UOČI MAĐARSKE

VIDEO Perkovac: 'Ne vidim ekipu koja je puno bolja od nas, ali moramo prestati poklanjati pobjede'

EHF 2024 Men's European Handball Championship - Main Round - France v Croatia
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
1/6
19.01.2024.
u 11:14

Hrvatska rukometna reprezentacija je drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu otvorila dramatičnom utakmicom i porazom od Francuske (34:32). Reprezentativci nemaju vremena za žaljenje jer iduća je na redu Mađarska

Nakon fantastične pobjede nad Španjolskom u prvoj utakmici Europskog prvenstva, hrvatski rukometaši nisu imali lagan posao. Najprije remi s Austrijom pa teška pobjeda nad Rumunjskom odveli su ih u drugi krug natjecanja, ali samo s jednim prenesenim bodom.

Zaigrali su s jednim od najtežih protivnika na prvenstvu, Francuskom, a premda je utakmica većinu vremena bila rezultatski vrlo blizu, hrvatski su rukometaši bili primorani konstantno loviti protivnike. Konačni je rezultat bio 34:32 za Francuze što je Hrvatsku potisnulo na peto mjesto ljestvice u skupini. Iduća je na rasporedu utakmica protiv Mađarske, a susret je najavio izbornik Goran Perkovac.

- Napravili smo već neke analize i vidjeli dosta toga. Ima puno pozitivnih stvari, a ima i nekih negativnih. Igrali smo dosta dobru utakmicu, ne bih rekao vrhunsku, ali mislim da smo odigrali na dosta visokom nivou. Kao što sam nekoliko puta ponovio, napravili smo previše pogrešaka. Imali smo 16 tehničkih pogrešaka, a od toga smo sigurno pet puta dodali točno u ruke protivniku što su oni iskoristili da bi pucali na prazan gol. To jednostavno visoki nivo ne podnosi. To ne možemo naučiti nego kroz utakmice. To su mladi igrači. Puno njih se prvi puta nalazi na nekom velikom natjecanju. Svi naši treninzi ne mogu nikada donijeti pravu sliku stvari. Nadam se da će iz ovih velikih utakmica profitirati jer potencijal je u toj ekipi ogroman. Dečki igraju ozbiljan rukomet i imaju veliku kvalitetu. Samo je pitanje dana kada će ta kvaliteta početi donositi rezultate. Nadam se samo da nećemo predugo čekati zbog naših pogrešaka. Ukoliko je protivnik bolji i pobjedi nas u redu je, ali ne smijemo više poklanjati protivnicima pobjede. To se ne smije više događati. To nam se dogodilo protiv Austrije i Francuske, a takve ekipe to kažnjavaju. Bit ću melo neskroman pa reći da ne vidim neku ekipu koja je puno bolja od nas i s kojom se ne možemo boriti. Još bih jednom čestitao igračima na ekstremno visokom moralu. Više puta smo se vraćali i svaki puta su pokazali da znaju, mogu i žele. Takvu kvalitetu nemaju sve ekipe. - rekao je izbornik na početku konferencije.

- Moramo poraditi na tehničkim greškama, 16 ih je stvarno puno. Mislim da bi bila izuzetno dobro da imamo više reprezentativaca u jednom klubu, a da svi ostali nadopunjavaju momčad. Na tome su se temeljili prijašnji uspjesi reprezentacije. Kakav je danas program izbornici imaju vrlo malo prilike trenirati igrače. Prednost zasigurno imaju one reprezentacije čiji igrači igraju u jednoj ekipi. - dodao je Perkovac.

VEZANI ČLANCI:

- Upravo sam bio s Duvnjakom. Osjeća se katastrofalno, ima još uvijek visoku temperaturu i boli ga cijelo tijelo. Nadamo se da će biti bolje, ali nisam optimističan. - kazao je o stanju kapetana Domagoja Duvnjaka pa dodao:

- Za sada još neću reagirati pozivom novih igrača. Imam neograničeno povjerenje u ove momke. Ako se netko povrijedi morat ćemo nešto napraviti, ali za sad ne. Ova kemija u ekipi je super i ne želim ništa mijenjati. To su sve mladi momci. Jedan dan, oporave se i idu dalje. Naravno da je šteta. Duvnjak i Martinović, njihova bi nam ljudska i igračka kvaliteta dobro došla. Nećemo se žaliti. Kad nam je najteže moramo biti najbolji.

- Mađarska je fizički još jača od Francuske. Impresivni su na terenu i imaju sve dobre igrače, ali mislim da su nešto sporiji. Moramo ih natjerati da trče i tu zabijati lake i brze golove. Ako to uspijemo imamo dosta dobre šanse pobijediti. Sve će ponovo ovisiti o brzini tranzicije lopte. S njima se hrvati nema nekog smisla. Previše su jaki za to. Moramo igrati brže, nego protiv Francuza. Nadam se da ćemo to uspjeti. - rekao je Perkovac o Mađarskoj s kojom igramo u subotu.

VEZANI ČLANCI:

- Ponekad pročitam kako su svi iznenađeni što je Kuzmanović obranio 16 lopti. Ja nisam iznenađen. To je momak koji to može i zna, Mandić isto tako. Vjerujem da će i on u nekoj utakmici obraniti 16 lopti. Ništa to nije novo. Ekipe koje osvajaju medalje imaju najbolje golmane na svijetu. Nitko nije osvojio medalju ako golman nije dobro obranio, a isto vrijedi za nas. Ako želimo medalju moramo imati dobre golmane. Nije dovoljno šest ili sedam obrana. S te strane je šteta što nismo osvojili barem bod ili dva. To su momci koji imaju iznimnu kvalitetu i samo je pitanje poslože li se stvari u tom danu. Moramo golmanima pomoći dobrom obranom. Moramo malo konkretnije ići na gol i ne uzimati baš svaku situaciju kao polovičnu priliku za šut, nego šutirati kao protiv Španjolaca kada je prilika. To mi malo nedostaje. Na ovoj razini na svaku priliku igrači moraju ići sa 100 posto. Tako ćemo popraviti rezultate. Njemačka i Island su ekipe u našem rangu, a ja bih rekao da smo mi čak i malo bolji. Ponovo sve ovisi o formi tog dana, ali ako ne igramo na 100 posto, ali mislim da možemo dalje.

- Bilo bi idealno kada bi Francuzi sada sve riješili. Tako da dobiju sve pa mi riješimo svoj posao pa završimo vrlo visoko. Idemo korak po korak obavljati svoj posao. Ja sam fokusiran na ekipu i na sebe. Ostalo me ne zanima. Mislim da imamo kvalitetu i znanje, samo da se poslože neke stvari i da nas sreća pogleda. Jedna lopta u pravom smjeru i dobijemo utakmicu.

VIDEO Rukometaši očarali svijet: Jedan podatak otkriva težinu španjolskog poraza

Komentara 15

Avatar Asterix
Asterix
11:35 19.01.2024.

Ako napraviš 16 tehničkih pogrešaka znači da nisi vrhunski. A Kuzmanović je raketa za Mandića po do sada prikazanom.

BL
blekpanther
13:01 19.01.2024.

Nije Cindrić baš mlad a njegove greške su presudne, vođe nemamo (kao nekad Balić) a nemamo niti Metličića, Lackovića a posle Vorija fali sidraš da razgrne protivničku obranu, dobri jesmo ali na žalost vrh nismo!

Avatar southman
southman
10:59 19.01.2024.

U nogometu se zna često puta dogoditi da ne pobijedi bolji. U rukometu jako rijetko. Dakle nismo bili bolji i Francuzi su nas rutinski dobili. Samo su čekali naše greške i kažnjavali ih. Da nije bilo Kuzmanovića na golu razbili bi nas !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije