IGRALI ŠEST PUTA

Razlog za optimizam: Brojke su na strani Hrvatske, ovako smo prolazili u utakmicamas Poljskom

Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
Davor Javorovic/PIXSELL
15.10.2024.
u 11:45

Zanimljivost međusobnih dvoboja Hrvatske i Poljske je činjenica da u dosadašnjih šest međusobnih dvoboja nijednom nisu igrali u Poljskoj, pa će tako večerašnji varšavski ogled biti prvi na njihovom tlu. Od dosadašnjih šest okršaja dvaput se igralo u Osijeku, a jednom u Rijeci, Splitu, Wolfsburgu i Klagenfurtu

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20 sati i 45 minuta igra utakmicu četvrtog kola grupne faze Lige nacija u Varšavi protiv poljske reprezentacije. Dvoboj je to u kojem Hrvatska pobjedom osigurava plasman u četvrtfinale natjecanja.

Za razliku od reprezentacije Škotske, protiv koje Hrvatska do punog plijena u subotu na Maksimiru nije došla baš jednostavno tijesnom 2:1 pobjedom, protiv Poljaka vatreni imaju znatno uspješniji međusobni omjer

Dok je protiv Škota nakon ove pobjede omjer izjednačen, s po dvije pobjede svake momčadi te tri remija, protiv Poljaka hrvatska reprezentacija u šest međusobnih ogleda ima četiri pobjede, jedan remi i jedan poraz. 

Prve četiri međusobne utakmice Hrvatske i Poljske su bile prijateljske utakmice, a prva od te četiri održala se 1996. godine na riječkoj Kantridi kad je Hrvatska, vođena Miroslavom Ćirom Blaževićem svladala Poljake 2:1. Poljska je povela u 16. minuti pogotkom Henrika Baluszynskog, a Hrvatska preokrenula golovima Elvisa Brajkovića u 24. te Igora Cvitanovića u 89. minuti. 

Dvije godine nakon tog ogleda Hrvatska je upisala svoju jedinu pobjedu protiv Poljske s više od jednog pogotka razlike. Igrao se taj dvoboj u travnju u Osijeku, a Hrvatska je, opet pod Ćirom Blaževićem, pobijedila rezultatom 4:1. Za Hrvatsku su redom poentirali Zvonimir Boban, dvaput Mario Stanić te Alen Bokšić, dok je jedini gol za goste iz Poljske postigao Krzysztof Ratajczyk. 

Još jedna prijateljska utakmica, još jednom na hrvatskom tlu, odigrana je 2003. godine u Splitu na Poljudu, a ona je završila remijem bez pogodaka. Hrvatsku je tada s izborničke pozicije vodio Otto Barić, dok je na klupi Poljske sjedio Pawel Janas. 

Posljednja u nizu prijateljskih utakmica se odigrala 2006. godine, i u njoj je došlo do jedine pobjede Poljaka nad Hrvatskom u međusobnom omjeru. Igrala se na neutralnom terenu, u Njemačkoj na Volkswagen Areni u Wolfsburgu, a pogodak odluke je u 51. minuti susreta postigao Ebi Smolarek za konačno 1:0 slavlje Poljaka. Zanimljivo, ulogu startera u tom dvoboju je imao današnji kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Nedugo nakon toga, 2008. godine, konačno su Hrvatska i Poljska odmjerile snage u jednoj natjecateljskoj utakmici. Bio je to treći dvoboj grupne faze na Europskom prvenstvu 2008. u Austriji i Švicarskoj, a Hrvatska je, pod izborničkom palicom Slavena Bilića, nakon pobjeda nad Austrijom i Njemačkom upisala pobjedu i protiv Poljske u Klagenfurtu, s minimalnih 1:0 uz pogodak Ivana Klasnića u 52. minuti susreta.

VEZANI ČLANCI:

Uslijedio je dugotrajni 16-godišnji sušni period što se tiče međusobnih ogleda Hrvatske i Poljske, sve do ovog rujna kad je Hrvatska na Opus Areni sjajnim pogotkom Luke Modrića iz slobodnog udarca (zanimljivo, također u 52. minuti kao i Klasnić na Euru 2008.)  slavila s opet minimalnih 1:0. 

Zanimljivost međusobnih dvoboja Hrvatske i Poljske je činjenica da u dosadašnjih šest međusobnih dvoboja nijednom nisu igrali u Poljskoj, pa će tako večerašnji varšavski ogled biti prvi na njihovom tlu. Od dosadašnjih šest okršaja dvaput se igralo u Osijeku, a jednom u Rijeci, Splitu, Wolfsburgu i Klagenfurtu. Nadamo se da će ovaj pozitivni omjer vatrenih protiv Poljaka nakon večerašnjeg dvoboja postati još i pozitivniji.

>> Pogledajte tetovaže vatrenih

Osijek: Susret Hrvatske i Poljske u 2. kolu Lige nacija
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije