KRATKA POVIJEST

Rabona - udarac koji izvode samo najveći nogometni majstori

Erik Lamela
Reuters/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Goal
06.11.2014.
u 14:36

Nedavno je Erik Lamela zabio baš takav gol za Tottenham protiv Asteras Tripolija u Europskoj ligi.

Prema popularnoj anegdoti unutar novinarskih krugova u Italiji, košarkaški reporter Corriere dello Sera, Zelio Cucchi, otišao je krajem 70-ih do svog urednika i tražio veći prostor za sport koji je pratio. Prije nego što je i izvršio izlaganje, nogometni novinar Guido Lajolo se umiješao: Zaveži! Jedan Roccotellijev "prekriženi udarac" vrijedi više nego cijelo tvoje košarkaško prvenstvo!

Istinitost ove priče možda bi mogla biti dobra tema za raspravu, no barem potvrđuje koliko je taj malo poznati krilni igrač imao utjecaj na povijest nogometa. Giovanni Roccotelli zaslužan je za izum tog "prekriženog udarca", a koji je kasnije postao globalno poznat kao - rabona. Nedavno je Erik Lamela zabio baš takav gol za Tottenham protiv Asteras Tripolija u Europskoj ligi.

Bivši krilni igrač Cagliarija prvi je put uhvaćen kako izvodi "prekriženi udarac" u utakmici Serije B, a bilo je to preciznije 26. rujna 1976. godine. Nekih 16 mjeseci kasnije, dok je igrao za Ascoli, Roccotelli je ponovio sličan potez, asistirao je za suigrača identičnom tehnikom, rabonom. Kasnije je zabio protiv Brescije, opet je šokirao protivničke igrače, ali i svoje suigrače, "čudesnim udarcem".

Za Talijane nema sumnje da je Roccotelli ušao u povijest ovim neobičnim potezom, a dobio je i nadimak "Padre della Rabona" (rabonin otac). To je nadimak koji je itekako zaslužio, a poslije je otkrio da je taj udarac izmislio još igrajući se kao dijete.

>> Više pročitajte na Goal.com

>> Martinez izigravao Panenku pa se propisno osramotio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije