Prvenstvo Hrvatske u padelu

U reprezentaciji su IT-jevci, direktori, pravnici, Savez najbolje šalje na usavršavanje u Španjolsku

Foto: Hrvatski padel savez
1/4
24.10.2024.
u 12:38

Na Velesajmu se od petka održava najbrojnije Prvenstvo Hrvatske u padelu ikada, dolazi 64 para igrača, a ulaz je besplatane

Hrvatska, točnije Sesvete nedavno su bile domaćin najvećem regionalnom rekreativnom turniru u padelu, a sada se sva događanja za ovaj sport sele u Zagreb. Naime, na Velesajmu (paviljon 10), od petka do nedjelje održava se Prvenstvo Hrvatske u padelu. Sport je to koji kombinira tenis i skvoš i najbrže je rastući na svijetu. Mnogi profesionalni sportaši treniraju padel kako bi ostali u kondiciji ili kako bi se rekreirali i to je najbolji pokazatelj koliko je ovaj sport zapravo popularan. 

Iako u svijetu ima dužu tradiciju, u Hrvatskoj je relativno mlad. 
-  Kod nas se padel pojavio 2016. godine otvaranjem terena na Velesajmu u Zagrebu. Savez je pokrenut 2017., a sport je najveću popularnost dosegnuo tijekom COVID stanke. Tada je bio bum i počeli su se otvarati klubovi izvan Zagreba. Sada postoji 101 padel-teren na 30 različitih lokacija - kaže nam predsjednik Hrvatskog padel saveza Tomislav Margeta (36) koji najavljuje i Prvenstvo Hrvatske.

- Na prvenstvu će biti dvije kategorije, muška i ženska, točnije ukupno 64 para. Muški dio igrat će se na ispadanje, kao u tenisu, dok će se ženski dio igrati u grupama. Žena je manje, samo osam pa će biti podijeljene u dvije grupe po četiri, a prve dvije idu u polufinale i finale - kaže Margeta pa dodaje:

- Ovo je najbrojnije Prvenstvo Hrvatske ikada. Nikad prije nije bilo preko 100 igrača, sada ih ima puno više. Osim toga, to je šesto po redu dvoransko PH. Tu su igrači iz cijele Hrvatske, došli su iz Siska, Bjelovara, Zadra, Splita, Zagreba...
Novitet je što je za PH dogovoren sudac iz Italije što je prvu put da se koriste strani suci, ali sve se želi dići na višu razinu. 
Prvenstvo počinje u petak (od 20 sati), u subotu se kreće od 9 sati ujutro, dok je nedjelja rezervirana za završnicu, odnosno polufinala i finala (od 12h). Ulaz je za posjetitelje besplatan tako da može doći svatko tko želi vidjeti ili se upoznati s ovim sportom. 

Predsjednika Saveza pitali smo i na koje igrače obratiti pozornost.
- Na prvenstvo su se prijavili ljudi koji su kompetitivni, žele vidjeti gdje su, što su, iza njih je masa rekreativaca. Pa u Zagrebu je preko 10.000 igrača koji igraju padel, osim toga stalno se otvaraju novi klubovi, sport se masovno širi. Igrat će i svi reprezentativci Hrvatske, branitelji naslova, a favoriti su prvi nositelji Matija Selak i Luka Belić, oni su bili prvaci Hrvatske na otvorenom. Igraju još Roko Glasnović i Boran Poljačić, također reprezentativci, a tu su Kristijan Brčić i Mislav Renić te Arthur Vašarević, Dorijan Vasung. To su za sada četiri para koji su favoriti, ali ne zna se tko će od njih na kraju osvojiti PH. 

Kod padela je zanimljivo to da svi igrači imaju poslove, odnosno ne bave se vim sportom profesionalno da bi od toga mogli živjeti. 
- Svi oni treniraju padel uz posao. Neki rade u IT sektoru, neki su direktori, pravnici, neki imaju svoj padel centar, neki su treneri, neki bivši nogometaši... Vikenda nakon PH, dolazi trener iz Španjolske i cijeli vikend će trenirati s reprezentativcima, a kada njega nema, oni treniraju kako tko uhvati vremena. Najbolji igrači iz Hrvatske, oni najozbiljniji treniraju sigurno tri puta tjedno, možda i češće pa se kombinira, trening, liga, mečevi pa dođe to do ritma od gotovo svakog dana.
Iako to nije razina svjetskog padela, jednog dana na tu će razinu vjerojatno doći jer ulaže se u usavršavanja u Hrvatskoj. 
- Pobjednici na Prvenstvu Hrvatske dobit će plaćenih tjedan dana u kampu u Španjolskoj. Tamo surađujemo s Diagonal padel akademijom pa će pobjednici imati plaćen smještaj, let, treniranje i usavršavanje tjedan dana - zaključuje Margeta. 

>>Tužan dan za svjetski sport! Nadal objavio odlazak u mirovinu: 'Bilo je nekoliko teških godina'>>

1/4
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije