POVIJEST DERBIJA

Vulić koban za modre trenere, Zlatko Kranjčar najuspješniji

22.02.2009.
u 13:21

Ohrabrujući podatak za Antu Mišu, kojega u nedjelju čeka trenerski debi u derbiju: prvi debitant na Hajdukovoj klupi u Prvoj HNL, Ivan Katalinić, do 1993. godine trener vratara, postao je najtrofejniji trener bijelih u samostalnoj Hrvatskoj! Kate je već u prvom nastupu protiv Dinama, 30. svibnja 1993., pobijedio Ćiru 2:1 i najavio veliku karijeru.

Rekord 15 derbija
I Slaven Bilić je kao trener-početnik vodio Splićane u derbiju, samo jednom, uspješno, pobijedivši Lončarevića 2:1 prije osam godina. Za Mišu je neugodan podsjetnik samo na njegovoga prethodnika Vučevića. Mladi je stručnjak u 8. kolu ove sezone u velikom stilu nokautirao Dinamo u Maksimiru, a mjesec dana poslije te pobjede već je bio bivši trener Splićana.

Od ostalih trenera kojima je Hajduk bio prvi prvoligaški posao, Ivan Gudelj i Robert Jarni nisu u premijernom nastupu pobijedili Dinamo. Gudelja je pobijedio Kuže na Poljudu s 1:0, a Jarni je poražen od svoga prijatelja, također debitanta, Zvonimira Solde 0:1.Uz Soldu, jedini trenerski debitant koji je vodio Dinamo protiv Hajduka bio je Hrvoje Braović. Profesora je u nevolju uvalio njegov šef Vlak, jer su mu se uoči derbija, u kolovozu 1998., ukočila leđa. Braović je na Poljudu poražen 0:1.

Apsolutni rekorder po broju vođenih derbija je Zoran Vulić, čak 15. Učinak mu nije impresivan (osvojio samo 18 od mogućih 45 bodova), ali ipak se može pohvaliti kako je u četiri međusobna ogleda s Ćirom Blaževićem (sezona 2002./2003.) slavio čak tri puta.

Lončarević s pet poraza
Usto, Vulićevih pet pobjeda nad modrima i dalje je rekordan učinak jednoga trenera bijelih u Prvoj HNL, a on je nanizao i najviše žrtava s Dinamove klupe: Vlaka, Lončarevića, Ćiru i Jurčevića.

Uvjerljivo najuspješniji u derbijima je najtrofejniji trener Prve HNL Zlatko Kranjčar: 16 bodova od mogućih 27. A najlošiji među trenerima koji su vodili više od pet derbija je Ilija Lončarević: po jedna pobjeda i remi te čak pet poraza. Svaki je put gubio od drugoga kolege: Katalinića, Vulića, Gračana, Bilića i Sliškovića.

Ukupno petorica Hajdukovih i Dinamovih trenera nisu imala sreće voditi derbi u Prvoj HNL. To su s Dinamove strane bili samo “čuvari plaže” ili prijelazna rješenja Bedi, Bago i Cvetković, a kod Hajduka ipak dva velika imena: Tomislav Ivić i Igor Štimac. Predsjedniku Udruge prvoligaša, koji je 2005. godine bio prvak s bijelima, Dinamo je izmaknuo odsklizavši u Ligu za ostanak. Štimac je svoj najveći derbi vodio u Zaprešiću, protiv Intera.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije