PRVA HNL

Istra oduzela Hajduku dva boda u Puli, Kalinić i Beljo strijelci, velika greška Katića

Pula: Istra i Hajduk odigrali utakmicu 25. kola Prve HNL
Srecko Niketic/PIXSELL
06.03.2022. u 19:07
Hajduk je na susretu imao velikih osam zaleđa, Istrina zadnja linija često je postavljala dobre zamke, i to jako disciplinirano i kohezivno, a na te zamke najviše su padali Kalinić i Biuk. To je bila samo jedna od kvalitetnih taktičkih odluka Gonzala Garcije koji je jako dobro pripremio ovu utakmicu

Istra i Hajduk su u posljednjoj utakmici 26. kola Prve HNL podijelili bodove odigravši 1:1 na Aldo Drosini u Puli. Strijelci su bili Nikola Kalinić u 30. minuti i Dion Drena Beljo u 54. minuti.

Na početku prvog poluvremena gledali smo otprilike podjednak nogomet što se tiče prilika, i s jedne i s druge strane smo imali dvije, a jednu je u mrežu gurnuo Nikola Kalinić za svoj prvi pogodak nakon povratka u Hajduk te 40. ukupno u HNL-u. Ferro je uputio sjajnu dugu loptu, 34-godišnji Kalinić lagano pretrčao Galileu te sjajno matirao Lučića uz vratnicu s milimetarskom preciznošću za vodstvo bijelih.

Istra je tijekom utakmice imala veći posjed lopte te je u tom smislu kontrolirala susret, ali se nakon prvog dijela u kojem je Hajduk vodio 1:0 na individualnu kvalitetu činilo da će Splićani unatoč kvalitetnoj igri Istre odnijeti tri boda iz Pule, kao što su to činili već ove sezone (1:3 slavlje u prvom dijelu sezone).

Međutim, Hajduku je presudila individualna greška jer je Nikola Katić u 54. minuti susreta na rubu vlastitog kaznenog prostora poklonio loptu Robertu Miškoviću koji iz blizine nesebično pronalazi samog Belju, a Vinkovčanin sprema loptu u praznu mrežu za pogodak. To mu je već 11. pogodak ove sezone i Istra je prikazanim u tom trenutku zaslužila izjednačenje.

Hajduk je mislio da je brzo vratio vodstvo nakon samo dvije minute kad su zabili za 2:1, ali na kraju nije bilo ništa od tog pogotka. Kalinić se kontroverzno zagradio nad Istrinim Perkovićem što se pregledavalo na VAR-u čak pet minuta, poslao s desne strane loptu u sredinu, proslijedio ju je Melnjak, a Biuk je sam na drugoj vratnici za, činilo se, brzo vraćanje vodstva Hajduku. Na kraju je utvrđeno da je Kalinić udario Perkovića po licu te je zaradio žuti karton u 60. minuti uz, naravno, poništen pogodak.

Do kraja susreta su i jedni i drugi imali nekoliko dobrih prilika za vodstvo, ali činjenica je da se Hajduk nije dovoljno nametnuo na terenu protiv suparnika kako bi došli do situacije da bi 'gol visio u zraku'.

Hajduk je na susretu imao velikih osam zaleđa, Istrina zadnja linija često je postavljala dobre zamke, i to jako disciplinirano i kohezivno, a na te zamke najviše padaju Kalinić i Biuk. To je bila samo jedna od kvalitetnih taktičkih odluka Gonzala Garcije koji je jako dobro pripremio ovu utakmicu. 

Za Hajduk sad slijedi veliki rasprodani derbi protiv Dinama, a kad uzmemo u obzir prikazano u Puli, trebat će im velika promjena ako žele pozitivan rezultat protiv hrvatskog prvaka. S druge strane, Istra puna samopouzdanja ide u Koprivnicu na noge Slaven Belupu.

Istra 1961
Beljo 54'
1'-1
Hajduk
N. Kalinić 30',
PRVA HNL, 17:05, ALDO DROSINA
KRAJ, PODJELA BODOVA!

Kraj susreta na Aldo Drosini. Istra i Hajduk su zasluženo podijelili bodove u Puli rezultatom 1:1. Istra je jako pripremljeno ušla u utakmicu s dobrom taktikom i disciplinom te, uz pomoć greške Nikole Katića u 54. minuti uspjela doći do vrijednog boda.

90+3'

Livaja je sjajno pronašao Ljubičića u kaznenom prostoru, a ovaj dobru priliku upropastio traljavim udarcem.

90'

Hajduk pokušava ali ne može doći do prave prigode, igrat će se još pet minuta na Drosini.

82'

Jako dobru priliku za Hajduk je sad imao Mlakar koji je iz gotovo nemogućeg kuta fantastično puca u bliže 'rašlje', a Lučić to fantastično izvlači i prebacuje iznad grede.

79'

Sada je Hajduk imao nekoliko pokušaja preko Mikanovića, Melnjaka i Fossatija sa strane, ali nijedan od njih nije bio posebno opasan.

77'

Ogromna prilika za Istru! Ubacio je Perković, a nakon velike gužbe Mlakar u zadnji trenutak ispred vlastitog gola izbacuje loptu pred Bandeom u naletu. 

76'

Istra je krenula po vodstvo. Bande je odlično ubacio, ali ispred napadača Istre spašava Katić blokom.

74'

Prepoznao je Dambrauskas da Kalinić i Biuk više nisu toliko u susretu, pa je odlučio umjesto njih uvesti Ljubičića i Atanasova.

70'

Već šesto zaleđe Hajduka na susretu, Istrina zadnja linija često postavlja dobre zamke, i to jako disciplinirano i kohezivno, a na te zamke najviše padaju Kalinić i Biuk.

69'

Pokušava Istra preko Mahmouda koji s 25 metara šalje loptu nebu pod oblake.

67'

Još jednom se Nikola Kalinić nalazi u prilici, ali iz nedozvoljene pozicije u trenutku kad je loptu ubacio Melnjak. Dambrauskas sada mijenja i uvodi Mlakara umjesto Sahitija.

61'

Sad je Istra pokušala iz prekida, loptu je prebacio Galilea, a volejem probao Perković, no otišlo je iznad gola.

PONIŠTEN POGODAK HAJDUKA

Kalinić se kontroverzno zagradio nad Istrinim Perkovićem što se pregledavalo na VAR-u čak pet minuta, poslao s desne strane loptu u sredinu, proslijedio ju je Melnjak, a Biuk je sam na drugoj vratnici za, činilo se, brzo vraćanje vodstva Hajduku. Na kraju je utvrđeno da je Kalinić udario Perkovića po licu te je zaradio žuti karton, pobjesnivši na Pejina u 60. minuti.

Gol
IZJEDNAČENJE (Gol)

GOOOOOOOOOL! Istra izjednačila na 1:1. Tko drugi neko Dion Drena Beljo. Katastrofalna greška Katića kojem u 54. loptu oduzima Mišković, nesebično pronalazi samog Belju koji sprema loptu u praznu mrežu za pogodak. Zaslužila je Istra ovo izjednačenje, u najmanju ruku su 'al.-pari' s Hajdukom u ovom susretu, ako ne i više.

53'

Još jedna opasnost pred vratima Hajduka. Po tko zna koji put je po desnoj strani prošao i ubacio Lisica, a Mišković snažno puca u Kalinića.

51'

Lisica je ubacio, Kaliniću nesmotreno ispala lopta, ali Katić spašava i izbacuje loptu u korner ispred napadača Istre.

49'

Solidnim udarcem je sada Sahiti s dvadesetak metara testirao Lučića, ali dobro pozicionirani vratar Istre to hvata.

47'

Dobro su kombinirali Bande i Beljo u kaznenom prostoru Hajduka, ali pravovremenom obrambenom reakcijom ih sprječava Dario Melnjak.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme na Aldo Drosini, u sastavima nema nikakvih promjena.

KRAJ PRVOG DIJELA

Hajduk od 30. minute pogotkom Nikole Kalinića na asistenciju Ferra ima vodstvo od 1:0 protiv Istre u Puli, s kojim su nogometaši otišli na predah. Iako nismo vidjeli puno pravih prilika ni s jedne ni s druge strane (možda po jednu i s jedne i s druge), bilo je to jako zanimljivo prvo poluvrijeme. Bilo je puno zanimljivih ulazaka u završnu trećinu i jednih i drugih, a zbog bure u leđa u Puli, kako to obično biva. Istra je u prvom poluvremenu imala nešto više kontrole tijekom susreta, no Hajduk je na individualni kvalitetu Ferra i Kalinića osigurao vodstvo pred drugo poluvrijeme u kojem će vjetar ići njima na ruku. 

45+2'

Zaprijetila je Istra za kraj prvog dijela. Dobro se provukao lijevi bočni Luka Marin i zapucao s 20-ak metara, no to je otišlo iznad gola.

45+1'

Kalinić i Livaja su sad dobili priliku u gužvi u kaznenom prostoru Istre, ali jednostavno je tu bilo previše domaćih braniča i Livaja nije uspio uputiti konkretan udarac.

45'

Pokušao je sad Hajduk s ubačajima Fossatija i Sahitija, no i Istrina obrana se vrlo dobro suočila s tim loptama.

40'

Velik pritisak Istre pri kraju prvog poluvremena. Nekoliko pokušaja imali su s centaršutevima i dubinskim loptama, međutim, Hajdukovi defanzivci su sve to riješili i raščistili bez većih poteškoća, prvenstveno Nikola Katić i Josip Vuković.

37'

Istra i dalje ima veći posjed, unatoč vodstvu Hajduka. Hajduk najviše igra dugim loptama koje (osim one Ferra) protiv vjetra ne uspijevaju biti kvalitetne, pa tako domaćin brzo vrati posjed.

Gol
PRVI GOL KALINIĆA (Gol)

GOOOOOOOOOOL! 0:1 za Hajduk. Sjajnu dugu loptu je u 30. minuti poslao Portugalac Ferro, 34-godišnji Nikola Kalinić je brži od Galilee, još ga otresao u duelu, te milimetarski precizno poslao loptu uz vratnicu za vodstvo bijelih. Prvi je to gol Kalinića nakon povratka na Poljud, te 40. ukupno u HNL-u.

21'

Veliku grešku sad je napravio vratar Istre Lučić, poslavši loptu direktno u Hajdukovog Stipu Biuka koji mu je blokirao dodavanje, no Lučić je imao sreće jer se lopta od Biuka odbila direktno u njega.

20'

U posljednjih nekoliko minuta za nijansu je smiren ritam igre, većinom posjede drže stoperi i vratari jedne i druge momčadi od negdje 15. do 20. minute.

13'

U prilici se sad našao Nikola Kalinić na centaršut Mikanovića, opucao je pored gola glavom, ali je svejedno bio u zaleđu zbog vrhunskog pozicioniranja i držanja linije Istrine obrane u ovoj instanci.

11'

Vrhunski se iz drugog plana u kazneni prostor Hajduka ubacio Mahmoud na sjajan 'no-look' pas Lisice, ali njegov pokušaj serviranja lopte Belji blokirao je Katić.

10'

Vrlo dobar ritam u uvodnom dijelu susreta na Aldo Drosini, i jedni i drugi bez alibi igre beskompromisno pokušavaju konkretnim potezima potegnuti prema naprijed i tražiti tu priliku.

7'

Evo i vrlo dobre prijetnje Istre. Dobro su među šumom Hajdukovih igrača kombinirali Bande i Beljo, a krilni igrač Burkine Faso je vrlo opasno pokušao s ruba kaznenog prostora. Otišao je taj dobar pokušaj tik iznad vratnice Kalinićevog gola.

5'

Opasan prekršaj je za Hajduk iznudio Nikola Kalinić u dvoboju s Facundom Caseresom. Livaja je postavio loptu na 18 metara od gola Istre. Iz slobodnjaka je pogodio živi zid, blokiran je bio i udarac Melnjaka, a zatim je i Sahiti pokušao iz voleja no to je obranio Lučić.

Početak
POČETAK UTAKMICE (Početak)

Sudac Tihomir Pejin dao je znak za početak utakmice na Aldo Drosini, domaćini imaju prvi posjed.

POČETNE POSTAVE

Za ove su se početne postave odlučili Gonzalo Garcia i Valdas Dambrauskas:

Istra 1961 (5-4-1): Lučić (C) - Lisica, Silva, Perković, Galilea, Marin - Mišković, Mahmoud, Caseres, Bande - Beljo

Pričuve: Collao (G), Desio, Ivančić, Kapitanović, Mlinar, Moura, Serderov, Vujinović

Hajduk (4-2-3-1): L. Kalinić - Mikanović, Katić, Ferro, Melnjak - Vuković, Fossati - Sahiti, Livaja (C), Biuk - N. Kalinić

Pričuve: Subašić (G), Atanasov, Čolina, Elez, Krovinović, Lovrencsics, Ljubičić, Mlakar, Pukštas

OZLJEDE, KARTONI

U redovima Istre zbog kartona nema Antonia Perere. Zbog ozljede neće biti dostupan Slavko Blagojević, a upitni su Facuno Caseres i Franko Mlinar.

Kod Hajduka postoji mogućnost da se u sastav vrati Filip Krovinović, a Emir Sahiti, Josip Elez, Gergo Lovrencsics i Nikola Katić imaju po dva žuta kartona te se moraju čuvati trećeg kako ne bi propustili derbi na Poljudu protiv Dinama idućeg vikenda. 

I PRVA I 1000. UTAKMICA

Današnje gostovanje kod Istre 1961 u Puli bit će jubilarna 1000. utakmica Hajduka u Prvoj HNL. Hajduk je u dosad odigranih 999 prvenstvenih susreta upisao 549 pobjeda, 228 neodlučenih rezultata i 222 poraza.

Zanimljivo je kako je Hajduk i svoj prvi susret u HNL-u odigrao protiv Puljana, ali ne protiv ovog kluba, iako se zvao Istra. Bilo je to 29. veljače 1992. godine na Poljudu završilo je 3:1 za splitski sastav. Za razliku od tadašnje Istre, ova Istra 1961 je nasljednik nekadašnjeg Uljanika.

GARCIJIN KUT

- Na "Drosini" nismo dobro izgledali u prvom poluvremenu. Samo smo se branili i nismo bili u utakmici, nakon čega smo u nastavku počeli nešto igrati, ali napravili smo dvije pogreške u pet minuta, dosuđena su dva penala i teško je potom bilo vratiti se. Nismo bili u dobrom momentu, a još smo gore izgledali na Poljudu. Naličilo je to na utakmicu između djece i profesionalaca, takav sam dojam stekao gledajući našu igru s klupe, naročito u prvih 30 minuta. Sve je s naše strane izgledalo nevino, a oni su nas kažnjavali - prisjetio se trener Istre Gonzalo Garcia ovosezonske utakmice Istre i Hajduka u kojima je Hajduk slavio 3:1 i 4:0, pa se osvrnuo i na Hajdukov recentne susrete protiv Rijeke i Gorice

- Niti Hajduk nije bio pravi u prošlom kolu protiv Rijeke i protivnik je to iskoristio. Nisu ličili na momčad iz prethodnih utakmica, a razlog ne treba tražiti u rezultatskom imperativu koji je bio prisutan. Previše je iskusnih igrača u njihovim redovima da bi podlegli pritisku kojeg su stvorili navijači, bio je to tek loš dan u kojem su forsirali neke stvari koje nisu prošle, primili su golove kakve nisu smjeli i kako je vrijeme prolazilo, bilo im je sve teže i teže. Jednostavno, dogodila im se utakmica na kojoj nisu bili pravi, ali već protiv Gorice bila je to predstava kakva se od njih očekuje i u kojoj su cijelo vrijeme u potpunosti kontrolirali zbivanja na terenu. Maksimalno su pritiskali protivnike, bili su oštri, agresivni, tražili su prostor i njihova kvaliteta je došla do izražaja.

DAMBRAUSKASOV KUT

Kaže se da se pobjednička ekipa nikad ne mijenja. Hoće li biti promjena u Puli?

- Ponekad se mijenja, ponekad ne. Vidjet ćemo, još nismo donijeli konačnu odluku, jer imamo nekoliko igrača s manjim problemima i morat ćemo vidjeti kakvo je stanje s njima, ali vjerojatno je da ćemo morati biti prisiljeni nešto mijenjati.

Promijenili ste sustav za prošlu utakmicu, Biuk je izgledalo preporođeno, a i Melnjak je odigrao dobro...

- Da, odigrali su dobro, ali mislim da je pobjeda bila momčadska. Zaista sam sretan zbog obojice, Melnjak je zaslužio golove, a Biuk je također dobro radio nakon povratka od ozljede. Sada se moramo fokusirati na Istru i pokušati odigrati još jednu dobru utakmicu.

Je li Beljo Istrina najveća opasnost?

- Ne mislim da se trebamo fokusirati samo na njega. Mislim da prvenstvena ljestvica malo laže, jer Istra igra dobar nogomet i zaslužuje bolju poziciju. Oni su dobro vođena ekipa s jasnim taktičkim idejama, oslanjaju se na posjed. Njihov trener izvlači ono najbolje iz Belje i posebno su opasni kod kuće. Moramo biti oprezni i pripremiti se najbolje što možemo.

Ima li novih ozlijeđenih i kakva je situacija s Krovinovićem?

- Ne želim lagati u vezi stanja igrača, a stvari se do utakmice mogu promijeniti. Što se tiče Krovinovića, on je danas trenirao s ekipom i putuje u Pulu, ali sutra ćemo odlučiti hoće li igrati.

Jeste li razgovarali s Nikolom Kalinićem o tome zašto nije startao prošlu utakmicu?

- Naravno. Svaki igrač zaslužuje znati zašto ne igra i puno radimo na komunikaciji s igračima. Pričamo s igračima svaki dan i cilj nam je izgraditi ekipu u kojoj će se svatko osjećati dobro.

Zadnji put ste u Puli pobijedili 3:1, priželjkujete li sličan rezultat u nedjelju?

- Zaista me nije briga za rezultat. Važno mi je da igramo dobro i samo nas zanimaju tri boda. A to kakav će biti rezultat na kraju, manje je bitno.

Velika je navala na ulaznice za utakmicu s Dinamom, brinete li se da bi loš rezultat u Puli mogao poljuljati vaše igrače?

- Ja razmišljam samo o sutrašnjem treningu i utakmici protiv Istre, i vjerujem da igrači isto razmišljaju. Moramo se potruditi i dati sve od sebe, a pobjeda onda ne bi trebala doći u pitanje.

Imate li u planu neke promjene s obzirom na to da je ovo treća utakmica u samo osam dana?

- Uvijek unaprijed planiram cijelu utakmicu, kako bih bio spreman na sve što se može dogoditi tijekom utakmice. Promjene su moguće, ali vjerujem u sve igrače za koje se odlučim.

Kako se osjećate kada vidite redove za ulaznice za utakmicu s Dinamom?

- Osjećam odgovornost, to je jedino što osjećam. Na utakmici imamo priliku učiniti navijače sretnima, to nije pritisak, ali osjećam odgovornost prema njima.

DOBRODOŠLI

Poštovanje čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli na tekstualni prijenos posljednjeg susreta 26. kola Prve HNL u kojem se od 17:05 na Aldo Drosini u Puli sastaju devetoplasirana Istra 1961 i četvrtoplasirani Hajduk.

Komentara 40

Avatar mlijeko
mlijeko
16:10 06.03.2022.

Jubilej je i da Pejin već sudi 6 utakmicu Hajduku zaredom....

KR
kruti133
19:20 06.03.2022.

Nikakve vijesti ne dolaze s portala da je fk orjuna kiksala, apsolutna ŠUTNJA, a kad dinamo izgubi bodove 100 vijesti u minuti dolazi......jegiba, nema penala nema ni pobjeda, ČINJENICA....

DA
Darlboro
18:31 06.03.2022.

Opet Kaliniću oprošten drugi žuti 😆

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije