Čudotvorac iz Livna

Dalić nije samo trener, postoji jedan razlog koji ga svrstava među najuspješnije izbornike u povijesti

Zagreb: Nakon pet sati vožnje kroz grad Vatreni konačno stigli na Trg bana Josipa Jelačiča
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
18.12.2022.
u 10:44

Kada je u listopadu 2017. godine postavljen za nacionalnoga trenera, Dalić je u tom trenutku bio drugo najslabije izborničko ime u povijesti reprezentacije. Obeshrabrenu i dezorijentiraju Hrvatsku pretvorio je u pobjedničku momčad koja je ostvarila najveće rezultate hrvatskog sporta.

Čudo! To je jedina primjerena riječ kojom u noći velikoga slavlja u Dohi možemo oslikati osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu. Čudo u izvedbi briljantnih hrvatskih nogometaša i njihovoga izbornika, livanjskog čudotvorca Zlatka Dalića. Najveće nogometno čudo u povijesti Svjetskih prvenstava zbilo se 16. srpnja 1950. godine, kada je reprezentacija malenoga Urugvaja pred čak 173.850 gledatelja na Maracani u Rio de Janeiru šokirala Brazil s 2:1 i odnijela svjetski naslov u Montevideo.

Samo jedan klupski trofej

Usudimo se reći da ovo što s Dalićem postiže Hrvatska od 2018. godine spada u čuda ravna onome urugvajskome prije 72 godine. Naše srebro i naša bronca, osvojeni na dva uzastopna Svjetska prvenstva, doista imaju vrijednost svjetske titule. Jer, po rezultatima na dva posljednja SP-a, na kojima je naša selekcija uz Francusku jedina odigrala svih 14 utakmica, ispada da jedna mala Hrvatska doslovno vlada svjetskim nogometom!

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Argentina. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ona je u Rusiji prije četiri godine iza sebe ostavila Englesku, Njemačku, Brazil, Argentinu, Španjolsku..., a u sada u Kataru ponovno sve te iste velesile, izuzev Argentine.

Sve ti uspjesi nose potpis Zlatka Dalića, jednoga od najvećih svjetskih nogometnih izbornika, trenera sa samo jednim trofejem u europskom klupskom nogometu, albanskim Superkupom, usto i nekada sasvim prosječnoga nogometaša koji nikada nije nastupio za reprezentaciju.

Kada je u listopadu 2017. godine postavljen za nacionalnoga trenera, Dalić je u tom trenutku bio drugo najslabije izborničko ime u povijesti reprezentacije. Samo je Ante Čačić do tada imao niži trenerski rejting od Dalića.

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Argentina. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podsjećamo, Hrvatsku su prije Dalića vodili Dražan Jerković, Špaco Poklepović, Vlatko Marković, Ćiro Blažević, Mirko Jozić, Otto Barić, Cico Kranjčar, Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač – sve sami proslavljeni trenerski gurui, bivši kapetani reprezentacije ili sjajni reprezentativci. I kad se podvuče crta pod sve njih, jedan skromni, šutljivi, ponizni i očito božanski nadareni Livnjak sve ih je nadmašio!

Preuzeo je Hrvatsku praktički preko noći, na 18. mjestu svjetskoga poretka, s vrlo upitnim izgledima za plasman na SP u Rusiju, i u samo dva dana potpuno promijenio krvnu sliku momčadi. Obeshrabrenu, demoraliziranu grupu igrača ekspresno je pretvorio u čopor vukova. Prva je to osjetila Ukrajina u Kijevu, potom Grčka u Zagrebu, a onda je krenula nezaustavljiva serija, čiji je krešendo bio finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Argentina. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U sportu je kažu najteže ponavljati uspjehe, potvrđivati se, držati istu tenziju kroz dulje vremensko razdoblje i kontinuirano činiti svoje igrače gladnima. Zlatko Dalić senzacionalno je uspio i u toj misiji, ne napravivši niti jedan krivi korak u pet godina mandata. Neki od njih, poput Luke, Lovrena, Vide, Perišića, Kovačića, Kramarića i Brozovića, osjetili su slast svjetskoga srebra, do njega su prošli nezapamćeno trnovit i mukotrpan put, a s Dalićem i četiri godine kasnije s istom strašću, zanosom, elanom i mahnitom željom slijede svoga vođu.

Da, Dalić je njima šef samo na papiru, ali zapravo prezentira sve odlike pravoga, istinskoga vođe. Šefovi su zaslijepljeni svojom pozicijom u hijerahiji, a vođe imaju moć da vide. Vođa uvijek pita, a šef samo naređuje. Šef upire prstom, a vođa prijateljski svakome pruža ruku. Vođe traže ono što je dobro u ljudima i nadograđuju ih. Vođe inspiriraju, a šefovi manipuliraju. Vođe su strastveni i znaju da je zajednica na prvom mjestu. Uzvišena kategorija. Kada su tako postavljene stvari u nekoj većoj grupi, poput primjerice 26-orice nogometaša - posve različitih naravi i karaktera - na duljem turnirskom natjecanju, ona na njemu gotovo da i ne može podbaciti. Sigurno ne motivacijski, energetski, emotivno, nego samo eventualno taktički ili naprosto nogometno – da ju netko najprostije rečeno nadigra. Tu visoku razinu kontinuirane odgovornosti i posvećenosti hrvatska reprezentacija nije posjedovala nikada prije Dalića. Možda samo kod Ćire u razdoblju od 1996. do 1999. godine, ali u drugačijim okolnostima, i manje rezultatski uspješno.

Svečani doček Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića 16.07.2018., Zagreb - Docek Vatrenih na sredisnjem gradskom trgu. Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. Zlatko Dalic"nPhoto: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Smjena u lipnju

Tako Zlatko Dalić postiže s vatrenima na svjetskim smotrama ono što se, osobito u Hrvatskoj oduvijek činilo nemogućim: oni i kada izgube, kada posrću i muče se, nemaš im bilo što zamjeriti! Jer, znaš i vidiš da žele, fanatično žele!

Zlatko Dalić uskoro će postati najdugovječniji hrvatski izbornik. Trenutačno ima 70 utakmica na klupi vatrenih, a vodeći Ćiro 72, pa će neizbježna smjena na vrhu doći u lipnju sljedeće godine, na završnici Lige nacija u Nizozemskoj. Dalić na SP-ima ima 10 pobjeda, te po 2 remija i poraza: oba od finalista Svjetskog prvenstva u Kataru

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Ključne riječi

Komentara 68

ZP
zeljko.posaric.9
11:07 18.12.2022.

Dalić hrvat, katolik, hercegovac. Galvanizirao, ujedinio momčad oko hrvatstva, domoljublja. Pozdrav domovini s desnom rukom na srcu. Zato njega i Hrv. reprezentaciju lev.cari ne vole.

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
10:56 18.12.2022.

Dobar klupski trener, kao što su recimo braća Kovač, ne mora biti dobar trener reprezentacije i obrnuto. Većina trenera drži distancu prema momčadi kako bi sačuvali autoritet. Dalić se stopio sa momčadi, našao je dobitnu simbiozu bez da gubi autoritet. To je cijela tajna.

PA
PainKiller
11:20 18.12.2022.

Bravo za sve naše dečke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije