Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreni trening

Svjetski prvaci krenuli s drugom fazom priprema za Olimpijske igre

Marko Prpić/PIXSELL
28.06.2024.
u 17:29

Mislim da je Maro Joković možda i najveći hrvatski vaterpolist u povijesti i imati njega uz sebe, u momčadi, je strašna stvar - o povratniku u sastav reprezentacije kazao je njen prvi "topnik" Jerko Marinić Kragić

U Zagrebu je u petak počeo drugi pripremni ciklus hrvatske vaterpolske reprezentacije za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Naime, vaterpolisti su prvi dio priprema za Pariz imali u Sloveniji, da bi sada, pa sve do 2. srpnja trenirali u glavnom gradu.

– Odradili smo velik dio posla u Kranju, u prva dva tjedna iznimno naporna rada, gdje smo naglasak stavili na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti – kazao je izbornik Ivica Tucak na početku zagrebačkog dijela priprema te dodao:

– Od petka počinje druga faza u kojoj je naglasak na trening-utakmicama. U subotu nam dolaze Mađari. Fantastična, vrlo jaka reprezentacija s kojom ćemo odigrati četiri trening utakmice, od kojih će jedna biti službena i otvorena za javnost. Zatim smo dan-dva sami u radu, a potom putujemo u Italiju na jaki turnir na Sardiniji gdje nas, u Algheru, čekaju momčadi Italije, Španjolske i Grčke. Po završetku tog turnira, 7. srpnja, vjerujem da ćemo već imati neke obrise odnosno što još točno moramo napraviti u završnoj etapi priprema koja je planirana od 10. do 19. srpnja u Šibeniku.

U Zagrebu je trenutačno na pripremama 19 igrača ili trojica manje u odnosu na Kranj. U tih 19 su odreda igrači koji su osvojili svjetsko zlato u Dohi u veljači, kao i europsko srebro mjesec ranije u Zagrebu. Uz njih je i nekoliko povratnika u redove Barakuda, od kojih je najzvučnije ime Maro Joković i pojasnio:

– Ne treba trošiti riječi o Jokoviću, njegovom značaju i kvaliteti, o njemu kao čovjeku, sportašu i profesionalcu. Poznato je kako je Maro bio moja želja već dugo – spomenuo je izbornik Tucak.

– U njemu smo dobili vrhunsko pojačanje, kako u bazenu, tako i izvan njega. Sad je na nama da ga baš u ovom razdoblju što prije uklopimo u onaj način igre koji smo mi njegovali zadnje 2-3 godine od kada Jokovića nije bilo s nama. Vjerujem da tu neće biti nikakvog problema, što je bio već vidljivo i u Kranju. On je dio ove obitelji bio i prije i ostat će to zauvijek.

Najbolji strijelac reprezentacije Jerko Marinić Kragić rekao je pokoju i na temu skorašnjih susreta s jakim momčadima u pripremama, od Mađarske preko turnira na Sardiniji, ali onda i sparinga s Amerikancima u Šibeniku u završnom dijelu priprema za Igre.

– Što se odabira suparnika tiče, o tomu ne odlučujemo i ne razmišljamo mi igrači, već izbornik i stožer, ali dosad se pokazalo kako znamo što radimo. Što se sad neposredno Mađarske tiče, mislim da nam ti sparinzi više služe za vidjeti gdje smo, u kakvoj smo fazi, koliko spremni, što smo i kako radili dosad i da se malo vratimo ritmu utakmica. Za to će nam poslužiti i turnir na Sardiniji, kao i pripreme u Šibeniku za SAD – veli Marinić Kragić uz dodatak:

– Neće biti lako, ali i ne treba biti lako. Olimpijske igre su najveće natjecanje. Vjerujem da možemo ondje puno, ali ne pita se samo nas već i suparnika, iako vjerujem isto tako da ćemo mi biti pravi.

Jerko se dotaknuo i Mare Jokovića (36) i njegovog povratka u reprezentaciju, a započeo je jasno, tipično za njega... šalom:

– Mislili smo i da je stariji, ha, ha. Ma ne, stvarno mislim da je Maro možda i najveći hrvatski vaterpolist u povijesti i imati njega uz sebe, u momčadi, je strašna stvar. Mi i dalje puno toga od njega učimo, upijamo i sam njegov dolazak ovdje je pokazatelj da smo mi na dobrom putu i da radimo dobre stvari. Zato i jest njegova želja uopće da se vrati to dokazuje. Drago nam je da je s nama. Pomoći će nam puno svojim iskustvom, radom, znanjem i kvalitetom. Zahvaljujem mu se što je došao i mislim da zajedno možemo napraviti jako puno.

Dakako da za medije otvoreni trening Barakuda, prvi radni dolazak reprezentacije u Zagreb nakon naslova svjetskog prvaka, pa onda i prvi s već spomenutim Jokovićem u sastavu, nije mogao proteći i bez kojeg slova najtrofejnijeg hrvatskog reprezentativca uz kojeg se veže čak 20 odličja Hrvatske u vaterpolu.

– Poznato je meni sve u ovoj reprezentaciji jer sam dugo godina bio dio nje, ali opet kao da mi je prvi put – napomenuo je Maro Joković:

– Rekao bi da se privikavam, ali opet je nekako sve po starom i doista mi je gušt biti dio ove reprezentacije i olimpijske priče. Što se Pariza tiče, mi smo uvijek oni koji ciljamo na najviša odličja. Prošla zima je bila savršeno uspješna što se tiče EP i SP. Dva finala, dvije medalje i to je stvarno nevjerojatan uspjeh, ali smo svjesni i da je letvica podignuta dosta visoko. Znamo da se od nas očekuje dosta, jako puno. S prikazanom igrom mislim da smo stvorili pobjednički mentalitet, a što je jako bitno na natjecanju kakvo su Olimpijske igre. Najvažnije je da uđemo u natjecanje bez ozljeda, a spremni ćemo biti sto posto! U to nema sumnje i nadam se jako dobrom turniru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije