Zapanjio teniski svijet

Škugor: Iako je gluh, Lee je veliki talent, veći od Đokovića u toj dobi

Duckhee Lee
Foto: Youtube Screenshot
18.12.2015.
u 15:20

Mladac ne čuje ni lopticu, ni suce ni gledatelje, a ipak postiže odlične rezultate.

Korejac Duckhee Lee ima samo 17 godina i sedam mjeseci i najmlađi je tenisač među prvih 500 na svijetu. I to samo po sebi ne bi bio raritet, uvijek je netko najmlađi u nekom društvu, da nije riječ o gotovo gluhom mladiću – koji uspjesima na teniskim terenima (ove je godine osvojio pet futuresa, u karijeri šest) samo dokazuje da se velikom voljom mogu anulirati i najveći hendikepi.

Oko njega je uvijek puno ljudi

Mladac ne čuje ni lopticu, ni glavnog, ni linijske suce ni publiku (u Indoneziji su mu se rugali zbog njegova znakovnog jezika), a ipak postiže odlične rezultate. Pa će godinu završiti na 231. mjestu ATP liste. A ušao je u nju s 506. pozicije, što je napredak od čak 275 mjesta.

Među onima koji su se na terenu susretali s Leejem i dvojica su hrvatskih tenisača: Franko Škugor i Matija Pecotić. I obojica su ga nadjačala: Škugor u četvrtfinalu challengera u kineskom An-Ningu (6:2, 6:1), Pecotić u četvrtfinalu challengera u kineskom Suzhou (5:7, 6:4, 7:5).

– Da, igrao sam protiv njega i znao sam da je nagluh. Nije skroz gluh, ali čuje vrlo slabo. U jednom trenutku kod njegova je servisa sudac dosudio "nec", ja sam vratio loptu onako mahinalno, a on je nastavio igrati i čudilo ga je da mu se poen nije priznao – kaže 28-godišnji Šibenčanin Škugor.

Koliko je to velik hendikep u tenisu?

– Vjerojatno jest hendikep, ali ima to i svoje dobre strane. Ne čuje publiku, ne može ga ništa uznemiriti sa strane pa se može bolje usredotočiti na igru – napomenuo je Franko koji je talentiranog Korejca poznavao i prije tog meča.

– Nastupili smo nekoliko puta na istim turnirima pa smo nekoliko puta i trenirali. S njim je uvijek cijeli njegov stožer, najmanje pet ljudi, jer je on u Južnoj Koreji velika zvijezda. Ljudi su bili vrlo ljubazni i dugo su mi zahvaljivali što sam trenirao s njim – otkriva nam Škugor.

Teško mu je procijeniti realne domete malog Leeja, ali ne dvoji da je riječ o velikom talentu.

Medaljom protiv vojske

– Za svoje godine on postiže svakako vrhunske rezultate. Novak Đoković nije imao takve rezultate u toj dobi. No, on je jako sitan, pitanje je koliko će još narasti. A rekao mi je i za još jedan problem – vojsku. U Koreji, naime, svi muškarci idu u vojsku i to na tri godine. Ne moraju svi pod oružje, ali pronađe im se način na koji će služiti. Bez obzira na svoju gluhoću, i Lee bi morao odjenuti uniformu, a tri godine pauze uništilo bi mu karijeru. Jedina mogućnost da izbjegne vojsku je da osvoji bilo koju olimpijsku medalju ili zlato na Azijskim igrama. Tako je služenje vojske izbjegao najbolji korejski tenisač Hyeon Chung, koji je samo dvije godine stariji od Leeja – istaknuo je Škugor, hrvatski reprezentativac koji trenutačno zauzima 185. mjesto na ATP listi. Vjeruje da vrijedi više i zato 2016. kreće žestoko, već u prvom tjednu igrat će challenger u Bangkoku.

Što se Leeja tiče, već je imao prilike trenirati i s najboljim igračima – Đokovićem, Federerom i Nadalom. I svima su puna usta hvale za njega. Nadal je naglasio:

– Nisam mogao vjerovati da je tako dobar iako je gluh.

>>Ljubičićev 'učenik' Federer u 2016. na zemlji samo u Roland Garrosu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije