Nogometna elita

Za titule čavli, pa desetak milijuna, čekamo milijardu

Luka Modric of Real Madrid during La Liga match between Real Madrid and Athletic de Bilbao at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain. October 05, 2014. Foto ??© nph / Caro Marin) *** Local Caption ***     /PIXSELL
Foto: NPH/Pixsell
1/3
02.04.2015.
u 16:35

REAL 720 mil. eura, u prosjeku igrači od 30 milijuna

Za stolom u "Domagoju", prisjećajući se vremena u kojima je u Zagreb stigao Kup velesajamskih gradova, jedan od aktera, ilustrirajući primanja nogometaša prije otprilike pola stoljeća, kroz smijeh rekao je:

– Bilo je to doba kada smo praktički igrali za čavle.

Čovjek koji je prije njegove šampionske generacije trčao Maksimirom, Vlatko Marković, otvorio je prvu kemijsku čistionicu u Zagrebu, kupio kamion te se ponosio suvlasništvom u kafiću koji je kuhao prvi espresso u metropoli...

Uza Žutog i Enrique

Bila su to druga vremena, od zarada nogometaša, njihovih transfera i niza nula iza prve brojke, nije se padalo u nesvijest. Danas, pozivnice za elitu, istina, nema. Ali, ne može svatko. Eto primjera, među najboljih osam u Ligi prvaka, momčad Reala, koja brani titulu, ujedno je i najskuplja, vrijedi 720 milijuna eura, dok se Monaco kao čudo uspio ugurati s momčadi koja vrijedi "samo" 121 milijun eura. To je, recimo, vrijednost Beşiktaşa Slavena Bilića, a Dinamova se procjenjuje na 50 milijuna. Idemo desetljeće i pol unatrag, u doba kada je Ole Gunnar Solskjær tren prije nego što će Pierluigi Collina puhnuti u zviždaljku i označiti kraj osnovnog dijela na Camp Nou, donio titulu Manchester Unitedu u srazu s Bayernom (2:1). Tadašnja momčad, za koju su igrali Schmeichel, braća Neville, Stam, Giggs, Beckham, Yorke, Cole i društvo stajala je čelnike kluba, preračunano – 60 milijuna eura. Crveni vragovi, koji su 2008. osvojili istu titulu protiv Chelseaja, stajali su čelnike – 235 milijuna eura. Lijep skok u investiciji za isti dobitak. Danas je cijena igračima Uniteda – 425 milijuna eura. No, ona im ne garantira naslov. Za to, sudeći prema prošlogodišnjem finalu, treba izdvojiti gotovo dvostruko više, koliko je dao lani Real! U doba kada je u Madrid otišao Robert Prosinečki, platili su za njega osam milijuna eura. Te 1991. godine u klub je došao i njegov vršnjak, kao slobodan igrač Sportinga iz Gijóna, današnji trener Barcelone Luis Enrique. Pet godina kasnije, kada su dovodili Davora Šukera, transfer iz Seville iznosio je 11 milijuna eura. U pravilu, to su bili i najveći klupski transferi u to doba. Real je prošle sezone samo na pojačanja potrošio 166,5 milijuna eura (Bale, Isco, Illarramendi...), godinu prije toga samo za Luku Modrića platio je 30 milijuna eura, a ove sezone za pojačanja (Rodríguez, Kroos...) 135 milijuna eura.

Gdje je daljinski?

Nije mudrost zaključiti da danas trebate plivati u novcu da biste osvojili titulu ili joj barem došli blizu. Ali ga i trošiti kao nikad prije. Sve više i više... A gdje je tomu kraj? I više od milijardu eura za momčad, kako je krenulo, neki će brzo prijeći, a oni koji to neće moći pratiti – završit će pred TV-om.

>>Europska liga postaje atraktivnija - nagrade čak 300 milijuna eura

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:57 02.04.2015.

Koliko love godisnje lupa onaj mali americki bokser Floyd Mayweather?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije