Nakon drame produžetaka

Srčani Buljan blokirao pa zabio za pobjedu cedevitaša za prve regionalne bodove

ABA liga
10.10.2024.
u 20:36

Ne pamtim kada mi je momčad pobijedila s 21 izgubljenom loptom. Sve je izgledalo da sve ide protiv nas, ustvrdio je trener Dino Repeša nakon pobjede nad MZT-om (77:75) kojoj su najviše pridonijeli Buljan i Jelić sa po 20 koševa

Nakon što su u prvom kolu izgubili od slovenskog Heliosa (79:87), svoju prvu pobjedu u Drugoj ABA ligi košarkaši Cedevite Junior izborili su na mišiće. Po količini krivih odluka o napadu (21 izgubljena lopta) netko bi mogao reći da i nisu zaslužili pobijediti skopski MZT (77:75, 68:68) no po srčanosti, borbenosti i neumornoj želji za pobjedom to svakako jesu.

Do kraja prve četvrtine, domaćini su držali rezultatsku ravnotežu a gosti su se odvojili zahvaljujući Amerikancu Edwinu (11 koševa), snažnom braniču, koji je probijao bekove domaćina. U prvih 20 minuta Zagrepčani nisu uspijevali ukrotiti niti omalenog razigravača gostiju Slya (12 koševa) pa su gosti, uz 50-postotnu preciznost za tricu, na veliki odmor otišli s velikim kapitalom od 10 koševa (36:46).

Domaćini su igrali u skraćenoj rotaciji pod košem jer, zbog ozljede, igrao nije Ivan Karačić što se osjetilo. Najbolji igrač cedevitaša u prvom poluvremenu bio je Martin Jelić (12 koševa) a nitko od njegovih suigrača nije imao takav šuterski rang pa su narančasti zabili četiri trice iz 13 pokušaja što je 30 posto.

Početkom drugog poluvremena Sly i Damjan Stojanovski zabijaju trice za gostujućih "plus 16" (36:52) što je bilo, pomalo, obeshrabrujuće. No, nisu se domaćini predavali, stisnuli su u obrani i došli na samo jedan koš zaostatka. Nažalost, u dva napada koji su im trebali donijeti povratak u vodstvo cedevitaši donose krive odluke. Centar Sobin čini prekršaj u napadu (to mu je bio peti) a bek Krajnović radi korake. 

No, vitamini ipak dolaze do vodstva i to koševima Krajnovića iz prodora i upornog krilnog-centra Buljana koji zabija težak šut s boka a potom i ispod koša za toliko dugo čekano vodstvo (68:67). Nažalost, u sljedećem napadu gostiju, domaćini ne uspijevaju uhvatiti promašene šuteve suparnika već Baković i Krstevski omogućuju Skopljancima nove napade iz kojih Edwin zabija jedno bacanje za izjednačenje (75:75).

Nakon minute odmora, cedevitaši kreću u posljednji napad u kojem se mladi Krajnović zabija u srce reketa i gubi loptu i sva je sreća što Edwin u polukontri nije pogodio pa se razrješenje dvoboja tražilo u produžetku.

A pripetavanje domaćini otvaraju s tricama Jelića i Buljana i dolaze do "plus šest" (74:68) nakon kojih kreću u napad za još veću prednost. Nažalost, tada Amerikanac Eaddy ulazi u dvije neuspjele solaže (prodor i šut), Krajnović opet gubi loptu i gosti, dvije minute prije isteka produžetka, preko Edwina dolaze u prednost (74:75). Eaddy zabija jedno bacanje za novi "egal" ali taj isti igrač opet solira i opet promašuje.

No, sve pogreške koje čine u napadu Zagrepčani kompenziraju u obrani. Kapetan Brzoja krade loptu iskusnom Vojdanu Stojanovskom a Buljan blokira vižljastog Slyja i domaćini opet imaju napad za pobjedu. Nakon što Rašić promašuje otvoren šut s boka u napadu skače silno borbeni Buljan i zabija za vodstvo 77:75. Gostima tada preostaje 1.8 sekunde za napad u kojem Hrvat Baković šutira s boka za novi produžetak ali promašuje.

Nakon svega junak završnice, Tomislav Buljan, kazao je:

- Nisam tu samo ja bio bitan nego svi koji su dali sve što imaju. S obzirom da smo prvu utakmicu izgubili, bilo je jako bitno ovu dobiti. Dali smo sve od sebe i pobijedili uz, rekao bih, neke juniorske pa i kadetske pogreške. Još smo neiskusni, nekima od nas je ovo prva ozbiljna seniorska sezona no marljivo treniramo i bit ćemo mi kroz sezonu sve bolji.

O tome kako su njegovi igrači iščupali ovu pobjedu, gotovo pa u nevjerici, pričao je i trener Dino Repeša:

- Znate kako kažu - mladost ludost. Ja ne pamtim kada mi je momčad pobijedila s 21 izgubljenom loptom. Sve je izgledalo da sve ide protiv nas, voda je išla na mlin MZT-a koji je iskusna momčad. Nažalost, mi smo danas bili bez Karačića i to se pod košem osjetilo i što se vidi u 11 njihovih napadačkih skokova. Nedostajalo nam je i te dubine kada je Sobin izašao s pet prekršaja pa smo mijenjali neke setove a Buljan se kao četvorka dobro snašao na petici. Drugo poluvrijeme smo igrali puno bolju obranu no ovako mlada momčad ne bi smjela igrati ovoliko match-up zone da se vrati u igri već bi to trebali rješavati obranom čovjek na čovjeka.

Pored Buljana (20 koševa), hvale vrijedan nastup imao je i Martin Jelić (20 koševa) a dvoznamenkast je još bio i Sandro Rašić (10 koševa). Kod gostiju prednjačili su bek-šuter Edwin (26 koševa, 6 skokova) i razigravač Sly (17 koševa) a negdašnji igrač Gorice i Cibone Marko Baković upisao je šest koševa, osam skokova i dvije asistencije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije