trpi, a ako neko jos zabljesne tokom sezone, ko ove godine andrijasevic, to je samo plus...dinamo toga nema, uz peteva nece ni imat, u jacim utakmicama ce se sve svodit na to da neko napravi neku majstoriju, a kad to izostane bit ce mucenje lopte koje smo puno puta gledali ove godine - petev ce na zalost ostat, vjerojatno ce mu se dovest i neka pojacanja na ljeto, ali ne treba ocekivat neki znacajan iskorak - on je tu da pripremi mlade igrace za izlog, da ih pokaze na europskim utakmicama kako bi se mogli sto skuplje prodat, i to radi korektno, ali u smislu nekog napredka ekipe kao cjeline, tu se nece nista promijeniti - i zato je filozofija rijeke puno bolja, oni su zeljni sportskih uspjeha i za to grade momcad i igru, a ne za prodaju i zato su zasluzili biti nagradjeni trofejem...

DU
Deleted user
14:25 09.04.2017.

Uostalom,teško da bi netko u Rijeci imao traktor,pa tako,ostao!

LU
lukivoda
14:13 09.04.2017.

pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije