ćosićev kup

Vukovarci: Za napaćeni grad ovo je ekskluziva

19.02.2014., sportska dvorana Borovo, Vukovar - Kup Kresimira Cosica, finale, KK Cedevita - KK Zadar. Cedevita je pobjednik zavrsnog turnira.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
21.02.2015.
u 07:00

Cedevita zadobila simpatije grada heroja organizacijom završnice Kupa u Borovu naselju.

Nakon herojskog otpora objektivno slabijeg Zadra (86:82), relativno mladi Košarkaški klub Cedevita osvojio je u gradu heroju svoj četvrti domaći trofej - treći Ćosićev kup. No, osim sportske pobjede, postignuta je i ona organizacijska jer nema tko da je iz Vukovara, osim možda Zadrana, kući otišao nezadovoljan, a gospođa Ljerka Ćosić, supruga pokojnog velikana Kreše, bila je čak i ganuta.

Vukovar - Veberova ideja

No, ni pobijeđeni finalisti nisu imali prigovora na organizaciju završnice nacionalnog kupa koja se prvi put dogodila na hrvatskom istoku. Na ideju je došao Cedevitin predsjednik Mladen Veber, a realizirao ju je u najvećoj mjeri klupski direktor Krešimir Novosel. A krajnji rezultat bio je takav da su Vukovarci bili sretni, o čemu je govorio i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

- Ovo je lijepa gesta KK Cedevita jer ovako velike priredbe ovom napaćenom gradu čine dobro. Za nas je to bila ekskluziva. S kim god sam pričao ljudi su sretni što smo mi Vukovarci imali prilike doživjeti hrvatsku košarku najviše razine. Osim toga, u dvorani je bilo i puno klinaca za koje ovo može biti poticajno.

I za Emila Tedeschija, glavnog investitora u Cedevitu, ovo je bilo poticajno:

- Ovo je dokaz da košarku moramo odvesti tamo gdje je ona spektakl. Kada bi Vukovar za to imao uvjete, mi bismo ovdje odigrali i koju našu europsku utakmicu.

Cedevita kao Dinamo

Nažalost, čini se da ono što rade Tedeschi i Cedevita nije poticajno za druge hrvatske klubove koji su svi u većim ili manjim financijskim problemima. Njima kao da smeta što je hrvatski košarkaški prvak, nakon Dinama, bez premca najstabilniji hrvatski sportski klub. Zapravo, čini se da Cedevita postaje košarkaški Dinamo, barem kada je u pitanju domaća dominacija, a takve je "gladnima" lakše mrziti nego voljeti.

Jedna je opcija da se potrudiš i da ga dostigneš što je iznimno teško, a druga da suparnika koji jedini živi od sponzorskog novca pokušaš srozati na svoju razinu pa da i njemu bude teško kao i tebi. No, Cedevita je proces koji se nameće nezaustavljivo, čemu je dokaz i odluka najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme da početkom ožujka kvalifikacijski kamp za Jordan Classic održi upravo u trening kampu ovog kluba.

Kada je Nikeova predstavnica Susan Mulders vidjela Cedevitin Dom košarke, ostala je zapanjena i donijela odluku da Jordan kamp seli iz Barcelone u Zagreb. A u njega će doći 40 najtalentiranijih klinaca iz Europe koji su 1999. godište a među njima će biti i dva hrvatska kadetska reprezentativca Krešimir Nikić i Darko Bajo, ali i Cedevitin kadet s BiH putovnicom Džanan Musa.

>>Cedevita nakon -19 obranila kup! Odlučila Gordićeva trica 7 sekundi prije kraja

Komentara 1

HA
harryc
13:00 21.02.2015.

evo jos jednog novinara za 100 eur :) usporedba cedevite i dinama? dinamo 10 god prvak za redom a cedevita prosle godine prvak prvi put uz to da je cibona uzela abu sto je jace natjecanje... i ove teorije -- nekima smeta sto su jaki...auu novinarstva. vl pazite ovoga da vam ga ameri ne otmu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije