17. sezonu zaredom daleko od naslova

Je li Hajduk ispao iz borbe za titulu? Legenda bijelih: Bez Livaje ne bi bili ni među prva četiri

Osijek i Hajduk sastali se u 29. kolu HT Prve lige
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
05.04.2022.
u 07:00

2005. Hajduk je posljednji put bio prvak, što mu je najdulji niz bez naslova nakon 2. svjetskog rata

U teoriji, matematički, Hajduk je i s četvrtog mjesta i dalje kandidat za naslov prvaka. I to je u ovom trenutku jedino na čemu euforični navijači bijelih mogu graditi optimizam.

U praksi, pomalo možda paušalno i subjektivno, Hajduk se prekjučer neodlučenim rezultatom u Osijeku oprostio od naslova prvaka. Evo i zašto: zato što je u šest derbija s Dambrauskasom na klupi osvojio samo devet bodova, odnosno pedeset posto, a na domaćem terenu u utakmicama s Osijekom, Rijekom i Dinamom nije postigao ni jednu jedinu pobjedu.

U tri derbija 0:0

Usto, Valdasov Hajduk u čak je tri derbija, s Osijekom (2) i Dinamom, odigrao mršavih 0:0, dakle nije postigao pogodak, a teško se sjetiti da je i stvorio ozbiljnu šansu. Ajde, Livaja je kod kuće protiv Osijeka uzdrmao vratnicu u šansi, i to je u spomenutim derbijima bilo sve od Hajduka.

Zašto je još Hajduk prokockao naslov? Zato što pod Valdasovim vodstvom, osim što ne igra prepoznatljivo, u devet utakmica u proljetnom dijelu prvenstva, ne da nije smanjio zaostatak za vodećim Dinamom, nego ga je i povećao. Na kraju jeseni Hajduk je bio na minus pet, a sad je na minus 7.

Osijek mu i dalje bježi pet bodova, kao i na kraju jeseni, a Hajduk je uspio smanjiti zaostatak jedino za Rijekom, s minus pet na minus dva.

O Valdasovoj uspješnosti ponešto govore i sljedeći podaci. Litavac je na klupi bijelih u proljetnom dijelu osvojio 18 bodova u devet utakmica, što je samo dva boda više od Hajdukova učinka u istom razdoblju u proljeće 2021. kada je bijele vodio Talijan Tramezzani. S tom razlikom da Tramezzani nije imao Ferra, Eleza, Katića, Krovinovića, Melnjaka, N. Kalinića..., a na proljeće mu je prestao igrati i Mijo Caktaš.

I tako, prolazi još jedna sezona u kojoj se Hajduk u travnju oprašta od naslova, sezona u kojoj je dosegnuo respektabilnu brojku od gotovo sedamdeset tisuća članova i u kojoj su navijači u svom izričaju prema Hajduku ponovno bili daleko ispred kluba. I doista je nevjerojatno da Hajduk u nacionalnom prvenstvu nije u stanju kapitalizirati svu tu magiju koja ga prati, zatim i petoricu igrača s iskustvom igranja Lige prvaka (Ferro, Lovrencics, Livaja, N. Kalinić, Subašić), i čudesnoga Livaju i njegovih 26 pogodaka.

Pritom još Hajduk, nakon Osijeka, ima najstariju momčad u Hrvatskoj ligi, s prosjekom godina 26,3. I ni to ne pomaže.

Dinamo u prednosti

- Do prije nekoliko kola Hajduk je još bio ozbiljan kandidat za naslov, no sada mi se čini da su mu izgledi znatno slabiji, i da je Dinamo sa svojim pobjedničkim mentalitetom, iskustvom, publikom koja je naviknuta na titule ipak u znatnoj prednosti - kazao nam je nekadašnji Hajdukov trener, 67-godišnji Splićanin bez dlake na jeziku Luka Bonačić.

Nije li publika ipak najveća prednost Hajduka?

- Pa ne igra publika, ona ne osvaja bodove, a ona je uz Livaju jedina koja zaslužuje palac gore. I koliko god ja kao hajdukovac želim da Hajduk bude prvak, mogu biti objektivan i kazati kako Hajduk, da nema Livaje, ne bi bio ni među prva četiri na ljestvici. Livaja je fantastičan, zaista me ugodno iznenadio, ali evo, u četiri posljednje utakmice nije dao gol, i to se odmah osjeti - dodaje Bonačić.

20.03.2021., Split- Nogometne legende Luka Bonacic i Aljosa Asanovic u razgovoru na splitskoj rivi.rPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Je li problem u treneru?

- Odmah u startu kad je Dambrauskas doveden, nešto mi nije leglo: on dovodi trenera vratara iz Litve, a zna se kakve je vratare dala Hajdukova škola. Meni je Dambrauskas fin, kulturan, odmjeren, ali moraš se znati prilagoditi podneblju u koje dolaziš. Previše je pametovanja, filozofiranja, a malo konkretnosti, malo dobre igre. I gdje su im mladi, koga će prodati? Biuka koji ne igra? - nastavlja Bonačić.

Valdas je bio prvak u Bugarskoj s Ludogorecom, ima iskustvo osvajanja naslova.

- Od prošlosti se ne živi. A i taj Ludogorec je klub koji stalno osvaja naslove. Neka se ovdje taj trener dokaže. Sada se, kada je kriza, treba pokazati trener. Iskreno, meni je draži bio Talijan. Ne znam zašto su ga bili smijenili.

Ima li Hajduk još dobre izglede za titulu?

- Imat će ako više ne kiksa i ako pobijedi Dinamo na Poljudu. Ako to ne uspije, titula će biti zatvorena knjiga i ostat će samo utješna nagrada, Kup - zaključio je Luka Bonačić.

Na kraju, dajmo Hajduku i Valdasu ipak malo kredita. Litavac još uvijek može spasiti stvar, budući da Hajduk u sljedećih pet utakmica čak četiri puta igra kod kuće (Šibenik, Gorica, Dinamo, Hrvatski dragovoljac), te gostuje u Koprivnici. Uložite li danas na kladionici sto kuna na Hajdukov naslov, zaradit ćete 700. Koeficijent na Dinamov naslov je samo 1.35, na Osijek 5.50, a na Rijeku čak 15.00.

19.03.2022.,Split- 19.03.2022.,Split-Utakmica 28. kola Hrvatski Telekom Prve lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva na Poljudu. Trener Dambrauskas i sportski direktor Nikolicius dosli su pozdraviti navijace na kraju utakmice. Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

>> Skupina Hrvatske na SP-u:

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Django
Django
07:55 05.04.2022.

Dakle počelo je sapunanje daske treneru. Da li se to po novinarskim redakcijama sprema teren za Bilića? A što se “čudesnog Livaje” tiče, dok su suci “surađivali” i dok je bilo jedanaesteraca, bilo je i golova. Ali, ne može se tako u nedogled i na očigled. Pa je presušila i efikasnost. Inače, a koja je to “Hajdukova prepoznatljiva igra”?

IS
istina00
07:52 05.04.2022.

to i slijepac vidi da je hajduk i dalje limitirana momčad koja ovisi o livaji i penalima...ako bilo čega od toga nema, tj. da livaja odigra ispod svog prosjeka ili da hajduk ne dobije penal, nema ni pobjede, eventualno neki mršavi remi!

TT
tik tak
07:47 05.04.2022.

Znao sam...na redu za pljuvanje je Kalinić pa slijedi Livaja a na kraju Dambrauskas....Onda slijede veliki dugovi koje su napravili kako bi doveli Livaju i Kalinića a potom slijedi raspad sistema....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije