Donosi Max!

Velika trojka juriša na treći trenerski naslov u Ligi prvaka

Carlo Ancelotti
Reuters (Ilustracija)
19.02.2014.
u 13:58

Može li se itko priključiti Bobu Paisleyu, jedinom treneru koji je osvojio Ligu prvaka, u njegovo vrijeme Kup prvaka, tri puta?

Najtrofejniji trener u povijesti Liverpoola, koji je pola života (44 godine) posvetio klubu s Anfielda u kojem je bio i nogometaš, pa čak i fizioterapeut, vodio je Redse do europskog trona 1977., 1978., 1981. čime je ispisao povijest najelitnijeg europskog klupskog natjecanja.

Naslove osvajala 17-orica

I nakon više od tri desetljeća taj rekord nije srušen, iako je ukupno 17 trenera osvajalo po dva naslova, a čak je i veliki sir Alex Ferguson ostao u sjeni Boba Paisleya sa “samo” dvije osvojene “kante” i dva izgubljena finala. Međutim, ove bi godine Paisleyev rekord napokon mogao biti izjednačen, jedan bi trener napokon mogao stati uz bok najvećem u povijesti.

U “igri” su, naime, ostala trojica trenera s po dva naslova klupskog prvaka Europe koji bi 25. svibnja u Lisabonu mogli stati rame uz rame legendarnom menadžeru Liverpoola - strateg Reala Carlo Ancelotti koji je s Milanom osvajao Ligu prvaka 2003. i 2007., a 2005. stao je u finalu nakon spektakularnog Liverpoolova obrata, šef Bayerna Pep Guardiola koji se 2009. i 2011. dva puta s Barcelonom penjao na krov Europe te, naravno, José Mourinho, jedini u tome društvu koji je dva naslova Lige prvaka osvajao s dva različita kluba - 2005. s Portom, a šest godina poslije s Interom i jedini od njih trojice koji Ligu prvaka nije osvojio kao nogometaš.

Foto: Reuters/Pixsell

– Nemojte me nazivati arogantnim, ali osvojio sam Ligu prvaka i mislim da sam poseban – rekao je Mourinho na predstavljanju na Stamford Bridgeu davne 2005. godine zbog čega je i zaradio nadimak Special One.

Prvi put nije uspio, Roman Abramovič ga je doveo u London sa zadatkom da osvoji “kantu”, ali ni šest trofeja u tri sezone nisu obrisala taj neuspjeh. Nakon što mu ni tri polufinala Lige prvaka s Realom nisu spasila posao u Madridu, vratio se u Chelsea da ispravi ono u čemu je u prvom mandatu griješio.

– Ne znam hoću li to postići ove sezone, ali uzet ću i treći naslov u Ligi prvaka. Ne mogu reći da ću to napraviti ove sezone, ali u sljedećih 15 ili 20 godina sigurno hoću – samouvjereno najavljuje Mourinho.

Pitanje je samo može li Roman Abramovič čekati 20 godina.

“Kanta” je imperativ

Foto: DPA/Pixsell

Pep Guardiola osvajao je Ligu prvaka i kao nogometaš i kao trener, 1992. protiv Sampdorije igrao je 112 minuta u posljednjem finalu Kupa prvaka, prije nego što je natjecanje promijenilo ime i format, kasnije je dva puta na klupi Barcelone u finalima bio koban po Fergusonov Manchester United, a posla u Münchenu se prihvatio pod imperativom da obrani sve trofeje koje je Bayern lani osvojio, uključujući i Ligu prvaka. Posrne li već u osmini finala, iako se na drugoj strani nalazi Arsenal, loše mu se piše. Pogotovo jer Allianz arenom još odzvanja njegova nedavna izjava kako “Bayern nije najjači klub u Europi”.

Nije mu dovoljan poker trofeja u Ligi prvaka s Milanom, dva je osvojio kao nogometaš u zlatnoj eri rossonera krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, Carlo Ancelotti nametnuo si je imperativ čim je kročio na Bernabeu - biti uspješniji od Mourinha.

– Naš je glavni cilj osvajanje Lige prvaka. Real nije igrao finale Lige prvaka još od 2002., a klub takvog ugleda nije si smio dopustiti toliko godina čekanja – veli Carlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije