Nogomet u zaleđu

Zajec je jedino što vrijedi, samo on može povući plave

Arijan Ademi (1)
Željko Hladika/Pixsell
23.07.2010.
u 08:04

Velimir je i 1998. godine preuzeo Dinamo u beznadnoj situaciji i odmah pobijedio Ajax i Porto u Ligi prvaka.

Zvuči opako, ali kao naručena Zajecu je došla pljuska u Kopru. Za nju ne mora odgovarati, jer ga ondje nije bilo, a samo mu je učvrstila poziciju. Dok su Boysi u Gorici salvama uvreda zasipali igrače i Mamića, Zajeca su zazivali kao spasitelja: "Našeg Zeke nema jedan dan i sve ode kvragu!"

Mamiću ni deset naslova prvaka zaredom ne bilo dovoljno da se rehabilitira pred Dinamovim navijačima, a Zajecu će za ovacije Boysa biti dovoljno i 1:0 protiv Dragovoljca u subotu. Dovoljno je samo da pogleda prema sjeveru i svi će mu salutirati. Kakav ubod u srce Mamićevoj sujeti!

Pa i kad bi Sheriff izbacio plave, Zeko ne bi bio kriv. Zašto i bi, kad šef, koji je na transferima klubu donio više od 100 milijuna eura, ni centa nije uložio u pojačanja. Dovodi samo igrače u "sudačkom vremenu" karijere ili one kojima je Dinamo posljednja šansa za neku zaradu. Od svih stranaca koje je Mamić doveo u gotovo deset godina vladavine u Dinamu, pun pogodak bio je samo - njemački autobus. A pusti centarfori i veznjaci s briljantnim preporukama bili su uglavnom prolaznici.

Velimir Zajec u ovom je trenutku jedino Dinamovo svjetlo u tunelu. Njega i Bog čuva kad je plave sačuvao samo na minus tri u Novoj Gorici, iako je Zajecov odlazak u Tiranu bio nedopustiv gaf. Sad kad su to preživjeli, možda se sve okrene u njihovu korist. U tome je presudna trenerova čvrsta ruka, autoritet i znanje. A Zajec sve to ima.

Bilo je već situacija kada su takvi europski šokovi plave katapultirali u neslućene visine. Prije tri godine u infarktnoj su završnici jedva izbacili Azerbajdžance, a iz te se muke kasnije rodila senzacionalna pobjeda u Amsterdamu.

Ili preobražaj 1998. godine nakon što je Dinamo pregažen u Pireju i Portu, a potom je Zeko tu obeshrabrenu momčad odveo do pobjeda nad Ajaxom i Portom, te gotovo prezimio u Europi.

Jedina zapreka Zekinu uspjehu bit će "unutrašnji neprijatelj". Da Sammir nije zaštićena vrsta i da mu se, još kod Zajecovih prethodnika na klupi, nisu tolerirale razuzdane pijanke, ne bi mu palo na pamet otići ni na kavu na Borongaj, a kamoli na neki tulum u Crikvenicu dan uoči sudbinske utakmice.

I zato ga treba tretirati kao prekršitelja zakona: ako ga Zeko u ponoć ne dobije na kućni telefon, nek' Brazilac plati 5000 eura i ubuduće trenira s juniorima.

Jest da bi Mamićeva duševna bol bila golema i da bi svaki drugi trener zbog sankcioniranja Sammira letio, ali 'ajde ti smijeni Zeku s cijelom vojskom Boysa iza leđa...

Ključne riječi

Komentara 15

TE
tetrijebzg
09:19 23.07.2010.

Da u Dinamo dođe i Jose Mourinho ništa od toga posla jer Maminjo sve rasproda, proda jedinog iskusnijeg napadača prije eu utakmica.Njemu je važna samo lova baš njega briga za klub

OB
-obrisani-
08:33 23.07.2010.

Zajec je jedino što vrijedi, samo on može povući plave do Lige Prvaka, Hrvatsku dovuči do EU savez ćlanstva i zbog svog iskustva iz Grčke Hrvate naučiti kako se živi skromno, od svojih para, poštuje susjede i razumije pravednost i pravičnost..

SA
SI aka SI
08:17 23.07.2010.

ma daj molim te, sve to pada u vodu kada se sjetimo kako se Zajec javno nudio unutarnim neprijateljima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije