Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 2023. NIJE ZABIO ZA VATRENE

Tottenham nije zdrava i poticajna sredina za Perišića. Evo zašto mu pod hitno treba novi izazov

Erevan: Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2024., Armenija - Hrvatska
Hrach Khachatryan/PIXSELL
14.09.2023.
u 07:00

Bilo je već sličnih slučajeva u reprezentaciji posljednjih godina. Marko Livaja u sezoni 2020./2021. bio je izgubio motivaciju u AEK-u, usred zime pristupio je Hajduku i pola godine poslije postao je standardni reprezentativac, a potom i putnik na Svjetsko prvenstvo. Karijera mu je promjenom kluba revitalizirana.

Ivan Perišić (34) jedan je od najvažnijih, najproduktivnijih i najdugovječnijih hrvatskih reprezentativaca u povijesti, s čak 129 nastupa.

Ivan Perišić dijeli s Marijem Mandžukićem treće mjesto na popisu najboljih strijelaca u povijesti hrvatske reprezentacije s 33 pogotka. A taj isti, sad već legendarni Ivan Perišić, posljednji put je igrač utakmice u dresu reprezentacije bio u lipnju 2021. godine na Euru, protiv Češke u Glasgowu. Usto, Ivan Perišić trenutačno je u nizu od čak devet utakmica bez pogotka za Hrvatsku, i drugi put u reprezentativnoj karijeri nije se uspio upisati u strijelce u kalendarskoj godini.

Karijera trpi od odlaska u Spurse

Imao je već jedan takav niz – u 2020. godini također u šest nastupa za Hrvatsku nije postigao pogodak, a u 2023. ipak ima još mogućnost spasiti stvar u sljedeća četiri nastupa. Pod uvjetom da bude zdrav, jer – koliko ga koriste u njegovom klubu - sigurno neće biti umoran.

I tu dolazimo do ključnoga (ili sigurno jako važnoga) momenta Ivanove karijere: naime, ona trpi od onoga trenutka kada je Ivan Perišić potpisao za Tottenham, u ljeto 2022. godine. Pa kada konstatiramo kako Ivan u listopadu za Tursku i Wales neće biti odveć umoran, dovoljno je samo evocirati jedan podatak: taj igrač još uvijek razorne moći, simbol postojane snage treće reprezentacije svijeta, ove sezone u engleskoj Premier ligi igra 22 minute po utakmici. Kad tomu pridodamo jedan nastup u utakmici beznačajnoga Liga kupa, onda se prosjek Ivanove minutaže u Spursima penje na podcjenjivačkih 31,8 minuta po utakmici.

11.09.2023., Erevan, Armenija - Kvalifikacijska utakmice za UEFA Euro 2024. nogometno prvenstvo, 6. kolo, Armenija - Hrvatska. Photo: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL

A kako je to izgledalo do dolaska u Tottenham? Vratit ćemo se načas na sezonu 2021./2022. u kojoj je Ivan s Interom osvojio talijanski kup i Superkup te igrao Ligu prvaka. U toj je sezoni Perišić skupio 49 nastupa, postigao deset pogodaka i imao devet asistencija, bio je drugi najbolje ocijenjeni igrač Intera (po Sofascoreu) s prosječnom ocjenom 7.30. U prosjeku je po utakmici igrao 79,5 minuta! Impresivno, zar ne?

VEZANI ČLANCI:

A sezona 2022./2023. u Tottenhamu? Skupio je 44 nastupa, prosječno igrao 66,4 minute, postigao samo jedan pogodak, imao izvrsnih 12 asistencija i bio sedmi najbolje ocijenjeni igrač Spursa. Koji su sezonu okončali tek na osmom mjestu i ostali bez plasmana u Europu. U međuvremenu je iz Tottenhama otišao trener koji ga je doveo, Antonio Conte, pa je uslijedila trenerska redaljka: Cristian Stellini, Ryan Mason, Ange Postecoglou. Uglavnom, stanje nestabilno, klub u silaznoj putanji, premda start nove sezone izgleda obećavajuće: 10 bodova u četiri utakmice. Ali, opet – sa samo 22 Perišićeve minute na travnjaku u prosjeku. Za podsjetnik, Harryja Kanea ni status ikone Spursa nije sprečavao da napusti klub koji ga je stvorio, ali već desetljećima nema naviku osvajanja trofeja.

Tottenham Hotspur's Ivan Perisic during the Premier League match at the Vitality Stadium, Bournemouth. Picture date: Saturday August 26, 2023. Photo: Adam Davy/PRESS ASSOCIATION
Foto: Adam Davy/PRESS ASSOCIATION

Tako su Perišićeve i Kaneove riznice trofeja zapravo neusporedive: Harryjeva još uvijek zjapi prazna, a Ivan je u sezoni 2019./2020. s Bayernom osvojio sve u Njemačkoj i Ligu prvaka, a potom u sljedeće dvije sezone s Interom pokupio sve trofeje u Italiji. On je naprosto rođeni i nezasitni pobjednik.

Nedostaju minutaža, golovi, trofeji

Kad se sve to stavi na kup, možda se u tome i krije dio Ivanovih frustracija, pa i nedostatka samopouzdanja i sigurnosti kada igra za reprezentaciju. Jednostavno, toliko mu toga u zadnjih 14 mjeseci nedostaje – minutaža, golovi, trofeji, bezrezervna podrška trenera i navijača – da jedini lijek za novi uzlet Perišićeve karijere može biti ona već izlizana sintagma: ‘Vrime je!’ Da, Ivanu Perišiću – koji fizički djeluje tako silovito, kao da može igrati još barem pet godina – pod hitno treba novi izazov i novi motiv. Novi klub.

11.09.2023., Erevan, Armenija - Kvalifikacijska utakmice za UEFA Euro 2024. nogometno prvenstvo, 6. kolo, Armenija - Hrvatska. Photo: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL

Bilo je već sličnih slučajeva u reprezentaciji posljednjih godina. Marko Livaja u sezoni 2020./2021. bio je izgubio motivaciju u AEK-u, usred zime pristupio je Hajduku i pola godine poslije postao je standardni reprezentativac, a potom i putnik na Svjetsko prvenstvo. Karijera mu je promjenom kluba revitalizirana.

Jednako je protekloga ljeta razmišljao i Borna Sosa, čijemu je transferu u Ajax izbornik zapljeskao, budući da je Borna u Stuttgartu zapao u stanje apatije i stagnacije. Pa i Lovro Majer nakon slabije sezone u Rennesu sada u Wolfsburgu ima novi posao i novi motiv u ligi jačoj od Francuske.

Komentara 1

FR
freeshooter
09:59 14.09.2023.

...pa Perišić je trenutno u gotovo najjačoj ligi svijeta, trenira i igra u jednom od naboljih klubova, i to sve uz poticaj od 7 mil eura... trenutno ne postoji sredina u kojoj bi mogao imati veći poticaj... jer recimo mogućih 700.000 eura je 10 puta manji poticaj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije