18.08.2022. u 22:39
Hajduk i Villarreal igraju susret doigravanja za Konferencijsku ligu. U vrućoj Španjolskoj 'Bili' su poveli već nakon minutu i pol, ali žuta podmornica potopila je Splićane vrlo brzo...

Nogometaši Villarreala svladali su Hajduk 4:2 (4:1) u Valenciji, u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige te time zakoračili prema grupnoj fazi ovog natjecanja.

Inače, utakmica u Valenciji je počela ranim pogotkom Hajduka, već u drugoj minuti strijelac je bio Stipe Biuk. No, do kraja poluvremena španjolski sastav nije samo preokrenuo rezultat, već je zabio četiri pogotka, Morales u 14. i 36., autogol Livaje u 19. te Gerard Moreno u nadoknadi prvog dijela. U 85. minuti Fossati je realizirao jedanaesterac za konačnih 4-2 španjolskog sastava.

Početak utakmice je bio gromovit s obje strane. U prvom napadu je odmah zaprijetio Chukwueze, ali nije pogodio. Na drugoj strani je, nakon točno minutu i pol, precizan, pak, bio Stipe Biuk. Kvalitetnu loptu pred domaća vrata je uputio Livaja, a Biuk je spretno, iz blizine, zatresao mrežu za vodstvo Hajduka.

Prilično ravnopravno se igralo nakon toga. Hajduk nije bio inferioran na travnjaku, ali je Villarreal unatoč tome preokrenuo rezultat premda nije stvorio posebno žestoki pritisak prema Splićanima.

Prvo je u 14. minuti Morales pogodio za 1:1, premda je bio okružen brojnim igračima Hajduka u gostujućem šesnaestercu, dok je pet minuta kasnije već bilo 2:1. Ubačenu loptu iz slobodnog udarca Livaja je nespretno proslijedio u vlastitu mrežu.

Tu nije bio kraj mukama Hajduka u prvom poluvremenu koji je nakon toga iznimno teško dolazio do lopte i kreirao suvisle napadačke akcije. Isto tako, obrambeno se činilo da Splićani nikako ne mogu zaustaviti Villarreal kada se domaćin odluči za pravi napad.

Zabila je tako španjolska momčad, koja je prošle sezone igrala polufinale Lige prvaka, još dva pogotka do kraja poluvremena. U 36. minuti je Chukwueze poslao odličnu asistenciju, a drugi pogodak na susretu je postigao Jose Luis Morales koji je projurio kraj nepostojeće obrane Hajduka. U nadoknadi prvog dijela sijevnuo je kontranapad kojeg je kraju priveo Gerard Moreno golom za 4:1.

Nešto bolje je Hajduk otvorio drugo poluvrijeme. U uvodnim minutama nastavka Hajduk je složio dvije suvisle akcije prema naprijed, no i dalje je Villarreal izgledao da u svakoj sekundi kontrolira događanja na travnjaku gradskog stadiona u Valenciji.

U drugom dijelu najopasniji po Hajduk je bio Baena koji je dva puta zaprijetio udarcima s vrha šesnaesterca, a čim je ušao u igru pokušao je za domaćina peti gol zabiti i Lo Celso.

U 79. minuti u igru su za Hajduk ušli Fossati i Kalinić te su vrlo brzo nakon toga bili u središtu pozornosti. Naime, domaći igrač Mandi je, u svom šesnaestercu, laktom zahvatio Kalinića po glavi i time skrivio jedanaesterac, a siguran je s bijele točke bio Fossati za smanjenje na 2-4. Nakon primljenog udarca Kalinić je, obliven krvlju, napustio igru te ga je zamijenio Atanasov.

U samoj završnici Hajduk je mogao zabiti i treći pogodak, no malo je neprecizan bio Krovinović te je sve završilo s dva gola plusa na stranu Villarreala.

Inače, u ovom susretu je Villarreal bio domaćin u obližnjoj Valenciji budući da nije mogao ugostiti Hajduk na svom stadionu koji se preuređuje.

Uzvratna utakmica na Poljudu na rasporedu je idućeg četvrtka, a ukupni pobjednik izborit će plasman u grupnu fazu Konferencijske lige.

VILLARREAL
Morales 14', 36'
Livaja 19' (A)
Moreno 45'+1
4-2
HAJDUK
Biuk 2' Fossati 85'
Playoff Konferencijske lige, 20:45, Valencia, Ciudad de Valencia
Kraj
KRAJ (Kraj)

Susret je završio. Villarreal je protiv Hajduka slavio 4:2. Bit će vrlo težak zadatak za bijele u uzvratu nadoknaditi dva pogotka razlike.

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Igrat će se još najmanje četiri minute sučeve nadoknade.

Gol
85' (Gol)

GOOL ZA HAJDUK! Neobična situacija pred Villarrealovim vratima. Suđen je prekršaj na Kaliniću, ali dosta kasno ga je dosudio bjeloruski sudac. Dok se ukazivala pomoć nikome nije bilo jasno da je riječ o kaznenom udarcu. Izveo ga je Marco Fossati i bio precizan za 4:2.

Penal
84' (Penal)

Penal za Hajduk kojeg izvodi Fossati.

Ozljeda
83' (Ozljeda)

U jednom od prvih duela Nikola Kalinić je dobio vrlo nezgodan udarac rukom u jagodicu ispod oka. Neoprezan start Villarrealovog stopera Mandija u njegovom kaznenom prostoru.

 

Čini se da Kalinić neće moći nastaviti susret jer je posjekotina prevelika i liječnici ne mogu zaustaviti krvarenje.

Zamjena
79' (Zamjena)

Nove izmjene kod Hajduka.

 

Iz igre su izašli Elez i Livaja, a umjesto njih su ušli povratnici nakon ozljeda Fossati i Nikola Kalinić.

77'

Plesala je lopta pred crtom Kalinićevih vrata. Villarrealovi stoperi su kombinirali pred suparničkim golom. Srećom nisu bili potpuno precizni, lopta je otišla pokraj vrata, a Kalinić se ljutio i mahao na cijelu svoju obranu.

75'

Žuti karton dobila je i Hajdukova klupa zbog prigovora četvrtom sucu.

Žuti karton
73' (Žuti karton )

Zbog prekršaja kojim je zaustavio polukontru Awaziem je dobio žuti karton. To je treći Hajdukov igrač sa žutim kartonom. Ranije su ga zaradili Sahiti i Livaja.

Zamjena
73' (Zamjena)

Posljednja izmjena kod domaćina. Izašao je iz igre dvostruki strijelac i Hajdukov krvnik  Morales, a ušao je Jacskon.

Zamjena
70' (Zamjena)

Prvi potezi Dambrauskasa. S klupe je uveo Mlakara i Lovrencsicsa, a izašli su Mikanović i Sahiti.

66'

Ono što je svakako na ponos Splićanima je pjesma Torcide. Od početka susreta ne posustaju u svojoj podršci pjesmom i navijanjem.

65'

Baena je pucao nakon povratnog dodavanja Moralesa, ali blokirali su bijeli. Bilo je to vrlo opasno jer bi Kalinić teško mogao do te lopte.

Zamjena
61' (Zamjena)

Prve izmjene na susretu. Unai Emery je taj koji je prvi povukao potez s klupe, a mijenjat će čak četvoricu.

 

Iz igre su izašli Moreno, Pedraza, de la Fuente i Morlanes a umjesto njih su ušli Torres, Lo Celso, Parejo i Femenia.

58'

Evo sada razdoblja u kojem je Hajduk kontrolirao utakmicu, ali nikako nije mogao stvoriti konkretnu priliku.

Villarreal prijeti povremenim okomitim izlascima naprijed, a kada se postave u dvostruki blok Hajduk ih ne može probiti.

49'

Hajduk je sada odlučio uopće se ne vraćati u obranu. Villarreal je dva puta već prijetio u nastavku, srećom oba puta su promašili Kalinićev gol.

48'

Gužva pred golom Villarreala, ali na kraju svega suđeno zaleđe Hajduku.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme susreta. Nije bilo izmjena ni u jednoj momčadi.

Gol
45' + 1 (Gol)

Gerard Moreno stavio je točku na i prvog poluvremena. Domaćin vodi 4:1. Još jedan jeftino primljen gol Hajduka. Nakon kornera bijelih, Villarreal je odigrao školsku kontru i zabio četvrti pogodak.

42'

Baena je ubacio iz jednog slobodnog udarca s lijeve strane napada, na drugoj je stativi bio de la Fuente, ali lopta je bila za malo prejaka.

Gol
36' (Gol)

Novi pogodak u mreži Hajduka! Morales je ponovno strijelac. Chukwueze mu je lijepo dao u prostor iza leđa Hajdukovih stopera, našao se jedan na jedan s Kalinićem i sigurno pogodio u prvi kut.

Žuti karton
35' (Žuti karton )

Novi žuti karton u redovima Hajduka. Sahiti je bio neoprezan i zakasnio u startu na domaćeg igrača te zaradio javnu opomenu.

34'

Opasan ubačaj Chukwuezea na kojem je bio Morales, ali srećom nije bio precizan.

Žuti karton
32' (Žuti karton )

Prvi žuti karton za domaće. Baena je neoprezno startao đonom na Krovinovića i bjeloruski sudac nije imao drugih opcija nego mu pokazati žuti karton.

30'

Pokušaj Krovinovića s 25 metara na koji je bio spreman iskusni Pepe Reina na vratima domaćina.

28'

Lijepa akcija Hajduka koja je krenula na njihovoj polovici. Nakon svega imat će prvi korner. 

Autogol
19' (Autogol)

GOOL za Villarreal! Marko Livaja nije imao sreće i nakon ubačaja u kazneni prostor glavom je htio izbiti loptu međutim ona je otišla na drugu stranu, odnosno iza leđa Lovre Kalinića.

Gol
14' (Gol)

IZJEDNAČENJE! Morales je lijepim driblingom izbacio svog čuvara i pogodio u suprotni kut Kalinićevih vrata. Na putu do mreže lopta je dodirnula nekog od obrambenih igrača u bloku što je otežalo posao Hajdukovom vrataru.

Žuti karton
13' (Žuti karton )

Prvi žuti karton na susretu. Marko Livaja je 'požutio' nakon jednog nepotrebno grubog duela na sredini terena.

13'

Nakon vatrenog početka utakmica se primirila. I jedni i drugi pokušavaju graditi mirne napade.

6'

Lijepa kombinatorika Hajduka u kaznenom prostoru domaćih. Melnjak je završio akciju udarcem koji je blokiran. 

Lijepo je za vidjeti da Hajduk napada i prijeti i nakon postignutog gola.

4'

Gerard Moreno je zaprijetio s desne strane napada Villarreala, ali je Kalinić bio spreman.

Gol
2' (Gol)

GOOOOOOL! KAKAV POČETAK SUSRETA! Hajduk je poveo 0:1. Marko Livaja je jednu loptu s ruba šesnaesterca s desne strane uputio na drugu vratnicu gdje Stipe Biuk nije imao težak zadatak.

Početak
POČETAK (Početak)

Utakmica je počela. Sretno Hajduku u borbi za europsku jesen!

DJELITELJI PRAVDE

Suci večerašnjeg dvoboja dolaze iz Bjelorusije. Glavni sudac bit će Aleksei Kulbakov, a njegovi pomoćnici Dmitri Zhuk i Oleg Maslyanko. Četvrti sudac je Viktor Shimusik. 

POČETNE POSTAVE

Objavljene su početne postave za prvi susret Villarreala i Hajduka.

 

KAPETAN VILLARREALA

Utakmicu je najavio i kapetan Villarreala Raul Albiol.

 

- Mi smo obvezni proći dalje! Hajduk je protivnik koji nije baš poznat, no za njega je ovo veliki trenutak pa smo svjesni da će ogledi s njim biti teški. Siguran sam u to.

 

- Tener (Unai Emery) nam je pomalo pričao o njihovim igračima, da su dobri, i o načinu na koji igraju. Njihov napadač igrao je u Španjolskoj, u Las Palmasu, i također je igrao u Italiji ako se ne varam. Livaja, zar ne? - rekao je bivši igrač Real Madrida.

 

- No očekujem da ovo bude utakmica u kojoj ćemo ih pritiskati od početka, dominirati i pobijediti - zaključio je Albiol.

 

Opširnije pročitajte OVDJE.

FILIP KROVINOVIĆ

- Svi trebamo biti na razini, svih 11 igrača i oni koji će ući s klupe. Trebamo biti hladne glave i na 100 posto svojih mogućnosti te uživati u utakmici - izjavio je Hajdukov vezni igrač Filip Krovinović (26) na konferenciji za medije u srijedu navečer. 

 

- Imamo potpuni respekt prema Villarrealu ali moramo biti fokusirani na sebe. To je ključ uspjeha - zaključio je Hajdukov veznjak koji je u bijelom dresu skupio 37 utakmica uz osam postignutih pogodaka i sedam asistencija.

Trener Istre najavio dvoboj

Španjolski trener Istre Gonzalo Garcia optimističan je uoči susreta i vidi šansu Hajduka.

 

- Uvijek imate šanse, bez obzira na to što će s druge strane imati odličnog protivnika. No, svi moraju dati maksimum, naporno raditi kao momčad u svim segmentima igre. Jer, s druge strane bit će im savršeno ustrojena i organizirana momčad koja ima pregršt individualne kvalitete - rekao je Garcia.

 

Progovorio je i o Hajdukovom protivniku. 

 

- U Ligi prvaka su igrali u jakom ritmu, svi savršeno funkcioniraju kao momčad. Bilo da se brane ili napadaju. U presingu su dosta agresivni uz puno pametne trke. Nakon što izgubi loptu, cijela momčad djeluje disciplinirano. Pa i kada analizirate po linijama, sve su to odlični igrači. Teško bih se fokusirao samo na jednu stvar. Imaju odlične napadače kojima ne smijete dati ni milimetar prostora jer će odmah zabiti. Ali oni ne zabijaju samo lošijima od sebe, već stalno, čak i onim najboljim momčadima. Zabijaju i jednom Realu, pa mogu zabiti i Hajduku. U svakoj utakmici igraju istim intenzitetom. Imaju jako puno najrazličitijih varijanti, agresivni su, dinamični i ne igraju samo uokolo oslanjajući se isključivo na držanje lopte, čime se i brane.

 

Opšrinije pročitajte OVDJE

TRENER VILLARREALA

Trener Villarreala Unai Emery biranim je riječima govorio o Hajduku.

 

- Imamo suparnika koji ima povijest, sadašnjost i u kojeg imaju puno nade. Zato ih poštujemo i savjesno smo radili. Gledali smo utakmice i znamo razinu našeg protivnika i uz to, već smo igrali s Dinamom. 

 

Emery je rekao da pozna neke Hajdukove igrače koji su ostvarili međunarodnu karijeru.

 

- Hajduk Split je veliko ime, ima povijest, izaziva maksimalan respekt i poštovanje. Dobra su momčad s igračima poznatim na međunarodnoj sceni od Livaje preko Kalinića do Simića. Hajduk je klub koji ima tradiciju i definitivno zaslužuje respekt.

 

Opširnije pročitajte OVDJE.

TRENER HAJDUKA

Hajduk danas (20.45, HTV2) u Valenciji igra prvu utakmicu doigravanja Konferencijske lige protiv Villarreala. Susret je najavio trener Hajduka Valdas Dambrauskas.

 

- Ovo je vjerojatno jedna od najvećih utakmica u mojoj karijeri. Villarreal je lani igrao polufinale Lige prvaka i ovo je jedan od većih izazova s kojim ćemo se susresti. Minimum očekivanja za sutra je da se ne skrivamo, da pokažemo naše najbolje strane. Znamo ako smo zajedno, možemo igrati dobro. Rekao sam igračima, ako svi daju sto posto već su nešto napravili - istaknuo je trener Valdas Dambrauskas na konferenciji za medije uoči ove utakmice.

 

- Na ovu utakmicu ne gledamo kao na pritisak već kao na priliku. Cilj nam je ispuniti plan, a kada se on ispuni, obično dođe rezultat - optimistično je zaključio Litavac.

 

Opširnije pročitajte OVDJE

Komentara 49

DU
Deleted user
21:23 18.08.2022.

Hajdukov vratar večeras strahovito loš. Refleks ostarjele kornjače.

BJ
bjmaro
21:38 18.08.2022.

Nije toliko problem sto je Hajduk dobio 4 gola već je po meni problem sto je Hajduk dobio golove kao neka amaterska momčad

MA
Maui
21:21 18.08.2022.

Kale je Bog! U Katar s njim! Kakav klaun...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije