Mjesec dana spektakla

SP dobre nade: Valjda je žrtvama kraj

JAR
Foto: AFP
1/3
10.06.2010.
u 19:22

Njemačka 2006. bila je raj za gledatelje, a uz Rt dobre nade ostalo je tek – nadati se.

Uzalud su južnoafrički vračevi žrtvovali krave i bacali magije... Kakav je uvod bio, možda najbolje da Svjetsko prvenstvo danas i ne počne, pomislili bi neki. Prije četiri godine Njemačka je najveći nogometni spektakl dočekala gotovo savršenom organizacijom, bio je to raj za četiri milijuna navijača iz cijelog svijeta koji su lako putovali iz grada u grad i uživali u pivu do besvijesti, a najveća im je briga bila kako se dokopati ulaznice.

Ubojstvo uoči ždrijeba

A što je u najavi ponudila Južna Afrika? Već na ždrijebu skupina gosti su se snebivali jer je u blizini mjesta okupljanja ubijen njemački biznismen. Zatim je uslijedio debakl u prodaji ulaznica – bila je najslabija za SP u posljednjih 50 godina. Do sredine travnja prodano ih je tek 2,2 milijuna, od toga su Amerikanci uzeli 120 tisuća, Englezi oko 70 tisuća, Nijemci 33 tisuće... Domaćini će to riješiti festivalom jeftinih ulaznica za lokalne navijače koji će plaćati samo 14 eura.

Na što će to sličiti, vidjet ćemo, nadamo se samo da se neće ponoviti scena s pripremne utakmice Nigerije i Sjeverne Koreje kad je 20 tisuća navijača htjelo upasti na stadion u predgrađu Johannesburga s fotokopiranim ulaznicama. Dogodio se stampedo u kojem samo čudom nije bilo mrtvih.

Ali zato je Bogu na istinu otišao 60-godišnji nizozemski navijač koji se utopio na putu za JAR. Nema to veze s organizatorima SP-a, ali nije baš dobar znak.

Nažalost, organizatori su pali na važnijim ispitima, poput osiguranja zaštićenog smještaja za novinare. Ceh su već platila sedmorica novinara – jučer četiri kineska koji su ostali bez otprilike 1300 eura. Svi su bili žrtve naoružanih bandi pljačkaša kojima je SP prilika života za dobru zaradu.

Velik zalogaj za policiju

No, kako da policija zaštiti novinare kad ne može ni samu sebe?! Tjedan dana prije početka razbojnici su ubili policajca u blizini kampa meksičke vrste.

Na svu tu muku, još ne valja ni lopta Jabulani koju su "popljuvali" vratari Buffon, Casillas i Julio Cesar, napadači Fabiano i Pazzini, danski izbornik Olsen... Lopta koju su Adidasovi stručnjaci toplinski spajali i utukli u nju milijune nepredvidljivo mijenja smjer! I još će se drukčije ponašati u Johannesburgu, na 1750 m nadmorske visine, a drukčije u Durbanu ili Cape Townu koji su na moru.

Na sve to nadovezale su se i brojne ozljede velikih zvijezda poput Ballacka, Essiena, Drogbe, Ferdinanda...

Ako se po jutru dan poznaje, na dan finala lavovi i divlja plemena trčat će za igračima, a može se očekivati i da će netko platiti životom slušanje vuvuzela...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije