KOŠARKA

Rađa pristupio Ciboni VIP

04.12.2001.
u 00:00

* Dino će prvu utakmicu za "vukove" najvjerojatnije odigrati već sutra u Ateni protiv AEK-a * Uhvatili su me i doveli na prepad - šali se novi cibos

ZAGREB - Jučer kasno poslijepodne, hrvatski se košarkaški prvak silno pojačao. Novim članom Cibone VIP postao je Splićanin Dino Rađa, proslavljeni hrvatski internacionalac i negdašnji NBA igrač.

Nakon desetodnevnog oklijevanja, Cibonina je uprava ipak odlučila dovesti negdašnjeg igrača Splita, Messaggera, Boston Celticsa, Panathinaikosa, Zadra i Olympiakosa i za kojeg se može reći da je najbolji košarkaš koji je igrao za vukove još od vremena Dražena Petrovića.

Tridesetčetverogodišnji centar (210 cm) dogovorio se s menadžmentom za igranje u Euroligi i za nastup na Final Fouru Goodyear lige. I dok je iz ureda njegova menadžera procurilo da je riječ o ugovoru od oko 700.000 USD, po riječima Ciboninog direktora Bože Miličevića Rađa je za to dobio 30 posto od novca kojeg je mogao dobiti u CSKA i Barceloni. A to je onda negdje oko 500.000 USD.

Još dok je čekao da Fleisher pošalje kopiju ugovora u Cibonin ured, Rađa se na brzinu presvukao i otrčao na trening koji je već počeo.

- Šteta je bilo propustiti trening. Nisu planirali da idem u Grčku, ali sam ja na tome insistirao. Već sam mjesec i pol dana u vrlo ozbiljnom treningu. Moja kondicija je OK, no nije isto trčati na Marjanu i igrati utakmice. Trebat će mi neko vrijeme da uđem u ritam košarke, ali i da se naviknemo jedni na druge. Ipak su to igrači s kojima ja nisam igrao, osim s par njih u reprezentaciji, i to vrlo kratko.

Da bi Rađa sutra uistinu i zaigrao u Ateni protiv AEK-a, Cibona treba dobiti izlazno pismo iz njegovog posljednjeg kluba (Olympiakos) i potom ga prijaviti u ured Eurolige.

Dinov dolazak u Atenu bit će veliko iznenađenje za košarkašku publiku u zemlji u kojoj je branio boje dvaju njihovih najvećih klubova (Olympiakos, Panathinaikos). Svjestan je da će biti pod povećalom mnogih i da je preuzeo nemali igrački rizik.

- Obje su strane riskirale, nadam se da će obje i profitirati. Imao sam na stolu ponude jačih klubova koji bolje stoje u Euroligi i gdje bi bio manji pritisak na mene. Znam da me sada svi u Zadru mrze, i u Splitu vjerojatno dosta njih, ali Cibona je bila jedini hrvatski klub koji je pokazao zanimanje za mene. Bili su dosta konkretni. Malo je duže potrajalo, pa sam ja u jednom trenutku bio odustao. No, danas sam morao doći u Zagreb jer mi je majka izašla iz bolnice. Tada su me uhvatili na prepad. Ja ne bih bio ja kada bi sve bilo normalno - kazuje Rađa naznačavajući da su u pristupanju hrvatskom klubu odlučivali i njegovi privatni razlozi (bolest majke, ali i želja da bude što bliže četverogodišnjem sinu Duji).

Kada je, negdje iza 18 sati postalo jasno da se Cibona pojačala, ekonom Vlado Leko odjurio je u Tiskaru Cvirn da bi na dresu otiskao Rađino ime, a "team-manager" Darko Marijanović požurio je nabaviti avionsku kartu za Atenu. S obzirom da njegovu "četrnaesticu" nosi Amerikanac Freeman, Dino će za početak dobiti Vrankovićevu "jedanaesticu".

D. Brajdić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije