MIĆO MARTIĆ

Slavni reprezentativac uoči velikog okršaja: 'Argentina je favorit, ali u jednom aspektu imamo priliku'

Tašken: Hrvatska svladala Kubu 7:0 na Svjetskom prvenstvu u futsalu
Foto: Murod Yusuf/Pressphoto.uz/PIXSELL
1/4
27.09.2024.
u 11:08

Mi ljubitelji futsala uvijek mislimo da to može bolje. Međutim, moram priznati da su Hrvatski nogometni Savez, a i Uefa, napravili puno za futsal u zadnjem periodu. Daj Bože da svaki Savez u Europi i na svijetu napravi isto kao što je to napravio naš, rekao nam je Mićo Martić

Hrvatska futsal reprezentacija danas od 17 sati (HRT 2) u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu, igra jednu od najvažnijih utakmica u svojoj povijesti. Našu selekciju očekuje dvoboj osmine finala Svjetskog prvenstva u futsalu protiv reprezentacije Argentine koja je bila prva u svojoj skupini, dok je Hrvatska u nokaut-fazu ušla kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije po skupinama.

Hodamo u kratkim hlačicama

Argentina je jedan od favorita turnira, ali se, iako je skupinu završila s maksimalnih devet bodova, mučila u nekoliko navrata. Protiv Afganistana su tijesno i mučno došli do minimalne pobjede od 2:1, dok su protiv Angole, jedne od najslabijih reprezentacija na turniru unatoč slavlju od 9:5, ipak bili u deficitu od 0:2 i u konačnici pet puta vadili loptu iz svoje mreže.

O utakmici protiv Argentinaca razgovarali smo s legendarnim hrvatskim futsal trenerom i bivšim reprezentativcem Mićom Martićem (60), koji nam se javio baš iz Taškenta gdje budno prati događanja na Mundijalu.

– Otišao sam ovdje na desetak dana. Sve je dobro tu, vrijeme je lijepo. Hodamo u kratkim hlačicama i uživamo, klopa je dobra, grad je miran i fin. Pratimo najbolje od najboljeg u futsalu i ne bunimo se – započeo je Martić.

GALERIJA Modrić ima gomilu luksuznih automobila, a čuva ih u nevjerojatnoj madridskoj vili

Tašken: Hrvatska svladala Kubu 7:0 na Svjetskom prvenstvu u futsalu
1/21

Kako ste dosad vidjeli nastup Hrvatske na ovom SP-u i kako ga generalno ocjenjujete?

– Ja sam od onih koji smatraju da je sam odlazak na SP već veliki uspjeh. Dokaz za to je činjenica da dugo nismo bili na Svjetskom prvenstvu i zbog toga sam plasman treba percipirati kao pozitivnu stvar. Dečki su dali najbolje od sebe što su mogli. U svakoj utakmici smo pokazali dva lica. Protiv Tajlanda smo prvo poluvrijeme igrali odlično, a onda u drugom posustali. Protiv Brazila smo prvih 14-15 minuta bili stvarno dobri, da netko nije znao kako se ekipe zovu, ne bi znao tko je tu favorit, no onda nas je jedan gol poremetio. Sve u svemu, bilo je puno pokazatelja kako trebamo izgledati i s tim pokazateljima se možemo nadati da će sve to na pozitivan način "eksplodirati" protiv Argentine.

Izbornik Marinko Mavrović i kapetan Franco Jelovčić u više su navrata istaknuli da nam je glavni problem realizacija. Slažete li se s tom tezom?

– Da. Realizacija je povezana s odlučnošću. Dosta energije potrošimo na neke druge stvari u igri pa nam ona onda nedostaje kad dođemo u šansu zabiti. Međutim, radi se tu jednostavno i o kvaliteti. Mi smo protiv Brazila imali sedam do osam dobrih šansi, oni su svoje zabili, a mi nismo, pa je rezultat bio takav kakav je, uvjerljivo na strani Brazila. Naši pivoti su odlični, ali nemamo još te "killere" u napadu.

Argentinu kao reprezentaciju odlikuju presing, fanatizam i tranzicija. Kako se suprotstaviti takvim karakteristikama?

– Mislim da ćemo morati biti više fokusirani na obranu, pogotovo jer je Argentina u utakmici favorit. Moramo biti pravi u obrani, žrtvovati se ponekad za suigrača i generalno biti čvrsti. Argentina generalno uvijek igra bolje protiv boljih ekipa jer se znaju braniti, i iako igramo protiv ekipe koja je na zadnja dva svjetska prvenstva bila u dva finala, u ovom aspektu možemo probati naći svoju priliku – istaknuo je Martić.

Poveznica Miće Martića i hrvatske futsal reprezentacije je neraskidiva. Martić je 2000. na SP-u u Gvatemali kao kapetan prevodio našu reprezentaciju do njezina najboljeg rezultata u povijesti, petog mjesta. Ujedno je to bio i jedini plasman Hrvatske na SP sve do ovogodišnjeg Mundijala.

– Uvijek kad završiš takvo natjecanje, ostane ti žal da si mogao bolje. Nismo mi na tom prvenstvu bili daleko ni od medalje. Ostavili smo sve najbolje od sebe tamo, sjećanja su jako lijepa. Upoznaš ljude koji su najbolji na svijetu u tom tvojem sportu, sklopiš prijateljstva koja i danas traju. Lijepo je porazgovarati sa svim tim ljudima i prisjetiti se tih utakmica, trenutaka, gluposti, anegdota...

Svi se trebaju ugledati na HNS

Još jedna velika zanimljivost kod Martića je ta da je, kao ogroman fanatik za futsalom, ali i za podacima, 1997. godine osnovao portal Futsal Planet koji je danas glavna internetska svjetska platforma za taj sport. Kao što France Football u nogometu dodjeljuje Zlatnu loptu, tako Martićev portal dodjeljuje svoju verziju najprestižnije individualne nagrade u futsalu. Malo smo porazgovarali i o toj zanimljivosti.

– Futsal Planet ide dalje. Još sam uvijek jedan od ljudi koji to gura naprijed. Imamo puno naših akcija, zapravo je portal i glavni razlog zašto idem po svim ovim utakmicama i prvenstvima. Dajemo sve od sebe da to držimo na visokoj, svjetskoj razini.

Za kraj, nastavno na njegovo osnivanje i angažman na najbitnijem futsal portalu u svijetu, Martića pitamo idu li prepoznatljivost i vidljivost futsala kao sporta u dobrom smjeru?

– Apsolutno. Mi ljubitelji futsala uvijek mislimo da to može bolje. Međutim, moram priznati da su Hrvatski nogometni Savez, a i Uefa, napravili puno za futsal u zadnjem periodu. Daj Bože da svaki Savez u Europi i na svijetu napravi isto kao što je to napravio naš, neka se ugledaju. Uefa nam je isto s Čeferinom također dala puno toga. Očekujem još napredaka u formiranju natjecanja i u edukaciji mladih, s tim će sigurno sve to još biti puno bolje i interesantnije – zaključio je Martić i poželio sreću našim reprezentativcima u dvoboju protiv Argentine. 

VIDEO Prvi trening Nenada Bjelice kao novog/starog trenera Dinama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije