NOGOMETNA GROZNICA Kako i pošto će više od 15.000 Hrvata sljedećih tjedana potegnuti do Berlina, Stuttgarta ili Nürnberga na utakmice naše reprezentacije

Vozite se autom, spavajte u Poljskoj i navijajte za naše

plus-01-txt.jpg
import
23.05.2006.
u 18:54

Najmanje 15.000 Hrvata sljedećih će tjedana put Njemačke. Toliko je, naime, onih s ulaznicama za nogometne utakmice na Svjetskom prvenstvu – bilo iz bubnja Fife, bilo sponzorskima. Njima još treba pridodati i nekoliko tisuća pustolova koji nisu imali sreće dograbiti karte za SP u središtu njegova zbivanja ipak ne žele propustiti.

I dok je većina vjerojatno već do u najsitnijih detalja organizirala vlastit itinerar, nekima su ipak pitanja o njemačkim danima još otvorena. Sudeći po upitima kojima su posljednjih dana bombardirane putničke agencije i domaći portali na kojima budući putnici razmjenjuju ideje, prijevoz do Njemačke i smještaj najveće su enigme koje tri tjedna uoči početka spektakla muče hrvatske navijače.

Najkomotnije - zrakom
Što se prijevoza tiče, najbrži i najkomotniji jest – zračni. Hrvatska je izravnim vezama povezana s dva grada u kojima kockasti igraju utakmice: Berlinom i Stuttgartom, a do Nu00FCrnberga koji, istina, ima malu zračnu luku, može se poći avionom do Mu00FCnchena ili Frankfurta, pa otamo potražiti ili zrakoplovnu ili željezničku vezu. Ipak, one najjeftinije karte kod jeftinih zračnih prijevoznika, od 35 do 50 eura, rasprodane su još u travnju.

Skupljih još ima, a kod niskotarifnih prijevoznika cijena raste što se let bliži, pa je bolje rezervirati što prije. Povratne karte u Germanwingsu do Stuttgarta i Berlina stoje oko 280 eura, no svakim ih je danom sve manje. Croatia Airlines, pak, navijačima je dao posebnu ponudu pa povratna karta do Mu00FCnchena ili Frankfurta stoji 300 eura.

Druga krajnost jest putovanje automobilom koje je, putuju li dvije ili tri osobe pa dijele troškove benzina i cestarina, ipak uvjerljivo najjeftinije. Prema podacima s internetskih stranica Via Michelin, koje nude najkraće i precizno definirane trase, u jednome smjeru putovanje iz Zagreba stoji od 50 do devedesetak eura.

Oko 90, primjerice, stoji do Berlina, koji je sa svojih nešto više od 1000 kilometara Hrvatskoj najudaljeniji grad. Iako Via Michelin ubraja u procjenu troškova i austrijsku vinjetu, treba računati i na dodatnih šest eura cestarine kroz Sloveniju u oba smjera. U načelu, za 50 eura po osobi, automobilom se prijeđe 2524 kilometara, što je daleko najisplativija varijanta.

Relativno povoljne su i cijene autobusnog prijevoza, a njegova je prednost što iz Zagreba i ostalih hrvatskih gradova vozi izravno do sva tri grada u kojima igra hrvatska nogometna reprezentacija. Povratna karta do Berlina stoji 1170 kuna, do Nu00FCrnberga 708, a do Stuttgarta 824 kune.

HŽ snizila cijene
Hrvatske željeznice u povodu SP-a snizile su svoje cijene, prema uspješnom načelu popusta na grupu. Točnije, putuje li iz Zagreba do bilo kojeg odredišta u Njemačkoj pet osoba, pojedinac će povratnu kartu platiti 812,52 kune, putuje li četvero, jedna će karta stajati 846,38 kune i tako sve do 1354,20 kuna, koliko će platiti navijač putuje li sam.

Ponuda vrijedi od 5. lipnja do 15. srpnja. Željezničke veze inače su jedan od većih aduta Njemačke, vlakovi su moderni i brzi, a dobro će doći onima koji ne putuju automobilom. I Nijemci su stvorili ponudu samo u vrijeme SP-a, tiskali su Weltmeister Pass, koji za 349 eura u drugoj klasi i 549 eura u prvoj klasi nudi vožnju u cijeloj zemlji. One koji bi vlakom putovali prema gradu u kojem se igra utakmica, mogla bi zanimati Weltmeister-Ticket. Za udaljenosti do 200 kilometara povratna karta stoji 54 eura, a za vožnju dalju od 350 kilometara 90 eura.

Najviše će Hrvata, sudeći po tomu što nisu svi uspjeli doći do ulaznica za sve utakmice, ipak odlaziti na svaku utakmicu posebno. Sretni vlasnici ulaznica za prve tri utakmice naše skupine, pak, provest će u Njemačkoj gotovo cijeli lipanj s obzirom na to da se prva utakmica s Brazilom igra 16. lipnja, a zadnja s Australijom 22. lipnja.


U Poljskoj je jeftinije noćiti

U Poljskoj je jeftinije spavati i hraniti se, poručila je skupina Zagrepčana koja se javila redakciji kako bi dala ideju ostalim navijačima koji će poći u Berlin. Manje od stotinu kilometara preko granice njemačke metropole, naime, nalazi se mjesto Slubice. Kako kaže 26-godišnji Zagrepčanin Dragutin O., kombinirali su sve moguće vrste smještaja u Berlinu, ali im je čak i najjeftiniji slobodni hotel bio preskup. Pet noćenja u berlinskom hotelu platili bi, kaže, oko 450 eura, a u Slubicama će u hotelu s tri zvjezdice pet noći provesti za 230 eura.


Najmanje 400 eura za jednu, a 1600 za sve utakmice

Najmanje 400 eura trebat će navijaču koji ide na jednu utakmicu SP-a iz Zagreba. To je minimalni trošak, u koji ulazi najjeftiniji prijevoz automobilom (oko 200 eura tamo i natrag), noćenje u hotelu s dvije zvjezdice (50 eura za noć), 30 eura dnevno za hranu (ako se jede brza hrana, pizze od pet do šest eura i hamburgeri od tri do pet eura) i 15 eura na dan za piće (pivo stoji od 2,5 do 3,5 eura, pola litre vode oko dva eura, a toliko i sokovi). Oni koji, pak, odlaze iz Zagreba na sve tri utakmice, provest će najmanje 13 dana u Njemačkoj, od 11. do 23. lipnja. Njih će boravak u Njemačkoj, pak, stajati najmanje 1600 eura, u što smo uračunali i vožnju automobilom od Zagreba do Berlina, od Berlina do Nürnberga (oko 600 kilometara) te od Nürnberga do Stuttgarta (oko 350 kilometara prema podacima Via Michelina).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije