Bez kemikalija na stazi

Sljemenski snijeg može se i jesti!

Sljeme
Slavko Midžor/Pixsell
26.12.2010.
u 19:02

Južina odnijela više od 20 centimetara snijega, no staza je u dobrom stanju. Crveni spust otvoren je za rekreativce do 29. prosinca.

I vrijeme je na strani Snježne kraljice. Na Sljemenu pripreme teku mirno, bez šokova i panike, koje su često bili sinonim za pripremu zagrebačke utrke Svjetskog kupa. Najgore je prošlo, tradicionalno zatopljenje oko Badnjaka uzelo je danak na stazi, ali ostalo je dovoljno vremena da djevojke 4. siječnja staza dočeka u "tip-top" stanju.

– Prije južine, staza je bila sasvim spremna, imali smo 60 centimetara snijega, no ovih dana pojela nam je više od 20 centimetara, na nekim mjestima čak je topli vjetar odnio i sav snijeg. Srećom, najavljene su temperature do Nove godine i do -10 stupnjeva Celzijevih. Sve stižemo, nema nikakve panike – veli šef sljemenskih staza Igor Žiljak.

Topovi ponovno rade, a on i petorica sljemenskih radnika pripremit će teren do 29. prosinca, uoči pregleda FIS-ove inspekcije, kada stvar preuzima ekipa iz Hrvatskog skijaškog saveza.

– Posljednji je zahvat balkaniranje, za što 30-ak ljudi treba proći cijelu stazu. Oni špricaju vodu u snijeg s iglama pod pritiskom kako bi bio sasvim kompaktan. U protivnom bi, kad se gornji dio potroši, skijaši propadali i do pola metra...

Dodaju li se kakvi aditivi?

– O bilo kakvim kemikalijama nema govora. Sljemenski snijeg možete jesti! Voda je iz gradskog vodovoda, a prolazi i dodatna filtriranja, pa nema ni bakterija koje bi štetile ljudskom organizmu – dodaje Igor Žiljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije