FINALE KUPA

VIDEO Dan kada je Dalićev Varteks Rijeci utrpao pet komada

ARHIVA - Trener NK Vrateksa Zlatko Dalić
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
26.10.2022.
u 21:15

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, dotad pomoćni trener Ćiri Blaževiću, neponovljivom se utakmicom predstavio široj nogometnoj publici u zemlji.

Zlatko Dalić danas slavi 56. rođendan. Hrvatski izbornik, naravno, najveće je uspjehe svoje trenerske karijere postigao s reprezentacijom, no jednom se utakmicom još tijekom svog prvog klupskog angažmana upisao u povijest domaćeg nogometa.

Kako je veliki dio svoje nogometne karijere proveo u varaždinskom Varteksu i ondje 2000. odlučio reći zbogom profesionalnom igranju, dvije sezone kasnije postao je sportski direktor kluba, a nakon toga i pomoćni trener u vrijeme kada je prvu momčad vodio Miroslav Ćiro Blažević.

Iz funkcije drugog u funkciju prvog trenera Varteksa prešao je u proljeće 2005. te s ekipom postigao sjajan uspjeh i osvojio visoko treće mjesto u 1.HNL. Ipak, dan-danas jedan uspjeh današnjeg vođe reprezentacije pamti se i više od toga. Uspjeh u Hrvatskom kupu, uspjeh koji je Dalića predstavio široj nogometnoj publici u zemlji.

26.08.2006., Zagreb - Trener Varteksa Zlatko Dalic."nPhoto: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Naime, Varteks je premostio sve prepreke i na kraju sezone ušao u finale Kupa protiv Rijeke, koje se u nekadašnjem formatu igralo kroz uzvrat. U prvoj su utakmici na Kantridi Varaždinci teško nastradali, Riječani su s dominantnih 4:0 golovima Linića, Bobića i dvostrukog strijelca Davora Vugrinca, djeteta Varteksove škole nogometa, riješili pitanje pobjednika već tada.

Ili se barem tako činilo. Pored svih impresivnih utakmica koje u novoj sezoni imamo priliku gledati na Gradskom stadionu Anđelko Herjavec, nijedna nije došla ni blizu uzvratnom, drugom susretu finala s Rijekom u Varaždinu.

Varteksovci su 3. svibnja 2006. odigrali utakmicu koju će, ispostavit će se, pamtiti cijelog života.

U dvoboj u kojem su morali nadoknaditi zaostatak od četiri pogotka dobro su krenuli, Lučić je u 23. pogodio za 1:0, s kojim se išlo na poluvrijeme. Nakon nepunih deset minuta nastavka, u 54. do gola stiže Benko, no nadu domaćinu gasi 'njihov' Vugrinec, koji je u 77. precizan za 2:1.

Nema predaje, igra se do kraja pa Šarafić u 84. minuti s bijele točke zabija za 3:1, a ono što je uslijedilo jedinstven je trenutak za varaždinski, ali i hrvatski nogomet. Enes Novinić, tada još 20-godišnji mladić, s fantastičnih nekoliko minuta u 90. i 92. Varteks dovodi do grandioznih, nezaboravnih 5:1.

11.05.2006., Varazdin - Trener Varteksa Zlatko Dalic."nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

Sreća i tuga, istovremeno. Da smo igrali još samo koju minutu, mislio si je Dalić, osvojili bismo Rabuzinovo sunce. Ali, Rijeka je golom u gostima igrača koji je u Varaždinu napravio prve nogometne korake i kasnije se prometnuo u legendu HNL-a i hrvatskog reprezentativca stigla do konačne pobjede.

Neponovljivu utakmicu i 16 godina kasnije možete pogledati na YouTubeu. Link najvećeg finala Hrvatskog kupa pogledajte OVDJE.

>> Šime Vrsaljko oprostio se od reprezentacije Hrvatske: 'Nije lako, ali vrime je...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije