Nogomet

Sušić po svijetu rasipa blago koje je ostavio Ćiro

'Sweden\'s Pontus Wernbloom (L) vies with Bosnia\'s Adnan Mravac (C) during their international friendly football match in Stockholm on May 29, 2010.  AFP PHOTO/SCANPIX/FREDERIK PERSSON'
'FREDRIK PERSSON'
30.05.2010.
u 14:07

Švedska se pokazala kvalitetnijom reprezentacijom, a bh. nogometaši uglavnom su bili nemotivirani za ovaj prijateljski susret nakon naporne sezone.

- Žalit ćete vi ovoga starca kada jednom ode iz BiH, kazao je Ćiro Blažević kada je krenuo 'putem svile' u daleki Shanghai. Kao i mnogo puta prije toga Ćiro je bio u pravu. Novinari su 'zajaukali' odmah. Nestalo je bombastičnih izjava za naslove, i udarne radiotelevizijske vijesti. Počelo je 'kukanje' i u Nogometnom savezu BiH.

Safet Sušić obećao EP

Sponzori su počeli otkazivati. Požalio je i Edin Džeko. Bio je iskren i kazao kako mu je bilo odlično raditi sa 'šefom'. Nisu ga žalili jedino BH Fanaticosi, iako ih je vratio na stadion i omogućio im veselje. Puno puta. Oni su htjeli u JAR, ali preko Portugalaca se nije moglo. Trener je za sve bio glavni krivac i Ćiro je otišao. Došao je Safet Sušić i kazao kako će upravo on, napokon, BiH odvesti na jedno veliko natjecanje. Na krilima baraža najvećeg uspjeha bh. reprezentacije Sušić je optimistično krenuo naprijed. U Sarajevu je u prijateljskom susretu pobijeđena Gana (2:1), a onda je u subotu večer, došlo otrježnjenje bh. nogometu. Švedska je Stockholmu slavila s 4:2. Toliko golova Ćirini sinovi primili su samo protiv Španjolske. Možda, najbolje svjetske reprezentacije. A od Portugala se gubilo sa samo 1:0. reprezentacija na Fifinoj rang ljestvici nikad nije bolje stajala, a danas svakim danom strmoglavo pada. Pad će se i nastaviti, jer protiv Švedske (37. reprezentacija na Fifinoj ljestvici) se počeo prosipati ugled bh. nogometa kojega je gradio Ćiro Blažević.

Švedska je pokazala da je kvalitetnija reprezentacija, a BiH da mora još puno raditi. I vratiti ugled u bh. nogometu. Najbolji strijelac Bundeslige odigrao je ispod svog nivoa. Miralem Pjanić, koji je iz Lige prvaka izbacio Real Madrid, se također nije proslavio. Kvalitetnih igrača ne nedostaje.

- Ipak, ovo je prijateljska utakmica i moguće je da svi igrači nisu spremni na onaj način na koji bi bili da se radi o nekoj kvalifikacijskoj utakmici, kazao je švedski reprezentativac Olof Melberg. Upravo je u tome ključ.

Nemotiviranost

Igrači moraju biti motivarani za svaku utakmicu, a tu na scenu stupa trener. Džeku i suigrače treba motivirati, ne treba ih učiti. Znaju oni kako se zabijaju golovi.

- Što se tiče naše igre, mogu biti zadovoljan do drugog primljenog gola. Međutim, nakon toga stvari nisu štimale. Nakon tog gola postavio sam ekipu previše ofanzivno, a i igrači su krenuli grlom u jagode, što su reprezentativci Švedske znali iskoristiti, objasnio je Sušić razloge poraza. Sljedeći susret je u srijedu u Frankfurtu protiv Njemačke. Uz podršku navijača BiH ima priliku za popravak dojma uoči Svjetskog prvenstva. Ako opet ne krenu grlom u jagode, a u tome ih treba zaustaviti Safet Sušić. Jer pred toliko navijača na tribinama Ćiro bi igrao na život i smrt. On je to znao prenijeti i na svoje igrače na travnjaku.

BiH kvalifikacijski ciklus za Euro 2012. godine počinje 3. rujna s Luksemburgom, a četiri dana kasnije dolaze Francuzi. U skupini s BiH još su Rumunjska, Bjelorusija i Albanija. Nema još puno vremena do kvalifikacija a reprezentacije ne izgleda obećavajuće. U listopadu dolazi Albanija, a Kuže iz tirane već poručuje da su bolji od BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije