01.12.2022. u 17:55
Neizvjesno poslijepodne bilo je rezervirano za dvije utakmice grupe naših vatrenih. Uz susret Hrvatske i Belgije, snage su odmjerili Maroko i Kanada. Međusobni dvoboj dviju reprezentacija koje su već igrale protiv nas pratili smo u izravnom prijenosu. Maroko je do utakmice bio drugi s tri boda nakon što su dobili Belgijce, dok je za Kanadu putovanje već završilo s obzirom na to da nisu stigli ni do boda. Na kraju su pobjedu odnijeli Afrikanci s dva rana pogotka u prvom dijelu. Kanađani su bili bolji u nastavku, ali nisu stigli do boda. Marokanci su tako prošli skupinu po prvi put nakon 36 godina.

U dvoboju zadnjega, 3. kola F skupine Svjetskoga prvenstva u Dohi su nogometaši Maroka svladali Kanadu s 2-1 (2-1) i prošli u osminu finala nakon 36 godina.

Marokanci su bili prva afrička momčad koja je prošla skupinu na SP-u, i to davne 1986. godine, a sada su, nakon 36 godina,  to učinili drugi puta u Dohi. Marokanci su osvojili grupu s dvije pobjede i jednim remijem u skupini s drugim i trećim sa prošlog Svjetskog prvenstva, a uspjeli su izboriti i lakšeg protivnika u osmini finala, te će 6. prosinca igrati protiv drugoplasirane momčadi iz skupine E.

Sjevernoafrička momčad je iskoristila pogreške kanadskog vratara Milana Borjana, koji je s dva kiksa "častio" Marokance s dva gola. Kanađani su bili vidno šokirani nevjerojatnom pogreškom kod prvog gola u četvrtoj minuti, a u drugom dijelu, u kojem praktički nije bilo šanse, propustili su nevjerojatnu priliku u 72. minuti, koja im je mogla donijeti povijesni, prvi bod na mundijalima.

Tek što je utakmica počela, u 4. minuti proključao je stadion Thumama zahvaljujući katastrofalnoj grešci vratara Borjana. U neopasnoj situaciji išao je ispucati loptu izvan svoh šesnaesterca, ali je praktički dodao do desetak metara udaljenog Ziyecha, kome nije bilo teško pogoditi prazna vrata. 

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Canada v Morocco - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 1, 2022 Canada's Milan Borjan in action REUTERS/Marko Djurica Photo: MARKO DJURICA/REUTERS
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Vratar Zvezde nije se proslavio niti u 23. minuti kada nije pokrio svoj bliži kut nakon prodora i udarca En Nesyria, koji se izborio za loptu između dva kanadska braniča. 

Dva primljena pogotka djelovala su deprimirajuće za Kanađane, koji su bili bezopasni, ali su ipak smanjili za njih sretnim autogolom Aguerda u 40. minuti. S lijeve strane je Adekugbe uputio prizemno dodavanje, a branič West Hama je promijenio smjer lopti koja je prevarila vratara Bona. Začuđujuće, bio je to prvi autogol na ovom mundijalu. 

U sudačkoj nadoknadi VAR je zbog zaleđa poništio gol En Nesyrija. 

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Canada v Morocco - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 1, 2022 Morocco's Youssef En-Nesyri celebrates scoring their second goal REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

U 72. minuti upravo je nevjerojatno što su Kanađani promašili. Atiba Hutchinson je savršeno skočio na centaršut iz kornera i pucao glavom, ali je pogodio prečku. Lopta se odbila na gol liniju, a u nastavku akcije omaleni branič Johnstone glavom s metra udaljenosti puca iznad grede.

Niže pronađite tijek utakmice kroz naš live prijenos.

KANADA - MAROKO 1-2

Strijelci:0-1 Ziyech (4), 0-2 En Nesyri (23), 1-2 Aguerd (40ag)

Pred 44.000 gledatelja na stadionu Thumama sudio je Claus iz Brazila.

KANADA: Borjan - Johnston, Vitoria, Miller - Hoilett (76. Wotherspoon), Osorio (65. Laryea), Kaye (60. Hutchinson), Adekugbe (60. Kone) - Buchanan, Larin (60. David), Davies

MAROKO: Bounou - Hakimi (85. Jabrane), Aguerd, Saiss, Mazraoui - Amrabat, Ounahi (76. El Yamiq), Sabiri (65. Amallah) - Ziyech (76. Hamdallah), En-Nesyri, Boufal (65. Aboukhlal)

Standings provided by Sofascore

Kanada
Aguerd 40' (ag)
1-2
Maroko
Ziyech 4' En-Nesyri 23'
Kanada - Maroko, 16:00, Stadion Al Thumama
Kraj
KRAJ (Kraj)

Kraj! Maroko je s 2:1 pobijedio Kanadu i osvojio našu skupinu! 

90+3'

Marokanci već slave na klupi.

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Četiri minute nadoknade. 

87'

Bono se sada poigravao. Prsima igrao loptom koja mu je došla u šesnaesterac, a pred njim se našao brzi Davies i skoro došao do nje. Vratar ju je ipak uspio uloviti u ruke, iz drugog pokušaja. 

Zamjena
85' (Zamjena)

Iz igre ide Hakimi. Posljednjih će nekoliko minuta dobiti Jabrane. 

Žuti karton
84' (Žuti karton )

Steven Vitoria ušao je u bilježnicu suca nakon što se poslužio laktom. 

82'

Davies je ubacio iz kornera, a netko od suigrača pričekao loptu kod prve stative i previsoko uputio šut. 

80'

Marokanci su krenuli u izglednu kontru. Hamdallah je, međutim, sve zakomplicirao i kanadska obrana otela mu je loptu. 

Zamjena
76' (Zamjena)

Obavljene su nove tri zamjene, jedna s kanadske, dvije s klupe Maroka. Wotherspoon mijenja Hoiletta, a Hamdallah i Yamiq ulaze za Ziyecha te Ounahija.

72'

Davies s druge strane izvodi slobodan udarac i Kanada ima korner. Hoilett ga je izveo, a Hutchinson glavom pogodio gredu. Odbilo se na samu liniju marokanskog gola, milimetri su presudili i nema pogotka. 

70'

Ziyech je pao na nekih 18 metara, ali sudac mu je rukom samo pokazao da ustane. Maroko neće dobiti slobodan udarac. 

Zaleđe
67' (Zaleđe)

Krenuli su Kanađani u napad, ali Davies se našao u zaleđu. 

Zamjena
65' (Zamjena)

Još tri izmjene sada. Boufal i Sabiri napuštaju teren, a ulaze Amallah i Aboukhlal. S druge strane, Laryea je zamijenio Osorija. 

63'

Kanada u drugom dijelu preuzima posjed, bolje stoje na terenu. 

Zamjena
60' (Zamjena)

Tri promjene radi Herdman. Ulaze Kone, David i Hutchinson, a izašli su Adekugbe, Kaye i Larin. 

58'

Hoilett je sada centrirao, a Davies ulovio pas, no nije uspio smiriti i od svega će biti gol-aut za Maroko. 

56'

Kanađani su dobro ubacili iz slobodnog udarca na desnoj strani. Larin ipak nije stigao loptu na drugoj stativi.

51'

Osorio i Boufal utrkivali su se do lopte. Kanađanin je bio brži, a Marokanac napravio faul u napadu. 

48'

Ziyech je pokušao ubaciti, ali to je više izgledalo kao udarac. Naime, lopta je doputovala u ruke Borjana. 

46'

Počelo je drugo poluvrijeme. 

Poluvrijeme
45+5' (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena. 

Zaleđe
45+3' (Zaleđe)

Novi gol za Maroko, no ovaj je poništen. En-Nesyri je zabio, ali prvi sudac Claus označio zaleđe. 

Žuti karton
45+2' (Žuti karton )

Adekugbe je zaradio opomenu nakon starta na nogu Hakimija.

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Pet minuta sudačke nadoknade. 

Gol
40' (Gol)

Kanada smanjuje uz autogol Marokanaca, 2:1! Adekugbe je prošao po lijevoj strani, a njegov udarac u vlastitu mrežu skrenuo Aguerd

Zaleđe
40' (Zaleđe)

Nastavlja se dominacija Marokanaca, a novu priliku prekinuo je pomoćni sudac koji je podignuo zastavicu. 

37'

Kanada je gotovo pa potpuno nemoćna u napadu. Pokazao je to sada Larin, koji se spetljao i dvaput izgubio posjed na protivničkoj polovici.

33'

Moglo je ponovno biti opasno pred golom Kanade, no sudac je označio prekršaj u napadu. 

Žuti karton
26' (Žuti karton )

Osorio je drugi igrač sa žutim kartonom na današnjem ogledu. Prethodno je opomenu u 7. minuti dobio Hoilett. 

Gol
23' (Gol)

2:0 za Maroko! Nova velika greška obrane Kanađana. En-Nesyri primio je pas između dvojice stopera, pas kojeg je Hakimi uputio s polovice Maroka i pospremio loptu iza leđa Borjana. Braniči jednostavno trebaju bolje reagirati. 

22'

Sveprisutni Ziyech ponovno je opasno prijetio kanadskoj obrani kada je ušao s desne strane šesnaesterca, ali Miller se nije dao iznenaditi te izbacio u aut.

Korner
15' (Korner)

Boufal je izborio novi udarac iz kuta za afričku reprezentaciju. Kanada je nakon kornera krenula u kontru, Hoilett je sjajno potegnuo i dodao Buchananu, koji je prekratak pred golom Bona. 

9'

Maroko je prvo izveo slobodan udarac i pogodio Vitoriju i živom zidu. Nakon toga, Ziyech izvodi korner, a Borjan je primoran boksati. 

Gol
4' (Gol)

Gol za Maroko! Borjan je teško kiksao, vrata ostavio prazna i Kanađani su od početka u rezultatskom minusu. Suigrač mu nije dobro dodao, a vratar izlaskom napravio dodatnu pogrešku. Ziyech je iskoristio njegovu nesmoretnost i lagano zabio. 

1'

Ziyech je odmah na početku sjajno ubacio za En-Nesiryja, no marokanski napadač nije uspio skrenuti brzu i neugodnu loptu. 

1'

Počeo je dvoboj između Kanade i Maroka. Idućih 90 minuta na dva susreta odlučuje rasplet skupine. 

HIMNE

Prije same utakmice, himne reprezentacija. 

PODRŠKA MAROKA

...a podrške osobito neće manjkati Marokancima, koji su u izravnoj borbi za prolazak. 

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Canada v Morocco - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 1, 2022 A Morocco fan inside the stadium bangs a drum before the match REUTERS/Lee Smith Photo: Lee Smith/REUTERS
Foto: Lee Smith/REUTERS

PODRŠKA KANADE

Iako Kanada ne može izboriti idući krug, podrške s tribinama neće im nedostajati...

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Canada v Morocco - Al Thumama Stadium, Doha, Qatar - December 1, 2022 Canada fans inside the stadium before the match REUTERS/Ibraheem Al Omari Photo: IBRAHEEM AL OMARI/REUTERS
Foto: IBRAHEEM AL OMARI/REUTERS

Zaleđe
SUCI (Zaleđe)

Glavni sudac je Raphael Claus (Brazil). Pomažu mu sunarodnjaci Rodrigo Figueiredo i Danilo Simon te Japanac Yoshimi Yamashita kao četvrti sudac. VAR sudac je Julio Bascuñan (Čile), dok je uloga AVAR sudac pripala Juanu Martinezu (Španjolska).

SASTAVI

Stigli su sastavi reprezentacija. U prvih 11 Marokanaca vratio se Bono.

 

RASPORED SUSRETA

Tim Večernjeg lista u suradnji s fotoreporterima i snimateljima Pixsella svakodnevno će vam donositi sve relevantne informacije, zanimljivosti unutar i izvan nogometnih terena i to u svim formatima.

 

Iskusna ekipa iz zagrebačke redakcije za vas će svakodnevno pripremati emisije sa gostima i analitičarima na Večernji TV-u. U tiskanom izdanju te premium rubrici svakodnevno ćete moći čitati analize, ali i nikad ispričane priče iz nogometnog svijeta.

 

Ne morate brinuti ni zbog čudnog tajminga i satnice utakmica jer na našem ćemo portalu prenositi SVE utakmice Mundijala, naravno s naglaskom na Hrvatsku, tako da će vam ovo prvenstvo biti udaljeno samo jedan klik.

 

Više informacija pronađite: OVDJE

RASPORED UTAKMICA: OVDJE

SKUPINA F

Pogled na tablicu skupine F. Ništa nije definitivno osim ispadanja Kanade pa su preostale tri reprezentacije u igri i za prolaz i za odlazak sa Svjetskog prvenstva nakon današnjih 90 minuta. 

Hrvatska predvodi ljestvicu uoči početka utakmica, a Maroko je trenutno drugi. 

Standings provided by Sofascore

DOBAR DAN

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, 

 

dobar dan i dobrodošli na tekstualni prijenos druge utakmice neizvjesne završnice u grupi F na Svjetskom prvenstvu, u kojoj igra i naša Hrvatska.

 

Susret vatrenih i Belgije imate priliku pratiti u našem drugom live prijenosu na portalu, dok ćemo ovdje prenositi dvoboj Kanada - Maroko.

 

Utakmica na stadionu Al Thumama igra se s početkom u 16 sati

Komentara 7

Avatar white socks
white socks
17:04 01.12.2022.

Borjan to namjerno.

MO
modovisisajteMaraschino
16:41 01.12.2022.

2:1

Avatar southman
southman
15:38 01.12.2022.

Kanada ce pregaziti Maroko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije