Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Šanse da Dinamo uđe izravno u Ligu prvaka sad su još manje. Jedan scenarij vrlo je izvjestan

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
08.05.2024.
u 08:20

To što su Nijemci napravili sinoć u Parizu nikako ne paše hrvatskom prvaku. Da bi došao u grupnu fazu, moraju se Dinamu poklopiti dvije stvari

Priča je već dobro poznata. Dinamo bi, u slučaju matematičke potvrde naslova prvaka Hrvatske u europsku sezonu krenuo u drugom pretkolu Lige prvaka. To znači da bi, kao i mnogo puta do sada, do grupne faze najelitnijeg europskog klupskog natjecanja morao proći čak tri prepreke. Zagrebački plavi imaju jak klupski koeficijent, no HNL kao liga ima slab pa je za njenog prvaka rezervirano mjesto tek u drugom pretkolu. No, u Dinamu se potajno nadaju da bi mogli popuniti neko od mjesta na višim stepenicama, odnosno da će se ono otvoriti automatizmom.

Dinamo navija za dva scenarija, a oba se moraju dogoditi da bi stvar "proradila". Prvo, ovosezonsku Ligu prvaka mora osvojiti klub koji je kroz nacionalno prvenstvo svoje zemlje već osigurao nastup u grupnoj fazi sljedeće sezone. To dakle znači da pobjednički pehar na londonskom Wembleyju mogu podignuti i Real Madrid i Bayern, ali ne i Borussia, koja je trenutno na petom mjestu u Bundesligi. Iako je Njemačka posredstvom UEFA-renkinga dobila petog predstavnika u Ligi prvaka, Borussia bi, da bi zadovoljila Dinamove želje, morala završiti barem četvrta u njemačkom prvenstvu na kraju sezone.

Da bi dobio izravno mjesto u Ligi prvaka, Dinamu se još mora dogoditi to da svoja nacionalna prvenstva ne osvoje ni ukrajinski Šahtar, praška Slavia u češkoj, odnosno FC Kopenhagen u Danskoj. Šahtar ima najviše izgleda za titulu u Ukrajini, imaju četiri boda prednosti pred kijevskim Dinamom i veliki derbi koji se za vikend igra u Lavovu, na neutralnom terenu. Slavia i Kopenhagen također u istom vikendu igraju velike derbije protiv trenutno vodećih momčadi u Češkoj i Danskoj, Sparte i Brondbyja pa oni imaju nešto manje šanse za titule u svojim zemljama no i tu će Dinamo morati čekati do zadnjih kola da vidi kako će se situacija rasplesti.

Utješna nagrada za Dinamo bit će ako se ispuni prvi kriterij, odnosno ako Ligu prvaka osvoji klub koji je kroz prvenstvo već izborio grupnu fazu te ako samo Šahtar osvoji prvenstvo Ukrajine. Tada i samo tada, Dinamo će "skočiti" izravno u Play-off rundu Lige prvaka. Drugim riječima, Dinamu neće odgovarati niti to da Šahtar primjerice osvoji ukrajinsko prvenstvo, a Slavia ili Kopenhagen (oba ili samo jedan) osvoje svoje titule jer imaju veći klupski koeficijent od Dinama pa bi, po redu, prvo Slavia, a onda i Kopenhagen, popunjavali Šahtarovo mjesto u Play-off rundi.

Već ste primijetili, Dinamo ima dva scenarija za koja mora "drukati". Prvi je taj da Borussia ne osvoji Ligu prvaka. Ili ako će je već osvojiti, nek bude barem četvrta u Bundesligi. A drugi je da Šahtar ispusti prvenstvo Ukrajine. Tada se pak, ne smije dogoditi da Slavia ili Kopenhagen budu prvaci svojih zemalja, što će Dinamu donijeti izravan ulazak u skupine Lige prvaka. Ako Šahtar bude prvak Ukrajine, istu stvar ne smiju napraviti Slavia ili Kopenhagen u Češkoj i Danskoj, jer su iznad Dinama po koeficijentu. Iako su i Slavia i Kopenhagen sada drugi na ljestvicama svojih zemalja, nekako nam se izvjesnim čini scenarij u kojem će Dinamo ipak krenuti iz tog drugog pretkola na dug put do skupina Lige prvaka. Previše se toga mora poklopiti za neki "skok" do grupne faze ili do Playoffa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije