26.11.2022. u 22:00
Argentina može odahnuti. Unatoč lošem startu SP-a i lošem prvom poluvremenu, momčad predvođena Leom Messijem stigla je do pobjede nad Meksikom u nadrealnoj atmosferi pred 90 tisuća navijača.

U susretu 2. kola skupine C na Svjetskom nogometnom prvenstvu Argentina je na stadionu Lusail svladala Meksiko sa 2-0 (0-0). Strijelci za Argentinu bili su Lionel Messi (64) i Enzo Fernandez (87).

Argentinski izbornik Lionel Scaloni napravio je pet izmjena u početnom sastavu u odnosu na šokantni 1-2 poraz od Saudijske Arabije u 1. kolu, od toga tri u obrani gdje su svoja mjesta zauzeli Acuna, Montiel i Lisandro Martinez te dva u vezi u koju je uveo Rodrigueza i MacAllistera, ali problematičan u prvom poluvremenu je bio napad predvođen Messijem Di Marijom i Lautarom Martinezom.

Meksički izbornik, koji je ranije tijekom karijere vodio i Argentinu Gerardo Martino, u utakmicu je ušao s jasnom namjerom igranja na bod zbog čega je ojačao obranu i tako u potpunosti otupio oštricu argentinskog napada.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Mexico - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 26, 2022 Argentina's Lionel Messi celebrates scoring their first goal REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

U siromašnom prvom poluvremenu oba sastava upisala su po smao dva udarca prema vratima, od čega po jedan u okvir gola i to iz slobodnh udaraca. Messi je u 34. minuti ambiciozno probao iskosa s desne strane što je bio lak plijen za iskusnog Ochou, dok je meksički udarac stigao u 45. minuti, no pokušaj Vege sa 25 metara lijepom je intervencijom zaustavio Emiliano Martinez. Usto, jedino uzbuđenje u prvom poluvremenu dogodilo se još u 40. minuti kada je Di Maria ubacio na glavu Lautara, no centarfor Intera je vrlo loše zahvatio loptu u dobroj poziciji.

Drugo poluvrijeme krenulo je i gdje je prvo stalo. U prvih 20-ak minuta Argentinci su bezuspješno kružili oko čvrstog bloka Meksikanaca, a jedina prilika stigla je u 51. minuti kada je izboren slobodni udarac na 20-ak metara od gola. No, Messijev pokušaj bio potpuno bezopasan za Ochou.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Mexico - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 26, 2022 Argentina's Lionel Messi in action REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Ipak, u 64. minuti Messi je pronašao put do suparničke mreže. Dobio je loptu na 20-ak metara od gola po sredini i zapucao, pizemni je udarac prošao kroz noge meksičkog braniča i odsjeo u samom donjem lijevom kutu.

Zapavši u rezultatski zaostatak Meksiko je krenuo u lov na pogodak s dva napadača, no nisu stvorili opasniju priliku za pogodak. Štoviše, pred sam kraj dvoboja još je jedna lopta završila u njegovoj mreži.

Argentina je u 87. minuti izborila udarac iz kuta, a nakon kratke kombinacije lopta je stigla do Fernandeza koji se priključio iz pozadine i zatim snažnim udarcem iskosa s lijeve strane sa 15-ak metara potvrdio pobjedu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Mexico - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 26, 2022 Mexico's Andres Guardado collides with Argentina's Lautaro Martinez REUTERS/Matthew Childs Photo: Matthew Childs/REUTERS
Foto: Matthew Childs/REUTERS

Ranije u subotu Poljska je u ovoj skupini svladala Saudijsku Arabiju sa 2-0 (1-0). Uoči posljednjeg kola, u kojemu će u srijedu igrati Poljska - Argentina i Meksiko - Saudijska Arabija, na vrhu ljestvice je Poljska s četiri boda, Argentina i Saudijska Arabija imaju po tri boda, dok je Meksiko posljednji s jednim bodom.

 

>> KRONOLOGIJU UTAKMICE POTRAŽITE NA KRAJU ČLANKA

Standings provided by Sofascore

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Kek o Daliću, Srbiji, Hajduku i Livaji: Bez jednog igrača se ne može, znam što hajdučki puk želi

ARGENTINA
Messi 64', Fernandez 87'
2-0
MEKSIKO
ARGENTINA - MEKSIKO, 20:00, SP KATAR
Kraj
KRAJ UTAKMICE (Kraj)

Argentina može odahnuti. Unatoč lošem startu SP-a i lošem prvom poluvremenu, momčad predvođena Leom Messijem stigla je do pobjede nad Meksikom u nadrealnoj atmosferi pred 90 tisuća navijača.

Nadoknada
90+ (Nadoknada)

Još 6 minuta

Gol
87' GOOOL! (Gol)

Feeeeeerrrrnandeeeez zabija svoj prvi gol! Messi mu je asistirao, a Enzo je prodao falš i Ochoa je bio nemoćan.

85'

Ima još desetak minuta s nadoknadom za Meksiko koji traži pogodak u posljednjih nekoliko minuta, a Argentina se brani.

80'

Živnule su sada i tribine, pogotovo onaj bijelo-plavi dio. Na stadionu je ukupno 88.966 gledatelja! 

77' PRILIKA

Opasno su pogriješili Meksikanci i doveli Argentince u priliku za izravan udarac. Čini se da su Argentinci nakon gola Messija prodisali ili su se samo Meksikanci raspali.

 

Alvarez je preletio pola terena na lijevu stranu  tražeći Messija, ali pronašao je obranu Meksika u čijim nogama je završila lopta, ali ni oni ju nisu najbolje iznijeli pa je Messi još jednom došao u šansu, ali intervenirao je Ochoa.

 

 

76'

E sad, Meksiko nije siguran što da radi jer njihov je plan, sada se to vidi, bio živjeti u blokui  bunkeru dok ne upadne neki krumpir, ali sada moraju smisliti što će.

74'

Zbog prosjeka starosti i jednima i drugima ovo je vjerojatno zadnji Mundijal na kojem mogu učiniti nešto u ovome sastavu, zato se trebaju trrgnuti još ovih otprilike manje od pola sata.

Zamjena
73' (Zamjena)

Sve je karte sada na stol bacio Martino, reklo bi se "All in"

 

IZLAZI: Lozano

ULAZI: Alvarado

70'

Mijenja i Argentina oni sada spuštaju vrata i podižu ogradu u šesnaestercu.

 

IZLAZE: Mac Allister, Di Maria

ULAZE: Palacios, Romero

Zamjena
68' (Zamjena)

Idu sada zamjene na sve strane mijenja se taktika utakmice, konačno možda i vidimo neki napad i od Meksika.

 

IZLAZE: Vega, Alvarez

ULAZE: Antuna, Jimenez

Gol
64' GOOOL! (Gol)

MEEEESSSSIIIII Evo ga konačno je počela utakmica.

 

Asistirao je lijepo Di Maria koji je s desne strane poslužio Messija koji se našao par metara od šesnaesterca u sredini i zahvatio ljevicom loptu te ju kroz noge obrane Meksika pospremio u kut gola.

Zamjena
63' (Zamjena)

Napadača i beka mijenja Scaloni.

 

IZLAZE: Montiel, Martinez

ULAZE: Molina, Alvarez

60'

Dobar ubačaj Vege iz slobodnjaka sa više od 30 metara šalje to pred gol, ali nitko ne dočekuje glavom. Teško da i hoće jer momčad Meksika zbog razlike u visini gubi duele u zraku.

Zamjena
57' (Zamjena)

Prva promjena kod Argentine.

 

IZLAZI: Rodriguez

ULAZI: Fernandez

57'

U zadnje tri minute pojačan pritisak Argentine, ali zasutavlja svaki pokušaj obrana protivnika.

54'

20 prekršaja do sada od toga 12 Meksika.Eh, da su to barem udarci prema golu...ovako čekamo ako neki krumpir doleti u mrežu pa da se ova utakmica konačno otvori.

51'

Loše o neprecizno preko gola šalje loptu Lionel Messi. Po izrazu lica, ne osjeća se baš najbolje zvijezda Argentne.

Žuti karton
50' (Žuti karton )

Gutierrez ruši Messija u vrlo povoljnom dijelu terena za Argentinu. Mogu li nešto učiniti iz prekida?

49'

Otvorio je prostor kada je Rodriguez pogriješio i Vega je odmah povukao s centra u kontru i poslao Lozanu koji se ne uspjeva namjestiti i primiti dobro.

48'

Messi sada prodaje napad Argentine tako da je poslao loptu ravno u noge obrani Meksika, ne može ni on nikoga pronađi u šesnaestercu.

48'

Pao je netko od Argentinaca i iznio je Lozano loptu u kontru, pretrčao pola terena, ali zaustavljen je na prvoj prepreci.

47'

Dodajmo kao ni jedan izbornik nije mijenjao sastav na poluvremenu. Njima je ovo očito u redu...

Početak
46' (Početak)

Počinje drugo poluvrijeme! (Nadamo se sadržajnije od prvoga, vrijeme je za akciju)

 

ps. u prvom poluvremenu bilo je sveukupno 4 (če-ti-ri) udarca

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Zadovoljan može biti Meksiko jer nakon prvih 45 minuta odlazi netaknute mreže. Bunker s petoricom u zadnjem redu urodio je plodom. Ipak, morat će mijenjati u nastavku taktiku jer im bod baš i ne donosi neku sreću. 

 

S druge strane, Argentina dominira u posjedu, ali nije uspjela uputiti ni jednu konkretnu prijetnju Meksiku u prvome dijelu. Morat će i Scaloni dobro promisliti kako probiti zid Meksika jer s ovim rezultatom sve bliže su ispadanju.

Nadoknada
45+ (Nadoknada)

Igrat će se još 5 minuta.

45'

Vega! Evo prvog posla za Martineza, lijepo je poslao loptu iz slobodnjaka ravno pored živog zida do vratara Argentine.

Žuti karton
43' (Žuti karton )

Vrlo naivno i nepotrebno se zaletio Montiel na Gutierreza i zaradio žuti karton.

Zamjena
41' (Zamjena)

Već mijenja Meksiko.Izlazi kapetan koji je najstraiji igrač te očito ne može pratiti tempo i oštrinu utakmice. Inače Meksiko je jedna od najstraijih reprezentacija, prosjek godina im je 30.

 

IZLAZI: Guardado (kapetan)

ULAZI: Gutierrez

40'

I dalje traje taktičko nadmudrivanje popraćeno prekršajima, ali bez prave prilike. Jedino izvjesno je da će biti poduža nadoknada zbog prekida prilikom ukazivanja pomoći igračima. Također jedino što valja su tribine.

Korner
33' (Korner)

Prva prilika iz kornera za Argentinu. Messi izvodi, ali nema uspjeha u petercu. I dalje čekamo pogodak.

30'

Duge lopte koristi Meksiko u većini svojih pokušaja izlaza, te ne uspjevaju povezati neku konkretnu akciju nakon pola sata igre i dalje je 0:0.

 

Čekamo i dalje prave prilike. Zasad samo "pravi" prekršaji.

28'

Nije baš Argentina najkoncentriranija zasad. Psihološki je teret svakako na izabranicima Lionela Scalonija. S druge strane, Meksiko ima motiv više jer u 18 susreta s Argentinom pobijedili nisu niti jednom.

24'

Di Maria je pokušao povesti napad, ali jednostavno bunker Meksika ne dopušta mu da uputi išta prijeteće prema kaznenom prostoru.

Žuti karton
23' (Žuti karton )

Araujo dobiva žuti karton nakon što uklizava Acuni. Svjestan je svog prekršaja Araujo i ne buni se, a bilo je vrijeme za kartoniranje jer žustro su krenuli i jedni i drugi.

22'

Još jedan slobodnjak, no ovaj puta završava u rukama vratara Argentine.

18'

Gledajući posjed puno je dominantnija Argentina na terenu (posjed 70-30), ali smirila se malo igra i Meksiko radi dobar posao u obrani i koristi manjak koncentracije Argentinaca da presječe poneku loptu i zaprijeti.

17'

Još jednom lakat Herrere, vidi to sudac i bit će slobodan udara za Argentinu, ali na njihovoj polovici.

14'

Uf sada Messi griješi u dodavanju de Paulu koji ne prima loptu dobro i otvara prostor za kontru Meksika, ali usalmljeni su Vega i Lozano naprijed i nema ozbiljnije prijetnje.

10'

Nakon 10 minuta Meksiko djeluje čvršće, iako obje momčadi krenule su dosta ofenzivno i borbeno u utakmicu. Recimo i kako kladionice Argentinu vide kao favorita.

9'

Montiel sada čvrsto s obje noge ulazi na Lozana i čini prekršaj. Iz slobodnog udarca Herrere lijepo prilazi Meksiko vratnici Martineza, ali sve završava u gol-outu

Korner
9' (Korner)

Bez problema Messi čisti loptu koja je krenula iz kornera po zemlji, ali samo do Meksikanaca.

7'

Vega oduzima loptu po desnoj strani i šalje odmah u sredinu pred gol gdje nema nikoga od svojih pa čiste Argentinci. Na kraju se ponovno odbija do Meksika, no bit će udarac iz kuta jer su u duelu Lozano i Martinez loptu poslali van.

5'

Otvorila se i prva kontra za Meksiko, ali preoštri su bili u izlasku i stradao je Montiel kojemu se ukazuje liječnička pomoć

3'

Argentina se prvi put našla u kaznemom prostoru, ponio je Messi loptu kroz trojicu, raširio napad i dodao Di Mariji koji je dodao Paulu koji je ubacio u sredinu, ali obrana Meksika bila je na mjestu, Vrlo čvrsto su krenuli i jedni i drugi.

1'

Odmah potrošena prva lopta Meksika, netko od igrača poslao je to u gol-out tražeći noge Lozana koji ipak nije bio tako brz.

Početak
POČETAK (Početak)

Vrijeme je za nogomet! Sudac je označio početak. Prvi napad je za Meksiko!

WOW!

Jednostavno wow. Prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu svjedočimo nevjerojatnoj, zaglušujućoj, ma predivnoj atmosferi! Stadion je ispunjen do posljednjeg mjesta. Tribine u Lusailu tresu se već na himni, a još utakmica nije ni počela.

 

Nadamo se da će takva biti i igra.

ZAGRIJAVANJE U TIJEKU

Osim nogometaša, zagrijavaju se i navijači. U Kataru je podrška Argentinaca ogromna i bit će veselo na tribinama zasigurno, ali nadamo se i na terenu jer svjedočili smo posljednjih nekoliko dana prilično dosadnim utakmicama, nadamo se da ovo neće biti jedna od tih.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Mexico - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 26, 2022 Argentina fans inside the stadium before the match REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

 

Messi i društvo krenut će na zagrijavanje uskoro.

RASPORED SUSRETA

Tim Večernjeg lista u suradnji s fotoreporterima i snimateljima Pixsella svakodnevno će vam donositi sve relevantne informacije, zanimljivosti unutar i izvan nogometnih terena i to u svim formatima.

 

Iskusna ekipa iz zagrebačke redakcije za vas će svakodnevno pripremati emisije sa gostima i analitičarima na Večernji TV-u. U tiskanom izdanju te premium rubrici svakodnevno ćete moći čitati analize, ali i nikad ispričane priče iz nogometnog svijeta.

 

Ne morate brinuti ni zbog čudnog tajminga i satnice utakmica jer na našem ćemo portalu prenositi SVE utakmice Mundijala, naravno s naglaskom na Hrvatsku, tako da će vam ovo prvenstvo biti udaljeno samo jedan klik.

 

Više informacija pronađite: OVDJE

RASPORED UTAKMICA: OVDJE

SUCI

Na stadionu Lusail pravdu će večeras dijeliti Talijan Daniele Orsato. Pomoćnici će mu biti Ciro Carbone i Alessandro Giallatini. Četvrti sudac bit će Istvan Kovacs.

SASTAVI

Bliži nam se početak utakmice, igrači već izlaze na zagrijavanje, a evo što su pripremila obojica izbornika:

 

Argentina (4-2-3-1): E. Martinez - Montiel, Otamendi, L. Martinez, Acuna - de Paul, Rodriguez - Di Maria, Messi, Mac Allister - Lautaro Martinez

 

Meksiko (3-5-2): Ochoa - Montes, Araujo, Moreno - Alvarez, Herrera, Guardado, Chavez, Gallardo - Lozano Vega

TABLICA

Malo je jasnija slika na tablici skupine C. Argentina koja je jedan od favorita trenutno je na dnu sa nula bodova nakon što su ih u prvom kolu šokirali Saudijci. Ipak, u ranijem susretu dana Arabija nije uspjela ponoviti čudo protiv Poljske tako da je privremeno ostala na drugom mjestu. Poljska je prva s četiri, KSA druga s 3, Meksiko treći s jednim, a Argentina posljednja s nula bodova.

Standings provided by Sofascore
Info
DOBRODOŠLI (Info)

Drage čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, sadržajni nogometni dan završavamo vrućim derbijem Argentine i Meksika. Messi i društvo poljuljani porazom iz prvog kola idu na Meksiko koji na računu ima jedan bod. Argentini treba samo pobjeda želi li prema osmini final, stoga ne sumnjamo u dobru nogometnu predstavu koju donosimo u nastavku

Komentara 5

Avatar horuk
horuk
22:36 26.11.2022.

Od SPa u Brazilu ne podnosim više Meksikance zbog primitivnog, nesportskog ponašanja navijača tada.

Avatar southman
southman
22:28 26.11.2022.

Najlošija grupa na SP.

B2
bordon 2
22:10 26.11.2022.

Mexico je kalkulirao i ostala mu nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije