Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SUPROTNIM STRANAMA

Samo za prave znalce: Znate li koja su braća igrala za različite reprezentacije? Jedan je hit ovogodišnjeg Eura

FILE PHOTO: Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
Foto: VINCENT WEST/REUTERS
1/3
28.06.2024.
u 12:11

Tako ste proteklih dana zasigurno u više navrata čuli za sjajno krilo Španjolske Nicu Williamsa (21), no znate li da jedna od senzacija Eura 2024. ima brata Iñakija Williamsa (30) koji nastupa za Ganu?

Europsko prvenstvo već je u punom zamahu. Završile su grupne faze, poznati su parovi osmine finala i možemo pretpostaviti da nas i ondje čekaju vrlo uzbudljive utakmice. Dok čekamo nove susrete, odlučili smo pronaći neke nogometne zanimljivosti, a jedna od njih svakako su braća koja svoj sportski put grade za različite države.

Tako ste proteklih dana zasigurno u više navrata čuli za sjajno krilo Španjolske Nicu Williamsa (21), no znate li da jedna od senzacija Eura 2024. ima brata Iñakija Williamsa (30) koji nastupa za Ganu? I on je bio u planovima španjolske reprezentacije kao sada njegov brat Nico. Iñaki je čak debitirao pod palicom Vicentea del Bosquea, ali je 2022. najavio da će igrati za zemlju porijekla svoje obitelji: Ganu. Inače, obojica nose dres španjolskog Athletica.

I nisu oni jedini. Jedan od zapaženih primjera su braća Kevin-Prince (37) i Jérôme Boateng (35). Obojica su svoj put gradili na različitim stranama sportske scene. Kevin-Prince je svoju karijeru gradio u klubovima poput Milana i Barcelone te predstavljao Ganu na svjetskim prvenstvima, dok je Jérôme izgradio svoju reputaciju u njemačkom dresu i bio ključan igrač u Bayern Münchenu. Jerome trenutno igra za Unione Sportiva Salernitana u Italiji, dok se Kevin-Prince umirovio. On je, inače, rođen u Berlinu i bio je dio njemačkih mladih timova, ali je izbačen iz U-21 momčadi zbog lošeg ponašanja i odlučio je predstavljati Ganu.

Među njima su i braća Xhaka. Granit Xhaka (31), veznjak Leverkusena, kapetan je Švicarske s više od 125 odigranih utakmica i 14 postignutih golova. Rođen u Baselu, porijeklom je s Kosova. S druge strane, njegov brat Taulant Xhaka (33) odlučio je predstavljati Albaniju umjesto Švicarske, iako nije pozvan za Euro 2024.

VEZANI ČLANCI:

Ljubitelji nogometa zasigurno će se sjetiti i braće Alcantara. Rafinha Alcantara (31), rođen u Italiji, odlučio je igrati za Brazil, zemlju svojih korijena s kojom je stigao do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Thiago Alcantara (33), s druge strane, rođen je također u Italiji, ali je odrastao u Španjolskoj. Od malih nogu Thiago je bio integrirani dio španjolskog nogometnog sustava te je svoju karijeru gradio kao ključni igrač 'La Roje'. Posljednji put je Thiago nastupio za Španjolsku na Eurokupu 2020. godine.

Sljedeći na našem popisu su Christian (50) i Max Vieri (45). Christian Vieri je predstavljao Italiju, za koju je sjajni napadač zabio 23 gola u 49 nastupa. Njegov brat, pak, odlučio je predstavljati zemlju u kojoj je rođen, Australiju, iako je odrastao u Italiji i ondje razvio svoju nogometnu karijeru. Odigrao je samo šest utakmica za Australiju, no kao napadač nije se uspio upisati u listu strijelaca.

Steve Mandanda (39) se nikada nije etablirao kao starter na golu francuske reprezentacije, no sjajni vratar Rennesa redovito je među pozvanima na velika natjecanja i s reprezentacijom je nastupio na tri europska i jednom svjetskom prvenstvu. Parfait Mandanda (34) kao i njegov brat, igra na poziciji vratara. S 34 godine odigrao je nekoliko utakmica za Kongo, iako je igrao u omladinskom pogonu francuske reprezentacije.

Najbolji od braće Pogba, 31-godišnji Paul, postao je jedan od predvodnika sjajne generacije francuskih nogometaša. S 31 godinom i nekoliko kontroverzi iza sebe, Pogba je prestao igrati za svoju reprezentaciju 2022. godine. S druge strane, njegov brat Florentin Pogba (33) rođen je u Gvineji iako ima i francusko državljanstvo. Za gvinejsku reprezentaciju nastupao je od 2010. do 2021., a kao stoper skupio je 31 nastup. Mathias Pogba (33), poput Florentina, napadač je rođen u Gvineju, za koju i nastupa.

FOTO Ovo su najbolji memovi o ovogodišnjem Euru: Ima ih puno o Hrvatskoj i Modriću

FILE PHOTO: Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
1/41

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
13:16 28.06.2024.

Ako mislimo ostati u vrhu morat ćemo i mi uvesti Hrvate iz Afrike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije