OTVORENA IGRALIŠTA

Teren u hrvatskom kampu Fifa proglasila najboljim

Kamp Tivoli
Foto: Promo
1/6
04.05.2014.
u 15:53

Teren na kojem će vježbati Modrić, Mandžukić, Rakitić i društvo koštao je 3,5 milijuna brazilskih reala (2,5 milijuna kuna), a ima i tribine s 400 sjedalica.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu dr. Drago Štambuk otvorio je s načelnikom Mata de Sao Joaa (Šume Svetog Ivana), Marcelom Oliveirom, Hrvatsko igralište (Campo da Croacia) uz resort Tivoli Paria do Forte u kojemu će biti smještena hrvatska nogometna reprezentacija za vrijeme SP-a u Brazilu. Veleposlanik Štambuk na prekrasnom je igralištu pred općinskim i državnim dužnosnicima te nekoliko stotina lokalnih stanovnika iskazao veliku radost zbog dolaska hrvatskih nogometaša u brazilsku saveznu državu Bahiju, glasovitu po bijelim pješčanim plažama na kojima jaja odlažu ogromne ugrožene morske kornjače, a pred kojima se zimi (u vrijeme kada će ondje biti i hrvatska reprezentacija) pare kitovi izvodeći svoje akrobatske skokove. Štambuk je pohvalio kvalitetu igrališta i travnjaka na kojemu će trenirati hrvatski nogometaši, a slična pohvala došla je isti dan i od Fife koja ga je proglasila najboljim od 10 dosad završenih igrališta!

Tribine sa 400 sjedalica

Inače, teren na kojem će vježbati Modrić, Mandžukić, Rakitić i društvo koštao je 3,5 milijuna brazilskih reala (2,5 milijuna kuna), a ima i tribine s 400 sjedalica.

Veleposlanik je naglasio privrženost lokalnoga stanovništva prema Hrvatskoj te ljepotu prirode i prvoklasne hotelsko-turističke uvjete za naše sportaše. Inače, općina Mata de Sao Joao poznata je po svom projektu zaštite morskih kornjača Tamar koje se legu u susjednim pješčanim dinama, ali i po predivnih 27 kilometara pješčanih plaža.

Možda će se na njima koji put okupati i naši nogometaši. Štambuk je rekao da je velika čast što se Svjetsko prvenstvo otvara 12. lipnja utakmicom Brazil - Hrvatska u Sao Paulu, koja će nakon finala biti najgledanija utakmica prvenstva (očekuje se da će je gledati milijardu i pol ljudi). Također, kazao je kako sanja da će SP biti zatvoren utakmicom Brazil - Hrvatska na Maracani u Rio de Janeiru 13. srpnja.

Štambuk je zahvalio što su Brazilci igralište nazvali hrvatskim imenom, jer je to obećavajući znak početka lijepog prijateljstva između dviju zemalja. Sugerirao je da se uz Campo da Croacia sagradi i Kuća brazilsko-hrvatskog prijateljstva, proglašavajući time Mata de Sao Joao budućim glavnim gradom prijateljstva Brazila i Hrvatske. Stanovnici grada od 45.000 stanovnika najavili su da će za vrijeme SP-a javne i privatne prostore ukrasiti crveno-bijelim kvadratićima.

Bliski smo narodi

U Tivoliju je otkrivena i ploča s ugraviranim datumom otvaranja igrališta, uz koju će se, kada početkom lipnja stignu hrvatski nogometaši, podići i ploča našoj nacionalnoj vrsti u čast.

Veleposlanik i načelnik su pokraj nogometnog terena zasadili brazilsko sveto zaštićeno stablo Pau Brasil, po kojemu je Brazil i dobio svoje ime, a koje će podsjećati na prijateljstvo dvaju dalekih, a bliskih naroda.

Inauguracija Campo da Croacia izazvala je veliku medijsku pažnju, a veleposlanik je dao intervju i za najveću brazilsku televizijsku mrežu Globo.

Hrvati, dođite na igru s loptom i kornjačama...

Brazilci su za hrvatsku reprezentaciju skladali i pjesmu. Popularni pjevač Geronimo napisao je tekst i skladao glazbu, a pjesmu pjeva Ricardo Chaves, nekadašnji glavni pjevač sastava Banda Eva, najstarijeg i najvećeg ansambla u Brazilu. Pjesma poziva Hrvatsku i Hrvate na dolazak u Bahiju, Mata de Sao Joao i Praia do Forte, na igru loptom s tartarugama (kornjačama)... Vem Croacia (Dođi Hrvatska!).

>>Thiago Silva: Hrvatska nam je najteži suparnik, ali idemo po zlato

Komentara 1

L0
luena 01
17:34 04.05.2014.

Samo jos 39 dana do prve utakmice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije