NEVJEROJATNA PRIČA

Svjetski plivački prvak Mađarima ubacio 20 koševa u svom debiju na Europskom prvenstvu

storyeditor/2022-06-15/Sinovcic.jpg
Foto: Privatna arhiva
1/3
16.06.2022.
u 20:05

Dino od rođenja ima artrogripozu, rijetku bolest zglobova zbog koje ne može potpuno ni ispružiti ni saviti noge. Uglavnom je u invalidskim kolicima, ali može i kratko samostalno hodati, a u posebnim situacijama nosi i ortoze.

Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (29) osvojio je nedavno zlatnu medalju na 100 m leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u portugalskom Funchalu na Madeiri.

– Obraniti naslov svjetskog prvaka stvarno je velika stvar. Potajno sam se nadao da bih mogao biti prvi ili drugi. Na kraju je ispalo najbolje moguće. Nisam očekivao zlato s obzirom na put koji je trajao 36 sati. U ponoć prije utrke stigao sam u hotel i ujutro odmah skočio u bazen – rekao je Sinovčić.

Uzvratio Argentincu za Tokio

Mladi Splićanin slavio je ispred Argentinca koji je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju bio drugi s 34 stotinke sekunde ispred brončanog Sinovčića.

– Znao sam da ću s Argentincem voditi borbu za prvo mjesto. Lani je on bio ispred mene, sada sam ja bio brži. Uzvratio sam mu za Tokio – istaknuo je Sinovčić koji je proslavio 30. rođendan i nije mogao poželjeti ljepši poklon.

– Da, zlatna medalja nije loš poklon za rođendan – dodao je sa smiješkom.

Peta je to velika medalja plivača splitskog Mornara na velikim natjecanjima u posljednjih pet godina. Sjajnu seriju rezultata Sinovčić je započeo 2018. osvojivši zlato na EP u Dublinu, potom je u Londonu 2019. osvojio i svjetsko zlato. Uslijedila je stanka zbog pandemije, a na prvom velikom natjecanju nakon povratka u bazen bio je drugi na EP-u u Funchalu u svibnju 2021. godine, da bi u Tokiju iste godine osvojio i broncu na Paraolimpijskim igrama.

– Sve je odrađeno po planu. Dino je kontrolirao utrku od početka do kraja. Rezultat nam nije bio važan, bilo je bitno držati Argentinca De Andradea na oku. Na koncu je uspio, osvojio je zlato – rekao je Slobodan Glavčić, njegov trener.

Zadovoljstvo nije skrivao ni izbornik reprezentacije Igor Berislavić koji je čestitao Sinovčiću i njegovu treneru na velikom uspjehu.

– Presretan sam zbog Dinina nastupa i obrane svjetskog zlata. Pritisak je bio jako velik, međutim Dino je još jednom pokazao kako se zna nositi kada je najvažnije i najpotrebnije – istaknuo je Berislavić.

26.03.2022., bazeni Poljud, Split - Otvoreno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju. Dino Sinovcic Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dvostruki svjetski paraplivački prvak otputovao je u Sarajevo. Tamo je jučer počelo Europsko prvenstvo košarkaša u kolicima, divizija B. U prvom kolu skupine D Hrvatska je pobijedila Mađarsku s 92:24. Dino je bio najbolji strijelac Hrvatske s 20 koševa, a dodao je i šest asistencija.

– Obrana mora biti naš forte, iz dobre obrane uvijek proizlazi puno lakih napada i lakih poena. Obranu moramo podići na još jedan viši nivo jer, kako prvenstvo bude odmicalo, tako će nam dolaziti teži suparnici. Znali smo da smo puno kvalitetniji od Mađara, ali trebalo je zadržati ozbiljnost i koncentraciju, razigrati neke igrače, a i meni je dobro došla jedna ovakva utakmica jer se još osjeti malo umora i od natjecanja u Madeiri i od putovanja za Sarajevo. Ovo je za mene bila idealna utakmica da malo uhvatim ritam – zaključio je Sinovčić.

Dino od rođenja ima artrogripozu, rijetku bolest zglobova zbog koje ne može potpuno ni ispružiti ni saviti noge. Uglavnom je u invalidskim kolicima, ali može i kratko samostalno hodati, a u posebnim situacijama nosi i ortoze. Prvu operaciju imao je kao jednogodišnje dijete, a do 2003. bilo ih je 15. Počeo je plivati 2004. u sklopu rehabilitacije, a njegov talent su prepoznali treneri iz PK Mornar. Od 2006. bio je član plivačkog kluba za plivače s invaliditetom Cipal, a potom se vratio u Mornar. Vozi i automobil, a vozački ispit položio je s 18 godina iz prvog pokušaja. Jedan je od osnivača KK invalida Split.

Novina i Mečić devete

Hrvatska paraplivačica Paula Novina (18) osvojila je deveto mjesto na 100 m slobodno u kategoriji S8 na paraplivačkom SP-u. Novina je isplivala rezultat 1:14.63 što je njezin novi osobni, ali i hrvatski rekord. Plasman u finale pobjegao joj je za 50 stotinki sekunde.

– Ovu disciplinu prijavili smo kako bih malo osjetila bazen i atmosferu prije svoje glavne discipline 100 m prsno – rekla je članica PK Natatora kojoj je ovo drugo svjetsko prvenstvo, koja je prošle godine nastupila i na Paraolimpijskim igrama u Tokiju gdje je bila najmlađa hrvatska predstavnica.

U srijedu je nastupila i Emma Mečić (15) koja na 100 m slobodno u kategoriji S9 bila deveta s rezultatom 1:08.08. Osmoplasirana Kanađanka Katarina Roxon imala je 37 stotinki sekunde bolje vrijeme.

Komentara 1

AM
Ameise
20:51 16.06.2022.

Naklon do poda 👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije