Ugovor života

Sammir: Kada u Kini završim karijeru dolazim u - Hajduk!

Sammir
Foto: Privatni album
1/7
16.07.2016.
u 12:35

U Dinamu nije bio sretan, u reprezentaciji se nije naigrao, a u Kini je car. Sammir je sa 7,8 milijuna eura godišnje najbolje plaćeni naš nogometaš

Od jučer više ne vrijedi ona ‘imaš para k’o Džajić’ (ili kako se kod nas uvriježilo - k’o Mamić), nego k’o - Sammir! Bivša Dinamova desetka, nogometni čarobnjak kojemu je zaneseni Mamić tepao (‘galeb se topi u vodama, život u ljubavi, ljubav u suzama, da, volim te!’), jučer je u Kini potpisao ugovor života i postao najbolje plaćeni hrvatski nogometaš!

Jorge Sammir (29) u Hangzhou Greentownu godišnje će zarađivati čak 7,8 milijuna eura, a ugovor je potpisao na tri godine. Povišica od gotovo dva milijuna eura (u Jiansguu je zarađivao šest milijuna eura) stigla je posljednjeg dana prijelaznog roka u Kini, a pravo nastupa već je stekao i možda će debitirati za zelene sutra protiv Shijiazhuanga.

Novac najveći motiv

S obzirom na basnoslovne uvjete koje je dobio u Greentownu, naumjesnim se čini pitanje - zašto ste borbu za trofeje zamijenili borbom za ostanak (HG je 13-plasiran u ligi od 16 klubova)? Filho uopće ne skriva da je novac bio najveći motiv.

- Tražio sam da me puste iz Jiangsua iz više razloga, a uvjeti koje su ponudili svakako su bili jako primamljivi. Taj klub učinio je sve da me dovede, i sada kad je sve završeno, sretan sam. U klubu su dvojica brazilskih igrača, kondicijski trener je Brazilac, tu je i australski Hrvat Spiranovic - kazao nam je Sammir nakon prvog treninga u Greentownu.

Već ste skoro godinu i pol dana u Kini. Kakav se nogomet igra tamo, usporedba s primjerice Primerom?

- Osim stranaca kojih u Kini ima puno, nisam uočio niti jednoga domaćeg igrača koji bi mogao igrati u Španjolskoj.

Jeste li naučili kineski, znate li na kineskom napisati svoje ime?

- Ne, služim se engleskim, pa mi kineski i nije potreban.

Jeste li vidjeli Kineski zid?

- Nisam uspio, nemam vremena za turizam, zgusnut je raspored utakmica, a putovanja su daleka.

Jeste li gledali nastupe naše reprezentacije na Euru? Jesmo li mogli biti europski prvaci?

- Gledao sam sve utakmice Hrvatske. Iako su to sve odreda veliki igrači, i dalje žalim što nisam bio u Francuskoj jer mislim da za mene u toj reprezentaciji ima mjesta. Prvaci Europe? Da su to mogli biti, onda bi i bili.

Igrat ću i nakon Kine

Potpisali ste ugovor na tri godine. Hoćete li u Kini završiti karijeru ili ćete imati još motiva za nogomet? Možda u Hrvatskoj ligi?

- Ne, neću nakon Kine završiti karijeru. Mogao bih se vratiti u jedan od dva najveća hrvatska kluba, Hajduk ili Dinamo - iznenadio je Sammir odgovorom.

U Hajduk? Zar Dinamov simbol u dresu najvećega suparnika?

- Hajduk je veliki hrvatski kub, ja sam hrvatski reprezentativac. Ne vidim razloga zašto jednoga dana, kada mi novac više ne bude bitan, ne bih odradio jednu ili dvije sezone u Hajduku. Mislio sam da će Hajduk, kada ja odem iz Dinama, osvojiti neki trofej. Očito je to bilo nemoguće. Zato bi s moje strane bilo fer pomoći Hajduku. Sa mnom bi sigurno bili prvaci - zaključio je Sammir, jedan od najuzbudljivijih nogometaša koji je zaigrao u Hrvatskoj ligi.

U Dinamo najčešće nije bio sretan, u reprezentaciji nije dobio puno prilika (sedam nastupa), ali zato je pravu zadovoljštinu, kao istinski nogometni artist, igrač maestralnih poteza i prštave kreativnosti, dobio na Dalekom istoku.

Što god mislili o njemu, Sammir je u Kini nogometni car. Ili, kako su ga nazvali ožalošćeni navijači Jiangsua - Big Leg. Velika noga. Noga od gotovo četiri milijuna eura!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije