LIGA PRVAKA

Real tricom prema polufinalu

09.04.2003.
u 00:00

Real je u sjajnoj utakmici svladao Manchester s 3:1, a Ajax i Milan su odigrali 0:0

MADRID, AMSTERDAM - Naš san o osvajanju jubilarnog desetog naslova europskog prvaka ovosi o ovom prvom četvrtfinalnom susretu - rekao je uoči sraza protiv Manchestera Realov veznjak Zinedine Zidane.

Ako je suditi po tome, Madriđani će ove sezone doseći i desetu krunu. Real je na Santiago Bernabeu u sudaru divova nadigrao Manchester, pogotovo u prvom poluvremenu, i pobijedio s 3:1.

Bila je to zaista predstava za sladokusce, očekivanja su se potpuno ispunila. Počevši od velemajstorskog pogotka Figa u 12. minuti kad je s ruba šesnaesterca unutrašnjim felšom pogodio suprotne Barthezove rašlje, preko majstorija i malonogometne ševe Figa, Raula, Zidanea i Ronalda kraj nesigurne obrane Engleza, do drugog pogotka Raula kad je okrenuo Ferdinanda i poentirao za 2:0. Ishod je na odmoru mogao biti i uvjerljiviji da je sudac Frisk dosudio jedanaesterac nakon prekršaja na Ronaldu u kaznenom prostoru.

Drugi je dio počeo isto tako kako je prvi završio - dominacijom Reala. Već u 49. minuti bilo je 3:0! Manchesterova je obrana - dosad najbolja u Europi, sa samo pet primljenih pogodaka u šest susreta drugog dijela Lige prvaka - stajala dok je Raul dvadeset metara udaljen od vrata primio loptu, pogledao oko sebe, namjestio se i neobranjivo opalio. Za deveti ovosezonski i ukupno 43. pogodak Raula u Ligi prvaka! Impresivno!

- Bila nam je dužnost da pobijedimo Manchester u tom susretu, on nam stoji na putu postizanja povijesnog uspjeha, ispunjenja našeg sna, desetog osvajanja naslova europskog prvaka. Nitko nas više neće zaustaviti. Dokazali smo koliko smo dobri - euforično je govorio Zinedine Zidane.

Real je očigledno pronašao pravu formu u pravom trenutku, u završnici sezone i, unatoč nešto slabijem izdanju u drugom poluvremenu, bliži je krajnjoj pobjedi u ovom finalu prije finala. Premda Van Nistelrooijev pogodak za 3:1, njegov čak 11. ove sezone, ostavlja i Englezima šansu.

- Unatoč nespretnim primljenim pogocima, još imamo izgleda za polufinale - rekao je Manchesterov menadžer Alex Ferguson.

U amsterdamskoj areni sučelili su se finalisti iz 1995. Ajax i Milan i odigrali 0:0. Nizozemcima je ostao bolji međusobni omjer - izgubili su samo jednom u šest susreta s Milanom - ali dojam je da je Milan bliže polufinalu. Domaćin je pritiskao, Ronald Koeman čak je iz skladišta izvukao i 32-godišnjeg Jarija Litmanena, koji nije igrao od 15. prosinca prošle godine, ali ništa nije pomoglo. Ni za barem minimalnu pobjedu.

Prognoza Darija Šimića, koji je vrlo dobro odigrao cijeli susret, da će Milan u polufinale, sada je još na čvršćim nogama. Milan sada ima više argumenata. (ab)

ANTE BUŠKULIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije