Konjički sport

Svi na Hipodrom, Hrvatska čeka na pobjedu muškog jahača već deset goidina

30.05.2024.
u 20:10

Najmlađi posjetitelji će u subotu i nedjelju u razdoblju od 11 do 15 sati moći besplatno jahati, a održat će se i utrka DVD-a u sastavljanju vatrogasnih cijevi

Od petka, 31. svibnja do nedjelje, 2. lipnja na zagrebačkom Hipodromu održat će se 68. izdanje Lipanjskog turnira u preponskom i dresurnom jahanju.

Lipanjski turnir, koji se održava od 1955. godine, drugo je najstarije sportsko natjecanje u Hrvatskoj nakon atletskog Memorijala Borisa Hanžekovića, te jedno od najvažnijih konjičkih natjecanja u ovom dijelu Europe.

U svojoj bogatoj tradiciji dužoj od šest desetljeća, Lipanjski turnir je izuzetno popularan ne samo među domaćim jahačima, već i među elitom europskih konjičkih natjecanja stoga se i ove godine očekuju najbolji sportaši iz cijele Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, BiH, Slovačke, Italije i drugih zemalja.

Ovogodišnji turnir održava se od petka do nedjelje i objedinjuje dvije najpopularnije konjičke discipline - preponsko i dresurno jahanje.

Natjecanje počinje u petak ujutro u 8:30 sati, kada će jahači i njihovi konji nakon startnog zvona službeno otvoriti natjecanje.

Najvažniji događaj turnira je finalno natjecanje za Pehar Grada Zagreba, koje će se održati u nedjelju u popodnevnim satima kada će natjecatelji pokušati savladati prepone visine 140 cm.

Zagrebački konjički savez je sa svojim partnerima za natjecatelje uspio osigurani nagradni fond u visini od 15.860 eura.

Zagrebački konjički savez kao organizator, svim je posjetiteljima osigurao besplatan ulaz te pripremio raznovrstan program kako bi vikend na Hipodromu bio pristupačan i nezaboravan za sve generacije.

U nedjelju službeni program počinje u 12 sati skokom padobranaca koji će pristati u samo središte travnatog jahališta. Program će voditi Antonija Blaće, a poznati reper Marin Ivanović - Stoka dodatno će zagrijati atmosferu svojim hitovima.

Najmlađi posjetitelji će u subotu i nedjelju u razdoblju od 11 do 15 sati moći besplatno jahati, a održat će se i utrka DVD-a u sastavljanju vatrogasnih cijevi, te će se u sklopu projekta ZKS-a Eko zone svim okupljenim građanima prezentirati stari zanati i svestranost konja koji su pomagali ljudima kako bi uspijevali u svojim poslovima.

Ukupno će se u tri da na održati 19 utakmica u preponskom jahanju. Utakmica s najvećom visinom prepona bit će ona nedjeljna, za pehar grada Zagreba kada će jahači sa svojim grlima skakati preko 1,40 metara.

Kao u uvertira za Lipanjski turnir, tjedan dana ranije održano je prvenstvo Zagreba u preponskom i dresurnom jahanju, također u organizaciji Zagrebačkog konjičkog saveza.

Naslov utakmice za Pehar grada Zagreba neće braniti Anastasia Alekseevna Kirnarskaya, koja je lani pobijedila. Jednostavno se nije prijavala za turnir.

Prije nje su pobjeđivale Laura Dragičević i Nuša Olajoš. Posljednji muški pobjednik bio je Slovenac Urh Bauman 2019. godine, a posljednji muški jahač iz Hrvatske koji je pobijedio u ovoj prestižnoj utakmici bio je Denis Gugić koji je slavio 2014. godine.

Tko su favoriti ove godine? Od hrvatskih jahača pokušat će do pobjede doći Andrija Hrgović, pobjednik iz 2012. godine, Laura Dragičević, Josip Jadrijević, Indi Šimleša, Lea Djelmić.

Od stranaca sigurno će se za visoki plasman nadmetati Slovenac Andraž Cijan Brkič, dečko koji s lakoćom preskače visine prepona 1,50 metara. Ima sjajno grlo - Quinton, sudionik je velikih međunarodnih utakmica ove sezone, te se plasirao i na Europsko prvenstvo u konkurenciji mladih jahača

. - Imam mlade konje i nisu spremni za tako visoke prepone - rekao je Denis Gugić, četverostruki pobjednik utakmice za Pehar grada Zagreba. 

U ostalim utakmicama prijavljeni su neki sjajni jahači poput Kristine Grlice Emer, Josipa Gugića, Irene Ilić, Sare Makar, Janke Krašovec, Filipa Rožmarića, a zanimljivo je da će nastupiti i Kristina Zubac, supruga košarkaša Ivice, zvijezde NBA momčadi LA Clippers. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije