Autori: Edi Džindo, Hina
VELESLALOM

Zubčić još jednom ove sezone kiksao u drugoj vožnji, na kraju završio sedmi

08.01.2022. u 14:40
Kao što nas je na to naviknuo ove sezone, Filip Zubčić je nakon trećeg mjesta u prvoj vožnji u drugoj zbog velikog broja pogrešaka pao na sedmo mjesto, s ponovno slabijom drugom vožnjom. Iako je to hvalevrijedan rezultat sam po sebi, Filip je ove sezone bez veleslalomskog postolja, a uoči ove sezone je osvajao postolja u 60 posto utrka. Nije to ono što Filip želi od ove sezone, ali nadamo se da će se to promijeniti u sljedećem veleslalomu sezone, na Olimpijskim igrama u Pekingu

Filip Zubčić, najbolji hrvatski skijaš, osvojio je sedmo mjesto na veleslalomu Svjetskog kupa koji se vozio u švicarskom Adelbodenu.

Imao je Zubčić sjajnu priliku još se jednom popeti na postolje u Adelbodenu jer je nakon prve vožnje bio odličan treći. Velikim dijelom druge vožnje također je sjajno 'krotio' tešku adelbodensku stazu, ali je u donjem dijelu dva puta grubo pogriješio te je na kraju zauzeo sedmo mjesto.

Kao što nas je na to naviknuo ove sezone, Zubčić je nakon dobrog plasmana u prvoj vožnji u drugoj zbog velikog broja pogrešaka pao u poretku, s ponovno slabijom drugom vožnjom. Iako je to hvalevrijedan rezultat sam po sebi, Filip je ove sezone bez veleslalomskog postolja, a uoči ove sezone je osvajao postolja u 60 posto utrka. Nije to ono što Filip želi od ove sezone, ali nadamo se da će se to promijeniti u sljedećem veleslalomu sezone, na Olimpijskim igrama u Pekingu

Fantastična atmosfera u Adelbodenu kulminirala je na samom kraju utrke jer je pobijedio veliki domaći adut Marco Odermatt, ove sezone najbolji skijaš Svjetskog kupa. Prvo mjesto nakon prve vožnje zaokružio je i konačnim slavljem te je na kraju za 48 stotinki nadmašio drugoplasiranog Austrijanca Manuela Fellera. Treće mjesto osvojio je Francuz Alexis Pinturault.

Uvjerljivo najbolji veleslalomaš sezone je, dakle, Odermatt koji ima 480 bodova (četiri pobjede i jedno drugo mjesto u pet veleslaloma). Drugi je Feller s 261 bodom, dok je treći Kristoffersen s 253 boda. Zubčić se nalazi na desetom mjestu sa 116 bodova.

I u ukupnom redoslijedu je Odermatt dodatno povećao prednost. Ima 845 bodova, dok su mu najbliža pratnja Norvežanin Kilde sa 469 i Austrijanac Mayer sa 447 bodova. Zubčić se u ukupnom redoslijedu nalazi na 12. mjestu i ima 198 bodova.

U Adelbodenu će tijekom nedjelje na scenu najbolji slalomaši.

Svjetski kup, Adelboden (veleslalom): 1.Marco Odermatt (Švi) 2:34.45 2.Manuel Feller (Aut) +0.48 3.Alexis Pinturault (Fra) +0.54 4.Justin Murisier (Fra) +1.77 5.Mathieu Favre (Fra) +1.89 6.Henrik Kristoffersen (Nor) +1.91 7.Filip Zubčić (Hrv) +1.94 …

Ukupni poredak: 1.Marco Odermatt (Švi) 845 bodova 2.Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 469 3.Matthias Mayer (Aut) 447 4.Alexis Pinturault (Fra) 382 5.Vincent Kriechmayr (Aut) 373 … 12.Filip Zubčić (Hrv) 198 …


 
-
VELESLALOM, 10:30, ADELBODEN
SUTRA PONOVNO UŽIVO!

Drage čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, puno hvala na praćenju tekstualnog prijenosa veleslaloma u Adelbodenu. Tekstualni prijenos možete pratiti i sutra od 10:30, kad je na rasporedu slalom u istom skijalištu.

POREDAK UTRKE

Konačnih poredak najboljih u petom veleslalomu sezone u Adelbodenu:

1. Marco Odermatt (Švi) 2:34.45

2. Manuel Feller (Aut) +0.48

3. Alexis Pinturault (Fra) +0.54

4. Justin Murisier (Švi) +1.77

5. Mathieu Faivre (Fra) +1.89

6. Henrik Kristoffersen (Nor) +1.91

7. FILIP ZUBČIĆ (HRV) +1.94

...

ŽAL ZBOG ZUBČIĆA

Kao što nas je na to naviknuo ove sezone, Filip Zubčić je nakon trećeg mjesta u prvoj vožnji u drugoj zbog velikog broja pogrešaka pao na sedmo mjesto, s ponovno slabijom drugom vožnjom. Iako je to hvalevrijedan rezultat sam po sebi, Filip je ove sezone bez veleslalomskog postolja, a uoči ove sezone je osvajao postolja u 60 posto utrka. Nije to ono što Filip želi od ove sezone, ali nadamo se da će se to promijeniti u sljedećem veleslalomu sezone, na Olimpijskim igrama u Pekingu.

OPET ODERMATT!!!

Bez ikakvih iznenađenja Marco Odermatt je ponovno, četvrti put u pet utrka, uzeo veleslalomsku pobjedu i tako je povećao svoju prednost i u veleslalomu, ali i u ukupnom poretku. Sad mu je pobjeda još slađa jer je pred domaćom publikom koja ga je gromoglasno pozdravila. Na drugom mjestu završio je inače 'slalomaš' Manuel Feller, a na trećem mjestu je 'stručnjak Adelbodena' Alexis Pinturault. 

PINTURAULT DRUGI

Senzacionalni Manuel Feller i dalje je ostao u vodstvu, trostruki pobjednik iz Adelbodena Alexis Pinturault je ušao u cilj sa šest stotinki zaostatka. Zubčić je sad šesti, a na startu je ostao još samo Marco Odermatt.

ŠTETA ZA ZUBU!

Na žalost, Filip Zubčić je na samom kraju druge vožnje nanizao previše velikih pogrešaka koje su ga koštale nekoliko mjesta. Ušao je u cilj sa zaostatkom od 1.46 za Fellerom kao peti, što znači da najslabije može biti sedmi, što je i dalje dobar rezultat, ali kad dodamo cijeli kontekst utrke Filip je mogao, trebao i htio puno, puno više!

SLIJEDI ZUBČIĆ

Faivre je velikom greškom upropastio svoju drugu vožnju, zaostao je čak 1.41 za Fellerom.

NEVJEROJATNI FELLER

Austrijanac Manuel Feller kreator je zasad najbolje druge vožnje u Adelbodenu. Nevjerojatno koliko je čovjek inače poznat kao 'divljak' mirno odskijao, ušavši u cilj s čak 1.29 boljim vremenom od Murisiera. Slijede Faivre pa Zubčić.

POKLON ZA ROĐENDAN

Justin Murisier si je poklonio odličan dar za 30. rođendan. Iako se činilo da je nemoguće, Švicarac je ušao u cilj sa 16 stotinki prednosti nad Henrikom Kristoffersenom na oduševljenje njegovih sunarodnjaka u Adelbodenu.

MEILLARD ZA DLAKU

Strašno se isplatio zadnji sektor Henrika Kristoffersena jer Loic Meillard je u pretposljednjem sektoru imao 46 stotinki prednosti, da bi ušao u cilj s 4 stotinke zaostatka za Norvežaninom. Kristoffersen i dalje u vodstvu, Murisier na startu.

BRILJANTNI HENRIK!

Henrik Kristoffersen je nastavio sa svojom sjajnom veleslalomskom formom. Ušao je u cilj kao uvjerljivo prvi u odnosu na Schwarza i konkurirat će za ozbiljan rezultat. Pogotovo je bio sjajan u završnom, inače najzahtjevnijem dijelu Chuenisbargli staze.

SCHWARZ U 'ZELENOM'

Austrijski majstor slaloma Marco Schwarz je u svojoj 'sporednoj' disciplini uspio odskijati i sjajnu drugu vožnju te je ušao u cilj s 34 stotinke prednosti nad Sarrazinom, nakon njegove vožnje Alexander Schmid nije uspio završiti svoj nastup. Trenutni poredak prije osmorice najboljih iz prve vožnje:

1. Schwarz (Aut) 2:36.99

2. Sarrazin (Fra) +0.34

3. Caviezel (Švi) +0.73

4. Read (Kan) +0.74

5. Favrot (Fra) +1.38

OSTALO SAMO DESET NAJBOLJIH

Wilkens Solheim i Read nisu uspjeli maknuti Sarazzina s vodeće pozicije unatoč kvalitetnim vožnjama, Francuz je uistinu bio vrlo dobar na teškoj stazi, posebice na završnoj strmini! Nije uspio doći u vodstvo ni Ricardo Tonetti, njega su koštale velike greške baš na toj strmini. Čeka nas još samo deset najboljih iz prve vožnje, uskoro će na startu biti i Filip Zubčić.

SARRAZIN ŠOKIRAO

Vrlo pametna, ali i iznenađujuća vožnja Francuza Cypriena Sarrazina donijela mu je vodstvo, uspio je odskijati sjajno i taktički vrlo kvalitetno, u skijaškom žargonu 'odrezano' te je ušao u cilj kao prvi s 39 stotinki boljim vremenom od Caviezela.

Austrijanac Patrick Feurstein ušao je u cilj sa 74 stotinke zaostatka za Caviezelom.

OSTALO 15 NAJBOLJIH

Očekivano, Francuz Thibaut Faivrot nije uspio nadmašiti Gina Caviezela ušavši u cilj kao drugi sa 65 stotinki zaostatka. Nakon 15 skijaša u drugoj vožnji ovo je poredak: 

1. Caviezel (Švi) 2:37.72

2. Faivrot (Fra) +0.65

3. Raschner (Aut) +0.79

4. Borsotti (Ita) +0.96

5. Hofer (Ita) +1.03

SJAJNI CAVIEZEL NA ČELU!

Fenomenalna vožnja domaćeg skijaša Gina Caviezela ostavila je publiku u Adelbodenu s gromoglasnim ovacijama! Mladi Švicarac je ušao u cilj s čak 79 stotinki boljim vremenom od Raschnera. Ova vožnja mogla bi mu donijeti ogroman napredak u poretku, sa 17. mjesta koje je ostvario u prvoj vožnji.

Još jedan Talijan Giovanni Borsotti ušao je u cilj sa 17 stotinki zaostatka za Raschnerom. Koštao ga je slab prvi sektor, a što je vožnja išla dalje, to je bio sve bolji. Nakon njega je u jako riskantnom maniru stazom prošao i Nijemac Julian Rauchfuss koji također nije s čela uspio maknuti vodećeg Austrijanca Dominika Raschnera.

OPET NOVI SKIJAŠ VODEĆI

Jako je zanimljivo u Adelbodenu, zasad se vodeći konstantno mijenjaju na vrhu. Sad je na čelu s vrlo preciznom vožnjom Austrijanac Dominik Raschner koji je u cilj ušao s 24 stotinke prednosti nad Hoferom. Nakon njega je u cilj ušao Šveđanin Mattias Roenngren, s 29 stotinki zaostatka za Raschnerom. Još je 19 skijaša ostalo na startu, za nekih 25 minuta na rasporedu je nastup Filipa Zubčića.

JOŠ 22 SKIJAŠA NA STARTU

Amerikanac Brian McLaughlin je ušao u cilj kao posljednji s ogromnim zaostatkom od 2.06. Još su u starnoj kući ostala 22 najbolja skijaša iz prve vožnje.

HOFER UZEO VODSTVO

Alex Hofer je novi Talijan na vrhu. Uspio je biti brži na jako strmoj stazi tek dvije stotinke od Mauerbergera i tako zauzeo svoje mjesto za vodećeg u ciljnoj ravnini.

Talijan Giovanni Franzoni je ušao u cilj s 38 stotinki zaostatka za sunarodnjakom Mauerbergerom, ali bez obzira na to slavi jer su mu ovo prvi bodovi ikad u Svjetskom kupu.

MAUERBERGER SADA VODI

Nakon što Nizozemac Meiners to nije uspio učiniti, prednost je od Nestvold-Haugena preuzeo Talijan Simon Maurberger s 53 stotinke prednosti.

NESTVOLD-HAUGEN VODI

Nakon Settea stazom se spustio i Norvežanin Leif-Kristian Nestvold-Haugen te preuzeo prvo mjesto s devet stotinki prednosti.

POČETAK DRUGE VOŽNJE

Počela je i druga vožnja petog veleslaoma sezone za skijaše u švicarskom Adelbodenu. Prvi se stazom spustio domaći predstavnik Daniele Sette koji je postavio ukupno vrijeme 2:39.40. Podsjetimo, Filip Zubčić je imao treće vrijeme prve vožnje.

ODLIČAN UVOD U DRUGI LAUF

Svoje nastupe je u Adelbodenu u prvoj vožnji odradilo najboljih 30 skijaša. Filip Zubčić, koji je u posljednja tri navrata u Adelbodenu bio drugi, može biti jako zadovoljan svojom prvom vožnjom. Bio je vrlo miran, tečan i precizan na najzahtjevnijoj stazi u veleslalomskom kalendaru Svjetskog kupa te trenutno zaostaje pola sekunde za vodećim Marcom Odermattom, koji je na domaćem skijalištu odskijao besprijekorno i još jednom dokazao zašto je najbolji veleslalomaš svijeta u poretku. Ako nakon prvih 30 iz prve vožnje bude ikakvih iznenađenja i sjajnih vožnji, javit ćemo vam, a ako ne, nastavljamo tekstualni prijenos od 13:30 kad počinje druga vožnja. SAMO NAPRIJED ZUBO, SRETNO!

VELIKI RAZMACI

Nakon što se 27 skijaša spustilo stazom u Adelbodenu, zaključujemo da su zaostaci skijaša izrazito veliki. Samo su četiri najbolja skijaša po vremenu unutar jedne sekunde, a samo njih osam unutar dvije sekunde. Dobra je to prilika za našeg Filipa Zubčića koji zaostaje samo pola sekunde za najboljim veleslalomašem svijeta Marcom Odermattom.

ŠESTO ISPADANJE

Ni Kanađanin Trevor Philp nije uspio svladati završnu strminu na Chuenisbargli stazi. On je od 24 skijaša koji su se spustili stazom šesti koji nije uspio doći do cilja.

Nestvold-Haugen, Zampa, Windingstad i Borsotti su trenutno zauzeli posljednja četiri mjesta u poretku. Nastavlja se trend sve većih zaostataka i teško je da će se netko uspjeti ugurati među najboljih pet-šest skijaša u poretku.

SVE SE VIŠE ZAOSTAJE

U cilj su ušli i Schwarz, Faivrot te Read, a sva tri skijaša ubilježila su zaostatak veći od dvije sekunde. Kako se sada čini, Filip Zubčić bi uoči druge vožnje trebao zadržati treće mjesto.

TRENUTNI POREDAK

Nakon što se 15 skijaša spustilo najtežom veleslalomskom stazom sezone, ovo je poredak najbržih pet skijaša:

1. Odermatt (Švi) 1:17.94

2. Pinturault (Fra) +0.31

3. Zubčić (Hrv) +0.50

4. Faivre (Fra) +0.52

5. Feller (Aut) +1.17

VEĆ PETO ODUSTAJANJE

Katastrofalna greška nekoć ponajboljeg veleslalomaša svijeta Žana Kranjeca. Ovo je školska pogreška, kao da u ogledu staze nije pregledao koji su zavoji na stazi. Od 15 prvih skijaša na startu samo je njih deset završilo vožnju.

RUŽAN PAD RADAMUSA

Amerikanac River Radamus je dva-tri zavoja prije kraja poprilično ružno pao u sam cilj staze, ali se na svu sreću uzdigao na noge i pokazao da je sve u redu. On je četvrti od 14 skijaša koji nije uspio završiti prvu vožnju u Adelbodenu.

Solidna vožnja domaćeg Justina Murisiera, uz ovacije publike ušao je u cilj sa sekundom i 38 stotinki zaostatka za Odermattom, kao šesti trenutno.

TREĆE ODUSTAJANJE

Još jedna neuobičajena situacija, Austrijanac Stefan Brennsteiner je zapeo za vrata i na sredini staze neuspješno završio svoj nastup.

Manuel Feller je u cilj ušao kao peti sa sekundom i 17 stotinki zaostatka za Odermattom, Zubčić je i dalje treći!

Još jedna iznimno spora vožnja. Domaći skijaš Gino Caviezel preuzeo je posljednje mjesto od Schmida s čak više od tri sekunde zaostatka.

Na trenutno posljednjem mjestu je Nijemac Alexander Schmid koji odvozio preziheraški i preoprezno (+2.19).

JOŠ JEDNO ODUSTAJANJE

Odmah nakon de Aliprandinija na istom mjestu je odustao i talentirani Norvežanin Lucas Braathen. Velika greška ga je koštala nastupa, uzeo je krivu liniju kretanja.

POREDAN NAKON NAJBOLJIH 7

Nakon svih skijaša iz prve 'jakosne skupine' ovo je poredak najbolja tri skijaša:

1. Odermatt (Švi) 1:17.94

2. Pinturault (Fra) +0.31

3. Zubčić (Hrv) +0.50

PRVO ODUSTAJANJE

Odlična prolazna vremena imao je Talijan Luca de Aliprandini, ali je prije ključne strmine 'zajahao' vrata (što se u veleslalomu rijetko događa) te ružno izletio sa staze. Sva sreća je da se odmah pridignuo te se čini da će s njim sve biti u redu.

ZUBO U IGRI ZA POSTOLJE

Vrlo dobra, mirna i kvalitetna vožnja Filipa Zubčića. Lijepo je to izgledalo, skija je bila mirna, Filip je bio jako tečan na stazi i ta vožnja mu je zasad donijela treće mjesto s 50 stotinki zaostatka za vodećim Odermattom. Pogotovo je naš skijaš bio sjajan u trećm dijelu gdje je imao najbrži prolaz. Zubo je u igri za postolje!

SLIJEDI ZUBČIĆ

Pobjednik posljednjeg veleslaloma Henrik Kristoffersen je skijao odlično sve do krucijalne greške u srednjem dijelu staze koja ga je itekako koštala. Ušao je u cilj sa sekundom i 84 stotinke za Odermattom. SLIJEDI NASTUP FILIPA ZUBČIĆA!

Svjetski prvak u veleslalomu Mathieu Faivre je tijekom cijele staze imao prednost, no ušao je u cilj s 51 stotinkom zaostatka za Odermattom. Bio je nešto slabiji nakon kultne strmine i to ga je koštalo vodstva.

ODERMATT UZEO VODSTVO

Trenutno najbolji veleslalomaš svijeta Marco Odermatt na domaćem skijalištu je potvrdio svoju sjajnu formu. U donjem je dijelu staze nadoknadio svoj zaostatak za Pinturaultom ušavši u cilj s 31 stotinkom prednosti. 

U cilj je sa startnim brojem 2 ušao domaći skijaš Loic Meillard sa zaostatkom od 1.07. Po ovoj vožnji se čini da nastup Pinturaulta i nije bio toliko loš.

POČELA UTRKA

POČELA JE UTRKA U ADELBODENU! Francuski velikan skijanja Alexis Pinturault je uz dosta problema ušao u cilj postavivši vrijeme 1:18.25, vidjet ćemo kako će ostali skijati u odnosu na njega.

POREDAK U VELESLALOMU

Poredak najbolji u veleslalomu trenutno ove sezone (nakon četiri utrke):

1. Odermatt (Švi) 380

2. Kristoffersen (Nor) 213

3. De Aliprandini (Ita) 207

4. Feller (Aut) 181

5. Pinturault (Fra) 154

...

14. ZUBČIĆ (HRV) 80

STARTNI BROJEVI

Ovo je startni poredak sedmorice iz najjače jakosne skupine za veleslalom u Adelbodenu:

1. Pinturault (Fra)

2. Meillard (Švi)

3. Odermatt (Švi)

4. Faivre (Fra)

5. Kristoffersen (Nor)

6. ZUBČIĆ (HRV)

7. De Aliprandini (Ita)

SRETNI ADELBODEN

Jako je važno istaknuti da je Adelboden jako sretno skijalište za Filipa. U posljednje dvije godine je u Švicarskom skijalištu na legendarnoj Chuenisbargli stazi nastupio na tri utrke, a na sve tri je uspio doći do pobjedničkog postolja, točnije do drugog mjesta u sva tri navrata. Nadamo se da ga i danas čeka takva sudbina. 

DOBRO JUTRO!

Dobro jutro i lijep pozdrav svim čitateljicama i čitateljima Večernjeg lista! Danas ćemo uživo u tekstualnom prijenosu pratiti peti ovosezonski veleslalom Svjetskog skijaškog kupa za ovu sezonu, a naš glavni adut Filip Zubčić lovi povratak na veleslalomska postolja nakon što se ove sezone nijednom nije uspio popeti na ista.

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
14:25 08.01.2022.

Na žalost, druga vožnja prilično loša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije