Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO NATJECANJE

U Zadru počinje Euro u karateu: Hrvatska 'zlatna braća' idu po nove medalje

storyeditor/2024-05-07/KvesicHamedi1_nnn_spo_070524.jpg
08.05.2024.
u 09:15

U protekla tri desetljeća, na velikim svjetskim natjecanjima hrvatski karataši i karatašice osvojili su 111 seniorskih medalja, a ta bi kolekcija nakon ovotjednog Prvenstva Europe u Zadru trebala biti bogatija za još koji "eksponat"

Zadar će od srijede do nedjelje biti domaćin Prvenstva Europe u karateu i parakarateu. U to ime popričali smo s nekim od najjačih hrvatskih aduta kao što su Anđelo Kvesić, Enes Garibović i Lucija Lesjak.

Najtrofejniji među njima svakako je Anđelo Kvesić, koji u svojoj trofejnoj vitrini ima sedam europskih odličja (dva zlata), dvije svjetske medalje te dvije kolajne (zlato i srebro) s Europskih igara.

Anđelo se nada drugom zlatu

Anđelo se nada da će ponoviti uspjeh otprije dvije godine, iz Gaziantepa, kada je postao teškaški prvak Europe, ali i onaj timski iz Poreča 2021. kada je hrvatska borbena vrsta osvojila zlato.

– U Poreču smo, zbog pandemije koronavirusa, osvojili zlato bez publike i zato mi je želja da ovaj put hrvatsku himnu slušamo uz domaće navijače. Jer, to je poseban osjećaj za svakog sportaša, nešto najljepše što može doživjeti, da sluša svoju himnu pred domaćom publikom. Ja ću za to imati dvije prilike, onu ekipnu, ali i pojedinačnu. Svjestan sam, dakako, da mogu zarana izgubiti i ostati bez odličja, no dat ću sve od sebe da se to ne dogodi.

Ono što Anđela dodatno raduje jest što će ovom prilikom i njegov mlađi brat Ivan, svjetski prvak iz 2018., nastupati i pojedinačno.

– Hvala Bogu, Ivan se vratio nakon dvije godine. Nakon Olimpijskih igara morao je na operaciju ramena i sada se konačno vratio u staru formu. Na dvije Svjetske lige zaredom, a to su najjači svjetski turniri, osvajao je treće mjesto. Razlog više da vjerujem u njegov dobar nastup u Zadru. Vjerujem da sam i ja u dobroj formi jer sam, na Svjetskoj ligi u Antaliji, pobijedio Egipćanina koji je trenutno svjetski broj jedan. U Zadru će mi najveći konkurent biti aktualni svjetski i europski prvak, Francuz Mehdi Filali, a tu su i vrhunski Ukrajinac i Azerbajdžanac, višestruki osvajači medalja s najvećih natjecanja.

Pričali smo s Anđelom o tome tko će Hrvatima biti najveći konkurenti za momčadsku medalju. Kazao je da su to svakako Talijani, Ukrajinci, Francuzi i Turci, a s njim se složio i Enes Garibović, dvostruki europski doprvak. A objasnio je Enes zašto ovaj put ne radi pojedinačno.

– Ovo je drugi put u 10 godina da ne radim veliko natjecanje i pojedinačno, no sve je to dio sporta. Možda je i dobro da promijenim ulogu i budem maksimalno usredotočen na momčad, jer nam treba visok plasman, među prvih pet, da se kvalificiramo za momčadsko Svjetsko prvenstvo.

Pojedinačno, ovom prigodom, neće raditi ni Lucija Lesjak, studentica medicine i posljednja Hrvatica koja je osvojila pojedinačnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

– Ja sam tijekom izbornog postupka slomila prst pa će ovaj put u mojoj kategoriji nastupiti Nikolina Golomboš. Prst je sada dobro tako da ću moći nesmetano raditi, ali nije bio dobro kada su se osvajali bodovi za naše interne kvalifikacije.

Cure imaju tri medalje u nizu

Sa ženskom borbenom ekipom, a to su mečevi na dvije pobjede, Lucija je na velikim natjecanjima osvojila četiri medalje.

– Imam tri europska odličja u nizu – zlato, srebro i broncu – te svjetsku broncu. Vjerujem da ćemo za odličje biti konkurentne i na ovom EP-u. Raduje me i to što ćemo ove godine imati pravo na jednu karatašicu više u sastavu, a to je pet.

U protekla tri desetljeća, na velikim svjetskim natjecanjima hrvatski karataši i karatašice osvojili su 111 seniorskih medalja, a ta bi kolekcija nakon ovotjednog Prvenstva Europe u Zadru trebala biti bogatija za još koji "eksponat".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije