TRI HRVATA U PREMIERSHIPU

VIDEO Gvardiol u debiju igrao 11 minuta za City, a već ga zovu draguljem i Rolls Royceom

Premier League - Burnley v Manchester City
Foto: Jason Cairnduff/REUTERS
1/12
12.08.2023.
u 14:10

Transfer bivšeg stopera Leipziga za 90 milijuna eura u Manchester City jedan je od najzvučnijih u ovom prijelaznom roku. Gvardiol je time postao najskuplji branič u povijesti nogometa. A njegov novi klub jučer je utakmicom s Burnleyem otvorio englesko nogometno prvenstvo. Joško kreće u novo dokazivanje i osvajanje nogometnog svijeta.

Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol (21) uoči početka nove sezone Premiershipa "uklizao je" u najjaču ligu svijeta. Postao je jedan od najsjajnijih igrača na Otoku, nogometaš kojega će se pomno promatrati, pratiti i analizirati.

Transfer bivšeg stopera Leipziga za 90 milijuna eura u Manchester City jedan je od najzvučnijih u ovom prijelaznom roku. Gvardiol je time postao najskuplji branič u povijesti nogometa. A njegov novi klub jučer je utakmicom s Burnleyem otvorio englesko nogometno prvenstvo. Joško kreće u novo dokazivanje i osvajanje nogometnog svijeta.

Navijači su već oduševljeni vatrenim iako je odradio samo 11 minuta u prvom dvoboju za City. Na društvenim mrežama nazvali su ga 'Rolls-Royceom', 'draguljem' te 'vrhunskim pojačanjem za budućnost.

Pred nama je još jedna spektakularna sezona u domovini nogometa, u kojoj Manchester City brani naslov prvaka. Zanimljivo, City je bio na vrhu Premijerne lige samo 42 od 296 dana prošle sezone, velikim dijelom zahvaljujući naporima Arsenala Mikela Artete da dođe do naslova. No, topnici nisu uspjeli.

Joško - Mateo - Erling

Štoviše, City se ponosi s tri naslova zaredom i teško će dopustiti da se i sada taj niz prekine. Prošle sezone Arsenal mu je puhao za vratom, a i ove sezone bit će mu jedan od glavnih konkurenata.

Momčad Pepa Guardiole prošlu je sezonu okrunila "tricom" - nakon prvenstva, City je osvojio i FA kup i prvi put Ligu prvaka.

U novo prvenstvo kreće bez nekoliko važnih igrača, otišli su Riyad Mahrez i Ilkay Gündoğan, ali su zato došli Hrvati: Mateo Kovačić iz Chelseaja i impresivni Joško Gvardiol iz već spomenutog Leipziga. Dvojac je to od kojeg se puno očekuje. Osim toga, dok oni pokrivaju obranu i vezni red, u napadu je stasiti Norvežanin Erling Haaland, a ako njih trojica nisu dobitna kombinacija, ne znamo što jest.

Momčad Cityja procijenjena je na Transfermarktu na čak 1,25 milijardi eura.

Osim spomenutih Gvardiola i Kovačića, u Engleskoj je još jedan Hrvat - Ivan Perišić koji nosi dres Tottenhama. Tako da će, zasad, u engleskom prvenstvu igrati trojica hrvatskih reprezentativaca.

VEZANI ČLANCI:

Nema sumnje da će prvenstvo biti vrlo napeto. Osim Arsenala koji je nedavno pobijedio City i osvojio Superkup, Manchester United nameće se kao jedan od velikih pretendenata za naslov. Doduše, nije uspio pobijediti City u finalu FA kupa, ali će se boriti za trofeje ove sezone. Mnogo je promjena bilo pod trenerom Erikom ten Hagom, poljuljalo ih je ponašanje i odlazak Cristiana Ronalda, momčad se dugo tražila, a na kraju je osvojila treće mjesto.

Tu je i druga polovica velike engleske šestorke - Chelsea, Liverpool i Tottenham. Mnogi od tih klubova nisu ispunili očekivanja.

Londonski plavi trošili su na pojačanja, ali rezultata nije bilo, mučili su se, mijenjali trenere i na kraju bili 12., a sada će se s novim strategom Mauriciom Pochettinom pokušati vratiti na staze stare slave. Argentinac će debitirati na klupi Chelseaja u nedjelju u utakmici s Liverpoolom.

Redsi su prošle godine bili peti, Jürgen Klopp nije bio zadovoljan, a sada je ostao bez Roberta Firmina, Jordana Hendersona i još nekoliko igrača.

VEZANI ČLANCI:

Kada je riječ o Tottenhamu, treba reći da će i klub i liga biti napadački biti oslabljeni zbog odlaska Harryja Kanea u Bayern. No, i dalje je to momčad koja može pomrsiti račune mnogima. U sastavu je i već spomenuti Ivan Perišić koji je na Otok došao prošle godine iz Intera. Za Spurse je dosad odigrao 44 utakmice te postigao jedan pogodak i 12 puta asistirao za pogodak.

Što se ostalih u ligi tiče, važno je reći da su ove sezone najjači razred engleskog nogometa izborili Burnley, Sheffield United i Luton Town. Klub je to koji je posljednji put u najvišem rangu tamošnjeg nogometa igrao u sezoni 1991./1992., a Premijerna liga osnovana je sezonu kasnije.

Englezi najvredniji

Kada je o novcu riječ, Premijerna liga je još jednom nadmašila ostale četiri lige iz tzv. liga petice (francusku, njemačku, talijansku i španjolsku). Engleska liga procjenjuje se na 10,49 milijardi eura, Serie A na 4,56 milijardi, Bundesliga na 3,99, Ligue1 na 3,59 te LaLiga na 4,67 milijardi eura.

Kada je riječ o transferima na Otoku, Chelsea je ponovno sjajno trgovao. Nakon što je prošle sezone potrošio basnoslovan novac, ove je sezone prodao mnoge igrače, ali je neke i doveo.

VEZANI ČLANCI:

Velik je priljev novca u ligu došao i zbog toga što su mnogi igrači otišli u Saudijsku Arabiju. Tako su primjerice zarade došle zbog N'Gola Kantea, Kalidoua Koulibalyja, Edouarda Mendyja i mnogih drugih koji su otišli put Bliskog istoka.

Kada je pak riječ o najskupljim transferima, u vrhu je trenutačno Declan Rice koji je iz West Hama došao u Arsenal za više od 116 milijuna eura, slijedi ga Gvardiol (90 milijuna eura), Kai Havertz je iz Chelseaja u Arsenal prešao za 75 milijuna eura, Christopher Nkunku zamijenio je Leipzig londonskim plavima za 60 milijuna eura, a tu je i navodno 100 milijuna eura vrijedan transfer Kanea u Bayern... Kako god, Englezi su ponovno nadmašili sami sebe i trošili najviše.

Hoće li ta skupocjena transferna križaljka na kraju komu i pomoći, vidjet ćemo. No, nekako se čini da bi i ova godina mogla biti godina Manchester Cityja.

Komentara 1

T2
Tomo_20
20:52 12.08.2023.

Kako ga gleda samo ovaj arogantan lik la porte hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije