Autori: Hina, Patrik Mršnik
USPJELI SMO

Pobjeda Hrvatske! Košarkaši nakon potpunog kaosa u završnici stigli nadomak Olimpijskih igara

Pirej: Kvalifikacijski košarkaški turnir za Olimpijske igre, polufinale, Dominikanska Republika  - Hrvatska
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL
06.07.2024. u 21:50
Nakon vrlo neizvjesne završnice hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je Dominikansku Republiku i plasirala se u veliko finale u kojem je čeka domaćin Grčka

 

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će protiv Grčke u nedjelju od 20 sati finale kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre, u polufinalu u Pireju pobijedila je Dominikansku Republiku 80-77 (16-15, 21-17, 16-21, 27-24).

 

Ivica Zubac bio je najbolji hrvatski košarkaš s 25 poena te devet skokova. Iz igre je Zubac gađao 10-10 uz 5-6 s linije slobodnih bacanja. Po 14 poena su ubacili Jaleen Smith i Dario Šarić, s tim da je Šarić tome dodao tri asistencije i pet skokova, a Smith po tri asistencije i skoka. Mario Hezonja je ubacio 12 poena uz četiri dodavanja i pet skokova.

U poraženoj reprezentaciji najbolji je bio Christopher Duarte sa 17 koševa, dok su po 13 dodali Jean Montero i Andreas Feliz.

Od početka je bila jasna vizija Hrvatske u ovom ogledu. Što češće se pokušavalo spustiti loptu visokim igračima, snagom i visinom su protiv suparnika dominirali Zubac i Šarić pa je Zubac prvu četvrtinu okončao sa sedam poena.

Većina prve četvrtine je prošla u blagoj rezultatskoj prednosti Dominikanske Republike, ali hrvatski košarkaši su ipak na kraju prvih 10 minuta imali minimalno vodstvo 16-15.

Vrlo izjednačeno u tvrdoj borbi, prolazila je i druga četvrtina, ali se Hrvatska uspjela u nekoliko posljednjih minuta prije odmora barem donekle osjetnije odvojiti. Opet je Zubac bio prevaga, a Hrvatska je poluvrijeme dočekala s pet poena prednosti, 37-32.

Napadački predvođena Hezonjom sredinom treće četvrtine Hrvatska je po prvi puta imala dvoznamenkastu prednost, 50-40. Razlika se nije nastavila penjati, već je u nekoliko situacija hrvatska obrana, koja je tijekom prvog dijela bila vrlo dobro, pogriješila i Dominikanska Republika se vratila serijom 7-0.

U tom dijelu susreta opet se Hrvatska mučila u napadu pa se u posljednjih deset minuta ušlo s istih pozicija, uz 53-53. Pala je Hrvatska krajem druge i početkom treće četvrtine, a Dominikanska Republika je s uvodne dvije trice na startu posljednje dionice otišla na pet poena prednosti.

Brzo je Hrvatska uhvatila priključak, a pet minuta prije kraja i povela 68-67 dalekometnom tricom Smitha koji se razigrao u završnici, kao i Zubac koji je dominirao i u napadu i skokom u obrani.

Minutu prije kraja Šarić je pogodio oba bacanja za 76-71, dok je 35 sekundi prije kraja Mateo Drežnjak zakucao za 78-71. Ali, tricom Nuneza i s tri pogođena bacanja Montera došla je Dominikanska Republika na -1 sedam sekundi prije kraja.

Hrvatska ipak nije prosula veliku prednost jer je Hezonja šest sekundi prije kraja pogodio dva bacanja za 80-77, dok je Duarte sa zvukom sirene promašio tricu za produžetak.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
77-80
HRVATSKA
Olimpijski kvalifikacijski turnir - polufinale, 20.00, Pirej, Grčka
Kraj
(Kraj)

Gotovo je! Duarte je promašio za tri poena u zadnjem napadu Dominikanske Republike, ostaje 80:77 za Hrvatsku, prošli smo u finale predolimpijskog turnira u kojem nas sutra od 20 sati čeka Grčka.

40'

Hezonja je imao dva slobodna bacanja i zabio oba, timeout Dominikanske Republike na šest sekundi do kraja.

40'

Dva slobodna bacanja Šarić je stavio za 76:71 u zadnjoj minuti. A onda Drežnjak za plus sedam, 78:71. Pena za tri poena na 20 sekundi pred kraj, 78:74.

Sedam sekundi do kraja imat će Dominikanci tri slobodna bacanja, nevjerojatno je što smo sad napravili u samoj završnici na sedam razlike... Zabili su nam sva tri bacanja, imamo minutu odmora.

39'

Koš! Imamo 74:71, Smith je to završio, minuta odmora s dominikanske klupe. Promašaj Montera izvana na otvorenom šutu na ulasku u zadnju minutu.

38'

Zubac još jednom! Sjajna Šarićeva asistencija, Hrvatska ima 72:71. Konačno su i Dominikanci nešto promašili, Smith ne zabija otvoreni šut izvana.

37'

Serija promašaja na obje strane, bit će ovo gusto do zadnje lopte. Sada je Zubac zabio svoj 23. koš za 70:69, ali onda zabija i Vargas za 71:70 Dominikanske Republike.

36'

Nema koša za Smitha, ali zato ima trice s istekom napada Smitha za vodstvo 68:67. Vratio je Feliz vodstvo na stranu naših suparnika, prava je ovo rezultatska klackalica. Smith ne zabija, ne ulazi ni Felizu trica iz kuta...

35'

Kakav težak koš Vargasa uz dodatno bacanje, opet je Dominikanska Republika na 67:65, a Krušlinu je to peta osobna pogreška.

35'

Festival trica na obje strane, najprije Montero, a onda Smith za 65:65. Kakva drama nas tek čeka... No, nakon sudačke VAR-provjere, Monterova trica ipak je bila šut za dva tako da je na 5.50 do kraja utakmice plus jedan za Hrvatsku.

34'

Smith sada zabija za 4-0 Hrvatske, a onda iz teške situacije Liz zabija za 62:59. No, nakon toga Šarić zabija otvorenu tricu za 65:62.

33'

Osobna pogreška Krušlina, a onda smo dobili i tehničku naše klupe. Minus pet je i napad za Dominikance, Smith je blokirao Duartea. Zubac zabija preko Duartea za 60:57.

32'

Nova trica, ovoga puta Nunez, imaju Dominikanci plus četiri, 59:55. Filipović nije zabio izvana, ući će Hezonja i Smith s klupe.

31'

Krenula je zadnja četvrtina dvoboja, zabila je Dominikanska Republika tricu nakon tri promašaja, Liz za 56:53. Smanjili smo preko Zubca.

KRAJ 3/4

Izjednačili su Dominikanci. Prvo Montero bacanjima pa Nunez krasnim ulazom stavljaju na 53:53, Sesar je pozvao minutu odmora na kojoj je upozorio svoje košarkaše na propuste... Nismo zabili preko Šarića, nije ni Dominikanska Republika i idemo u zadnju četvrtinu sa 53:53.

29'

Serija osobnih pogrešaka na obje strane, rezultat se nije mijenjao neko vrijeme, a onda Montero pogađa dva bacanja za prednost Hrvatske 53:51.

28'

Dva bacanja stavio je Duarte, Dominikanska Republika i dalje je u utakmici, čeka nas drama. 

27'

Vraća se Dominikanska Republika, Vargas zabija za 50:47. Uh, sada su nam napravili brzih 7-0. Ali onda tri poena Šarića, veliki potez našeg kapetana za 53:47.

26'

Otišli smo na okruglih 50:40. Dobri smo u nastavku, treba sada to zadržati... Montero stavlja dva bacanja pa malo smanjuje taj zaostatak Dominikanaca. Ali, sada nam Duarte zabija 2+1 za 50:45.

25'

Još jednom Zubac, bližimo se polovici treće četvrtine, imamo 48:40. Zubac je već na 17 poena.

23'

Trica! Konačno je ušlo Hezonji, sada je na osam poena. Imamo 44:38.

22'

Duarte za 39:36, ali onda sjajno Šarić za povratak Hrvatske na plus pet.

21'

Počelo je drugo poluvrijeme utakmice u Pireju. Hezonja nije bio precizan na startu, nije zabio ni Pena, ali jeste Feliz, i to uz dodatno bacanje.

Poluvrijeme
(Poluvrijeme)

Hrvatska vodi 37:32. Zubac je sjajan s 13 poena, imamo rezultat koji nas vodi u finale, ali čeka nas još 20 minuta teške borbe.

20'

Novi poeni hrvatske reprezentacije, bježimo na 35:27, zabio je Zubac. Koš za koš, i na poluvrijeme se odlazi s pet poena razlike. Imamo 37:32. Nunez nam je zabio koš i dodatno u posljednjim sekundama prvog dijela.

19'

Promašuju i naši suparnici, a onda je Šarić iznudio osobnu Nuneza i dva slobodna bacanja i oba pospremio za 31:27 vodstvo Hrvatske. Povećao je to Drežnjak nakon krađe lopte, taman pred poluvrijeme. Novi timeout Dominikanske Republike.

18'

Zubac zabija bacanja, Hrvatska ide serijom 4-0 na 29:27. Imali smo i šansu Hezonje koji je uzeo tricu, ali je nije pogodio.

17'

Duarte je promašio jedno bacanje, Dominikanska Republika ima 27:25, a Dominikanska Republika pozvala je minutu odmora.

16'

Mini-serijom 4:0 okrenuli su Dominikanci u svoju minimalnu prednost, Duarte je još jednom zabio.

15'

Zabija nam Feliz preko Brankovića, ali na plus tri za Hrvatsku, odnosno 25:22 vratio je Smith još jednim ulazom, odnosno Branković poenima.

14'

Koš za koš, imamo prednost od 23:20, zabio je Branković nakon skoka u napadu. Promašili smo još neke šuteve preko Krušlina, šteta je da to ne ulazi...

13'

Promašuje i Montero tricu, zatim i Krušlin... Malo poena zasada, dobre se obrane igraju na obje strane. Ništa ni od trice Brankovića, a onda blokada Montera na Šarićevom polaganju. Smith promašuje tricu, a na drugoj strani zabija Pena za 19:18.

12'

Ne zabija ni Henriquez za naše suparnike, a onda Šarić radi osobnu pogrešku u napadu.

11'

Krenula je druga četvrtina, i to s prvim napadom Dominikanske Republike kojeg naši suparnici nisu iskoristili, Feliz je promašio tricu. Ali je zato hrvatsku tricu zabio Krušlin za 19:15.

KRAJ 1/4

Imamo prednost od 16:15 na prvom odmoru. Imali smo i zadnji napad u prvoj četvrtini, ali vrijeme je iscurilo.

9'

Novo poravnanje, dobar prolaz Smitha, još jednom se istaknuo naš Amerikanac. Jedno bacanje imao je Montero precizno za minimalnu razliku. Brzo uzvraća Zubac s oba pogođena.

8'

Feliz zabija za 14:12, treći puta nam prolazi na isti način. Napeta borba se nastavlja, neće Dominikanska Republika danas biti nimalo bezazlen protivnik.

7'

Izjednačili smo, sjajno su to odigrali Filipović i Smith koji je položio za 12:12. Šarićeva trica u našem sljedećem napadu ne ulazi.

6'

Vargas ima dvije osobne pogreške, jedini je to centar Dominikanske Republike. Fizički se igra vrlo čvrsto, s dosta kontakta, bit će važno hrvatskim visokim igračima dobiti tu bitku. Zubac je zabio jedno od dva svoja bacanja za 12:10.

5'

Novi promašaj Filipovića za Hrvatsku, kažnjavaju to Dominikanci strahovito brzom igrom, Duarte i ovo zabija za 12:6. I onda je sjela konačno trica Hezonje iz kuta! 12:9, bitan hrvatski koš.

4'

Nova dominikanska trica, Feliz je ubacio izvana za 8:6. Druga njihova trica večeras. Blokada Duartea i onda njegova asistencija za 10:6.

3'

Sjajno rješenje Zubca preko unutarnje pozicije, zasad je sve naše poene zabio isti igrač, a onda smo i poveli, 6:5 je, Šarić je položio.

2'

Zubac zabija na Šarićevu asistenciju naše prve poene, no brzo Duarte polaže za 5:2.

2'

Nismo dobro riješili prvi napad, Filipović je promašio. Nisu ni Dominikanci pogodili preko Vargasa, a onda je Smith izgubio loptu. Prva trica na utakmici - Duarte.

Početak
1' (Početak)

Utakmica je počela!

ČEKA NAS GRČKA

Grčka košarkaška reprezentacija plasirala se u finale kvalifikacijskog turnira za ovoljetne Olimpijske igre u Parizu nakon što je u polufinalu, u Pireju, bila uvjerljiva protiv Slovenije pobijedivši 96-68 (32-14, 15-19, 19-17, 30-18).

Za nastup u Parizu grčki košarkaši će se u nedjeljnom finalu boriti protiv pobjednika drugog polufinalnog susreta ove skupine u kojem se sastaju Hrvatska i Dominikanska Republika. Ta je utakmica na programu u 20 sati.

SASTAVI

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Pena, Nunez, Montero, Liz, De Leon, Feliz, Vargas, Garcia, Polanco, Henriquez, Duarte, Santos

HRVATSKA: Filipović, Smith, Kapusta, Krušlin, Hezonja, Šarić, Vraneš, Branković, M. Drežnjak, D. Drežnjak, Zubac, Nakić

KOSTUR

Stvari su jasne...

Cup tree provided by Sofascore
POČETAK

Dobra vam večer, dragi čitatelji i pratitelji portala Večernjeg lista. Pred hrvatskim košarkaškim reprezentativcima veliki je dvoboj. Polufinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Pireju u kojem nas čeka nezgodan suparnik, Dominikanska Republika. Pobjednik ide u nedjeljno finale protiv Grčke od 20 sati, a samo ukupni pobjednik turnira ide na Olimpijske igre u Parizu. Sve detalje oko ove utakmice pratite uz nas.

Komentara 11

PR
prajdali100
21:22 06.07.2024.

Igramo jako tešku i neizvjesnu utakmicu sa Dominikanskom Republikom.Tu momčad ali i Sloveniju su Grci naprosto demolirali,poigravali se s njima.Svaka čast našim dečkima ali Mi jednostavno nemamo kvalitetu da odemo na OI.

TA
tapiros77
22:03 06.07.2024.

Sesaru svaka čast, ali neke nelogičnosti ne razumijem! Dakle koja je uloga Kapuste? Debeli, mali i spori play - totalno nemočan u napadu, izgubljena lopta kad igra! Onda zašto više prilike nema za Brankovića? Znam da je Zubac super dominantan,, ali kako će sutra umorni Zubac i Šarić protiv Grka koji su danas letili? Zašto nema više šanse Drežnjek i jadan i drugi? Sesar je donio kemiju u ovu reprezentaciju i konačno napravio pravu ekipu, ali eto te neke odluke ne razumijem i mislim da smo baš zbog Sesara izgubili od Zelanda i skoro sada!!! Hezonje nema u zadnje dvije utakmice, ali čovjek forsira i opet je u te te zadnje dvije čovjek koji igra samo za sebe! Protiv Slovenaca je Hezonja bio 100% za ekipu, a ovo sada je opet onaj stari i sebični igrač koji radi štetu!

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:47 06.07.2024.

Mi smo došli gdje smo htjeli. Sve ovo što je bilo prije sad je nebitno. Baš zato što se čini da nemamo nikakve šanse s Grcima ja vjerujem, jer smo mi i inače u svakom sportu najopasniji kad smo unaprijed otpisani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije