29.03.2022. u 22:35
Portugal je s 2:0 slavio protiv Sjeverne Makedonije i plasirao se na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Bajka Sjeverne Makedonije ipak je završila prije Svjetskog prvenstva u Kataru. U finalu doigravanja reprezentacija Portugala je bila vidno bolja te pobjedom od 2:0 na prepunom Dragau u Portu pred 50 tisuća gledatelja osigurala svoj osmi odlazak na najveću svjetsku nogometnu smotru, dok će igrači Blagoje Milevskog ipak još morati sačekati na svoj debitantski nastup.

Iako je Sj. Makedonija bila disciplinirana, trkački raspoložena i kompaktna, Portugal je slavio na čistu razliku u igračkoj kvaliteti u odnosu na suparnika (odnos vrijednosti 747 naprema 64 mil. €). Prijelomni trenutak susreta se dogodio u 32. minuti kad makedonski kapetan te desni bek Dinama Stefan Ristovski radi katastrofalnu pogrešku te neobjašnjivom paralelom gura Brunu Fernandesa u gol-šansu, a ovaj nakon duplog pasa s Cristianom Ronaldom izlazi u 1 na 1 situaciju s Dimitrievskim i lako ga matira za 1:0.

U drugom dijelu susreta Sj. Makedonija je morala preuzeti više rizika i otići prema naprijed, a to je Portugal, kojeg vodi specijalist za tranzicije Fernando Santos, u svojem stilu kaznio kontrom. U 62. minuti su došli u situaciju tri na tri, a Jota je krasno s lijeve strane proigrao Fernandesa koji je opet bio sam ispred Dimitrievskog te postigao svoj drugi pogodak na susretu. Osim Ristovskog, za Sj. Makedoniju su u početnoj postavi zaigrala još dva HNL igrača, Dinamov Arijan Ademi te Rijekin Darko Velkovski.

Makedonci se nemaju čega sramiti unatoč porazu i neodlasku u Katar budući da su ovo njihove daleko najuspješnije kvalifikacije za SP u povijesti. Pobijedili su Njemačku, izbacili europskog prvaka Italiju iz igre za SP i pružili Portugalcima dostojan otpor.

U drugom susretu europskog doigravanja Poljska je osigurala svoju kartu za SP pobijedivši Švedsku 2:0 golovima svojih najvećih zvijezda, Roberta Lewandowskog i Piotra Zielinskog. Poljacima će to biti deveti nastup na Mundijalu.

Portugal
Bruno Fernandes 32', 65'
2-0
Sjeverna Makedonija
Kvalifikacije za SP, 20:45, Porto, Portugal
Kraj
KRAJ (Kraj)

Kraj utakmice! Portugal je slavio s 2:0 i plasirao se u Katar.

Zamjena
87' (Zamjena)

Joao Felix je ušao umjesto Silve kod Portugala kao i Nunes umjesto Fernandesa, a kod Makedonije Nikolov umjesto Elmasa.

84'

Portugal je jako blizu pobjedi, domaćini sada imaju loptu u svojim nogama i tako troše vrijeme.

Zamjena
76' (Zamjena)

Carvalho umjesto Otavia, a Leao umjesto Jote kod Portugala. Kod Makedonije Ashkovski igra umjesto Kostadinova.

Žuti karton
74' (Žuti karton )

Požutio je i Alioski.

Žuti karton
68' (Žuti karton )

Cancelo i Musliu dobili su žute kartone.

Gol
65' (Gol)

Gol za Portugal! Drugi gol Fernandesa za novi korak Portugala prema Kataru. Opet su Makedonci izgubili loptu i uslijedila je kontra. Diogo Jota dao je visoku loptu za Fernandesa koji isprve pogađa za 2:0.

55'

Nastavlja se dominacija Portugala i u drugom dijelu. Sjeverna Makedonija je još bez udarca u okvir.

Zamjena
46' (Zamjena)

Počeo je nastavk. Miovski umjesto Ristovskog kod Makedonije.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Kraj prvog dijela, Portugal vodi 1:0.

42'

Portugal je zasad puno bolji, nismo puno vidjeli od Sjeverne Makedonije.

40'

Nova prilika za Portugal. Ronaldo je htio doći do lopte, no ona se odbila do Jote koji je iz teške situacije promašio prazan gol.

Gol
32' (Gol)

Gol za Portugal! Zabio je Bruno Fernandes i domaćini su okrunili bolju igru. Nakon presječene lopte Ronaldo je dodao za suigrača iz Manchester Uniteda koji s ruba šesnaesterca pogađa vrata Makedonaca.

30'

Prošlo je pola sata utakmice, Portugal je bolji, ali još nema golova.

24'

Nova dobra prilika za Portugal. JJota je tukao glavom, ali preko gola.

14'

Prilika za Portugal! Ronaldo je pobjegao obrani Sjeverne Makedonije, dobio dubinsku loptu i krenuo sam na vrata gostiju. Tukao je snažno, ali pored gola.

13'

Iza nas je prvih 15-ak minuta utakmice, nismo puno toga vidjeli. Igra se vrlo oprezno.

1'

Počela je utakmica!

TAKTIČKE POSTAVE

Evo kako će momčadi taktički izgledati.

SJEVERNA MAKEDONIJA

Dimitrievski - Musliu, Velkovski, Alioski, Ristovski - Ademi, Bardhi, Elmas, Trajkovski - Ristovski, Kostadinov

PORTUGAL

Costa - Pepe, Pereira, Mendes, Cancelo - Moutinho, Fernandes, Otavio - Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota

BLAGOJA MILEVSKI

"Pobijedili smo jednu od najboljih momčadi na svijetu. Nećemo stati ovdje, imamo još jedan korak do Svjetskog prvenstva. Na dobrom smo putu da potvrdimo zašto smo među 20 najboljih momčadi u Europi", rekao je Blagoja Milevski, izbornik Sjeverne Makedonije.

FERNANDO SANTOS

"Makedonci su iznenadili Italiju, ali ta je selekcija pobijedila i Nijemce u Duisburgu. Ovo je finale, a finale je uvijek teško, bio sam dio takvih utakmica i znam o čemu pričam.Pristupit ćemo utakmici s Makedoncima istim poštovanjem koje smo pokazali protiv Turske", rekao je portugalski izbornik Fernando Santos.

Makedonci u Portu traže drugo "čudo" nakon što su u Palermu izbacili Italiju golom Trajkovskog u sudačkoj nadoknadi, a Portugal u ovu utakmicu ulazi s velikom opreznošću jer su u posljednjem kolu kvalifikacija izgubili prvo mjesto u skupini i vizu za Katar porazom od Srbije u Lisabonu (1:2).

POČINJEMO

Dobra večer i dobro došli na nastavak druženja s nogometom. Pred nama je susret Portugala i Sjeverne Makedonije.

Komentara 8

DA
Darlboro
20:44 29.03.2022.

Ajmo Makedonci!!!!! Mislim da je ovdje većina Balkanaca složno, rijetko ali to se dogodi 😆

DA
Darlboro
22:08 29.03.2022.

Bravo rubinet, baš lijepo od tebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije