Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Živković: Jošku će Engleska odgovarati, imat će bolje suđenje, a probleme će mu raditi jedna stvar

RB Leipzig - Celebration after cup victory
Foto: Jan Woitas/DPA
1/2
07.08.2023.
u 18:36

Boris Živković jedan je od rijetkih bivših naših nogometaša koji je igrao prvo u njemačkoj ligi (Bayer Leverkusen), a potom u engleskoj (Portsmouth)

Boris Živković, bivši hrvatski nogometni reprezentativac, jedan je od rijetkih naših igrača koji je igrao u njemačkoj pa u engleskoj ligi. Dakle, prošao je isti put kao što će ga proći Joško Gvardiol koji je ovih dana iz njemačkog Leipziga prešao u engleski Manchester City.

Boris je s 22 godine zaigrao u Bayeru iz Leverkusena, gdje je proveo šest sezona. Odigrao je 144 utakmice i postigao devet pogodaka. Među ostalim, s Bayerom je igrao finale Lige prvaka kada su izgubili od Reala.

Po završetku ugovora u Leverkusenu uslijedio je odlazak iz kluba. Izrazio je želju za igranjem u engleskom Premiershipu, a ponudu mu je poslao Portsmouth pod vodstvom Harryja Redknappa. No tamo se uopće nije snašao te je nakon odlaska trenera Redknappa otišao i on. Vratio se opet u Bundesligu, ovaj put u Stuttgart, odakle je brzo poslan na posudbu u Köln. U toj sezoni koju je proveo u Engleskoj Portsmouth je završio na 13. mjestu. Bilo je jako mnogo stranaca u klubu. Od naših, tu je bio Ivica Mornar, a od poznatijih igrača, Englez Teddy Sheringham, Čeh Patrik Berger, Senegalac Amdy Faye.

– Mislim da će se Joško sjajno snaći u engleskoj ligi. Za razliku od njemačke, na Otoku će imati mnogo bolje suđenje. Tamo se igra čvrsto, ne sviraju se često prekršaji koji su vidljivi iz aviona i tu je obrambeni igrač u prednosti. U njemačkoj ligi suci strogo kažnjavaju svaki oštriji prekršaj, a toga u Engleskoj nema. U to sam se itekako uvjerio. Nema straha da će Joško dobiti mnogo žutih kartona, a kamoli crveni. Jedan od razloga jest to što Joško igra pametno, čisto oduzima lopte, bez prekršaja, a drugi je taj što obrana Cityja neće dati mnogo prilika suparničkim momčadima – rekao je Boris.

U Engleskoj se često igra na nabacivanje u šesnaesterac...

– To će Jošku također odgovarati jer je jak u skoku. Ponavljam, imat će mnogo manje posla zbog kvalitete momčadi nego što je imao u Leipzigu.

Čini se da u engleskoj ligi ima mnogo više kvalitetnijih klubova i napadača nego u Njemačkoj?

– Istina, svaki klub ima barem jednog sjajnog napadača. Ali, City već godinama ima sjajnu obranu, obranu koja ne dopušta puno pogodaka ili situacija za pogodak. Joško ima dosta iskustva, ne samo iz njemačke lige već i iz Lige prvaka i igranja za reprezentaciju, gdje je jako dobro čuvao svjetske klase.

Jezik mu vjerojatno neće biti problem...

– Uvjeren sam da Joško već odlično govori engleski tako da je s te strane miran.

A kako će se prilagoditi na vožnju lijevom stranom ulice?

– Prvo će se privikavati, a poslije će biti lako. I ja sam imao taj problem kad sam došao u Englesku. U početku bih uvijek vozio iza nekog automobila tako da nisam mogao promašiti pravu stranu ceste. Ako će kojim slučajem negdje ići pješke, morat će isto tako pripaziti na tu lijevu stranu. Ma, mlad je on, brzo će pohvatati sve konce engleskog načina života.

Što se tiče atmosfere na stadionima, tu nema mnogo razlike. Je li tako?

– Da, i njemačka i engleska liga dobro su posjećene. Pogotovo ako igraš za vrhunske klubove. Jedino što su gledatelji na nekim engleskim stadionima odmah uz aut-liniju, što nije slučaj u njemačkoj. No, i na to se čovjek brzo privikne.

U Cityju će sezona biti napornija...

– Da, City igra u mnogo više natjecanja nego što je igrao, primjerice, Leipzig. U Engleskoj postoje dva kupa, pa domaća liga, koja ima zaista puno kola, pa Liga prvaka... Neće tu biti previše mjesta za odmor. Ma, imat će Joško sjajnu sezonu, u to sam uvjeren. On je branič koji će sljedećih 15 godina dominirati u svjetskom nogometu.

Uostalom, o njegovoj kvaliteti dovoljno govori svota za koju je potpisao.

– U moje vrijeme obrambeni igrači nisu bili ni blizu te cijene. Za taj novac u moje vrijeme mogli ste kupiti 11 igrača. No, došlo je vrijeme kada se ne cijene samo dobri napadači i veznjaci, već su sve više na cijeni i dobri obrambeni igrači.

Pep Guardiola trener je koji voli iz utakmice u utakmicu mijenjati početnu postavu. Znači li to da će se u nekim utakmica i Joško odmarati?

– Vjerojatno. No, kako je zaista velik broj utakmica, Jošku će dobro doći da koju utakmicu odgleda sa strane – objasnio je Živković.

Hoćete li i dalje imati svoju agenciju za mlade igrače?

– Da, uglavnom u agenciji imamo talente koje pronalazimo u HNL-u, ali i u nekim drugim susjednim ligama. Za sada smo orijentirani samo na mlade, perspektivne igrače.

Hrvatska nogometna liga sve je bolja, to pokazuje početak ove sezone jer smo vidjeli niz atraktivnih utakmica...

– Bit će svega ove sezone. Dinamo možda više nije tako superioran i moguće je da Hajduk na kraju osvoji naslov. Igrao sam u Hajduku, znam što bi to značilo navijačima. Slavilo bi se mjesecima. Ali, nisu tu samo Hajduk i Dinamo, jaki su i Osijek i Rijeka. Drago mi je da naši klubovi sjajno guraju u Europi. Nitko nije ispao, mislim da čak nitko nije ni izgubio. Da, Dinamo, Osijek i Rijeka upisali su svih šest pobjeda. Samo neka tako nastave, nadam se da će i Hajduk proći što dalje u Europi – istaknuo je Živković.

Sin Moreno trenutačno je član Lokomotive?

– Da, još uvijek traži svoje mjesto pod suncem – zaključio je Boris.

>> Hrvatski klubovi saznali tko su im europski protivnici ove jeseni

Komentara 2

JU
juma
21:40 07.08.2023.

Bolje sudjenje za obrambenog igrača, jer može igrati slobodnije i čvršće, pošto mu sviraju puno manje prekršaja.

DM
drazen.muhvic
18:33 07.08.2023.

U Engleskoj će imati bolje suđenje??? WTF??? Pa engleski suci su možda i najlošiji u svim donekle ozbiljnim europskim ligama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije