PUTUJU U VIŠNJIK

Vulić uoči doigravanja: Ovo nam je zadnja šansa da spasimo sezonu

jakša vulić
Luka Stanzl/Pixsell
17.05.2013.
u 12:12

– Ne bude li htijenja, volje i energije na visokom nivou, onda ni naša kvaliteta neće značiti previše – smatra trener cedevitaša uoči završnice protiv Zadra

U nedjelju u 19 sati u dvorani Krešimira Ćosića Cedevita će na Višnjiku gostovati kod Zadra. Bit će to početak polufinalne serije doigravanja domaćeg prvenstva, u kojoj Zadrani imaju prednost domaćeg parketa.

Ove sezone Zadar općenito nije najbolje ležao Cedeviti. Dana 28. 10. 2012. u ABA ligi Zadrani su u Domu sportova slavili sa 83:67 u utakmici u kojoj su imali šut za tricu 8/16 i devet skokova više od Cedevite. Zagrepčani su u uzvratu 26. 1. 2013. u Zadru pobijedili tricom Tomasa za 74:73 u samoj završnici, a u prvom kolu A-1 Lige za prvaka Zadar je u Domu sportova ponovno slavio sa 84:79. Cedevita je tada igrala bez Marka Tomasa, Ante Mašića, Vlade Ilievskog i Predraga Šuputa, a utakmica je uz 19 poena Ante Delaša i 18 Romea Von Travisa na strani gostiju otišla tek u produžetku.

Posljednju utakmicu ove dvije momčadi međusobno su igrale 23. 4. 2013. u osmom kolu Lige za prvaka. Zadar je tada kod kuće pobijedio sa 85:77. Bracey Wright (28 poena) i Marko Tomas (22 poena) tada su bili sjajno raspoloženi, no nitko drugi kod Cedevite nije zabio više od osam pa dvojac iz vanjske linije ipak nije mogao sam.

– Oni imaju dosta mladih igrača koji igraju s puno elana. U tranzicijskoj košarci u svakom su slučaju u prednosti. Bili su kroz cijelu ABA ligu najjača momčad što se tiče napadačkog skoka, a to je element koji se nama i u zadnjoj utakmici s Cibonom pokazao kao slabija strana. Tu trebamo reagirati. Momčadski moramo ograditi prostor pod košem i ako to napravimo na zadovoljavajućem nivou, osim što nam se otvara prostor za lagane poene, nećemo ni dopustiti Zadru lagane poene iz njegova napadačkog skoka. Fokus u pripremi bit će na taj dio, a kako će to izgledati na samoj utakmici preostaje da vidimo – rekao je uoči početka doigravanja trener Cedevite Jakša Vulić.

Strateg Zagrepčana vjeruje da Cedevita može proći u finale bez obzira na prednost domaćeg parketa Zadrana:

– Što se tiče ovog dijela prije doigravanja, ispalo je da smo mi s porazom protiv Zadra u prvom kolu izgubili prvo mjesto. Tu utakmicu igrali smo bez kažnjenog Tomasa i bez velikog broja ozlijeđenih igrača. No, nema vremena, polufinale je već pred vratima i treba se okrenuti utakmici u Višnjiku koja nas čeka. Ja sam već rekao da, bez obzira na taj teži put do finala, vjerujem u ovu momčad. Vjerujem da ima kvalitetu i može otići do kraja. Međutim, moramo uložiti istu količinu energije, htijenja, volje i koncentracije na one segmente koje radimo u pripremi kao i naš protivnik i onda će naša kvaliteta nesumnjivo doći do izražaja.

Atmosfera na Višnjiku trebala bi samo biti dodatna motivacija za igrače Cedevite.

– Ne bude li htijenja, volje i energije na visokom nivou, onda ni naša kvaliteta neće značiti previše. Prednost je Zadra domaći teren i očekuje se dobro popunjeni Višnjik, ali s druge strane to je dio koji može samo motivirati moje igrače. Tako da ja tu ne očekujem veliki hendikep za svoju momčad, budući da smo mi prepuni iskusnih igrača i bit će zapravo užitak igrati u takvoj atmosferi – dodao je Vulić koji želi postati prvi trener koji je s Cedevitom osvojio naslov prvaka Hrvatske.

– To nam je svima cilj. Već smo to rekli prije starta Lige za prvaka. Budući da je sezona bila takva kakva jest, dosta turbulentna, ovo je zadnja prilika da uzmemo trofej u ovoj sezoni i na struci i igračima je da uložimo maksimalan napor da se barem donekle opravdaju ovogodišnja ulaganja u prvu momčad Cedevite.

Kapetan Marino Baždarić šuterski je u fantastičnoj formi. U Ligi za prvaka za tricu je šutirao 17/31, odnosno fantastičnih 54,8%. Bažda je za Cedevitu potpisao u studenom 2009. godine. Najduže je u klubu i sigurno da bi među igračima baš njemu najviše značilo da konačno s crvenima osvoji titulu.

Najprije se kapetan prisjetio zadnje utakmice s Cibonom, u kojoj je Cedevita propustila priliku da u playoff krene s prvog mjesta:

– Općenito smo ove sezone izgubili puno bitnih utakmica, što kroz Jadransku ligu, što kroz hrvatsko prvenstvo i Kup. Odlučila je jedna lopta na njihovu stranu. Bili smo u utakmici, no mislim da obrambeno nismo reagirali kako treba. Skok i tranzicija bili su na njihovoj strani. Mislim da to moramo puno bolje raditi.

Kao i Vulić, Bažda je dodatno potvrdio da u Cedeviti ne sumnjaju da mogu do finala:

– Zadar u Višnjiku vrlo je opasna ekipa, nošena publikom i punom dvoranom. Vrlo su borbena ekipa, dobro pokrivena na svim pozicijama. Čeka nas veliki posao i sigurno neće biti lako. Međutim, smatram da imamo dovoljno kvalitete i vjerujem da se možemo kvalificirati u finale.

A za to Cedeviti ponajprije treba dobra obrana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije