Ekskluzivno

Šef Eura samo za VL: Nema straha, igra se

Euro
AFP/Pixsell
02.05.2012.
u 21:13

Hoće li nogometni Euro doista početi 8. lipnja, kako je i predviđeno, u Varšavi, utakmicom Poljska - Grčka?

Hoće li nogometni Euro doista početi 8. lipnja, kako je i predviđeno, u Varšavi, utakmicom Poljska - Grčka? U zadnje su vrijeme, naime, počele čak i špekulacije da bi moglo doći do odgode za godinu dana (to je rekao Uefin direktor!?), ili da možda neka druga zemlja preuzme domaćinstvo Ukrajini, kojoj se već mjesecima zamjera mnogo toga, na političkom, sigurnosnom i društvenom planu.

 U ponedjeljak je u Nyonu održan sastanak čelnih ljudi organizacije Eura, s kojeg je stiglo priopćenje u kojem se, uz ostalo, kaže da je “Ukrajina dala jamstva za sigurnost”, te da je “Uefa upozorila Ukrajince na političku situaciju i da zabrinutost prenesu svojim državnim tijelima”.

 Tri godine pod pritiskom

 Odgovore na sva pitanja vezana uz ukrajinsko domaćinstvo EP-a potražili smo na najodgovornijem mjestu, kod Markijana Lubkivskog, direktora EP-a za Ukrajinu! Koji je ekskluzivno za Večernji list rekao:

 - Sve ovo što se zadnjih dana spominje i piše nema nikakve veze s nogometom. Na sastanku u Uefi u ponedjeljak zaključeno je da sve ide po planu, ali na neke istupe političara drugih zemalja ne možemo utjecati. Treba naglasiti da politika i sport u ovome slučaju nemaju ništa zajedničko, to je, uostalom, i glavna poruka sa sastanka u Nyonu, na kojem su čelnici Uefe naglasili da nemaju nikakve primjedbe na naš dosadašnji rad u organizaciji EP-a.

 Zašto su se pojavile špekulacije o mogućoj odgodi Eura za godinu dana ili čak o preseljenju iz Ukrajine? Je li razlog samo politički, je li Ukrajina pod pritiskom EU zbog toga što je bivša premijerka Julija Timošenko u zatvoru ili...?

 - Teško mi je dati pravi odgovor. Tri godine smo pod nevjerojatnim pritiskom, proziva nas se zbog svega i svačega, od prvoga se dana sumnja u nas i naglašava nevjerica u dobru organizaciju EP-a. Navest ću samo nekoliko primjera, svaki je svjetski medij objavio priče o psima lutalicama, pa o aktivisticama Femena (koje su u toplesu te atraktivne i privlačne, nap. a.), da ne govorimo o temama vezanim uz Juliju Timošenko. Nije teško zaključiti da se protiv Ukrajine vodi informativni, medijski rat.

 Zašto se vodi medijski rat protiv vaše zemlje?

 - Teško mi je to reći. Ali znam da sam u ove tri godine koliko sam u projektu, baš svaki dan morao nešto demantirati! Nadam se da će sad, kako se bliži Euro, ti medijski napadi prestati, da će nas napokon zlodusi pustiti na miru.

 Sutra? Ne, ali prekosutra!

 Konkretno: hoće li se Euro igrati u Ukrajini?

- Ma naravno! Nema straha, znam da će se Euro igrati u našoj zemlji! Ne postoji nikakav drugi scenarij, o tome Uefa uopće nije raspravljala! Domaćinstvo turnira ostaje u Ukrajini i Poljskoj u lipnju ove godine!

 Kad bi, recimo, Europsko prvenstvo počinjalo sutra, bi li Ukrajina bila sasvim spremna?

 - Ne! Ali, prekosutra bi - rekao je smijući se Lubkivski.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije