ALPSKO SKIJANJE

U siječnju pada odluka

12.01.2003.
u 00:00

Odluka u slalomu past će ovaj mjesec, no neće biti lako niti nakon Svjetskog prvenstva, kada slijede utrke u Japanu i Koreji. Poslastice su mi siječanjski veleslalomi u Schladmingu i Adelbodenu te slalom u Wengenu

ZAGREB - Na stazi na kojoj je njegova sestra slavila prošlog vikenda Ivica Kostelić u Bormiju će danas (u 10 i 13 sati) pokušati izboriti treću ovosezonsku slalomsku pobjedu. Ostavlja dojam da je za to spreman i ako bude imao svoj dan, moglo bi biti novog veselja.

Nazvavši ga, zatekli smo ga u društvu s gitarom i knjigom. One su mu najbolja relaksacija. Rokenrol i povijesne knjige o velikim ličnostima. Nakon prebiranja po žicama, ovih dana rado čita biografiju Aleksandra Velikog. Kao da u pričama o najvećima traži inspiraciju za sebe. Jer, i on želi da ga se jednog dana sjećaju kao velikog.

- Tužno je to za svakog čovjeka da nikad sam ne može vidjeti veličinu svog djela. Moraš se odmaknuti od njega da bi to uvidio. Meni se posebno sviđaju ljudi koji su prvi nešto napravili, poput Columba, Magellana, Jamesa Cooka... Išli su u nepoznato, otkrivali dotad neznano. Nisu znali kuda idu, mislilo se da je tamo kraj svijeta. Magellan je plovio 100 dana preko Atlantskog oceana, išao je, a nije znao kamo. Aleksandar Veliki još je manje znao, svijet mu je bio pola stvarnost - pola fantazija. Danas takvog osjećaja na Zemlji nema. Sateliti su posvuda, sve je otkriveno.

I obitelj Kostelić mnogo je toga napravila prvi put. Janica je bila prva skijašica sa tri olimpijska zlata, a Ivica i Janica bili su prvi brat i sestra pobjednici utrka Svjetskog kupa u jednom danu.

- No, to su svakodnevni pothvati. Ja bih se volio vratiti u doba otkrića i živjeti život tih velikana.

Koliki bi, pak, voljeli živjeti život Ivice Kostelića, mladića kojemu predstoje novi sportski podvizi. Ali i veliki napori. A silno će naporan biti i ostatak siječnja, u kojem ga, nakon Bormija, čekaju još i nastupi u Adelbodenu, Wengenu, K?tzbuhelu, Schladmingu.

- Odluka u slalomu past će ovaj mjesec, no neće biti lako niti nakon Svjetskog prvenstva, kada slijede utrke u Japanu i Koreji. Poslastice su mi siječanjski veleslalomi u Schladmingu i Adelbodenu te slalom u Wengenu. To je kralj slaloma. Ovaj u Bormiju trebao bi biti jedna od lakših staza. Nije ni skroz ravno, niti skroz strmo. Staza ima konstantan pad, brzina se stalno povećava, a tako i mogućosti za pogrešku.

Premda u Bormiju nikada nije slavio velik domet, te staze ipak imaju posebno mjesto u njegovoj karijeri.

- U Bormiju sam vozio svoj prvi FIS slalom u životu, a i prvi sam se put natjecao nakon ozljede, u finalu Svjetskog kupa 2000. godine.

Za svoju će formu Ivica reći da je pri vrhuncu, što je ilustrirala i pobjeda u Kranjskoj Gori. Kako tu razinu izvedbe očuvati do kraja sezone?

- Teško je stalno biti na istoj razini, bit će oscilacija. Važno je da ne budu velike.

Hrvatski puk priželjkuje da Ivica zajaši val uspjeha i na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u prvom dijelu veljače u švicarskom St. Moritzu.

- Nije na meni da odlučujem koliko ću se usredotočiti na Svjetsko prvenstvo. No, pripremat ću se za SP jer počinje 2. veljače, a ja bih trebao nastupiti tek 16. veljače, pa će biti vremena i za neke FIS utrke.

Ivica je proteklih dana trenirao po dvije discipline dnevno, uz kondicijske dodatke. Jučer se pak usredotočio samo na slalom, vježbajući kratko ali intenzivno. Za intenzivan nedjeljni sportski doživljaj.

D. Brajdić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije