UOČI VELIKOG TJEDNA

Žapci otišli posjetiti žabe: Kad bacate smeće u potok, ubijate naše prijatelje

Zagreb: Vaterpolisti Mladosti upoznali se sa žabama Zoološkog vrta
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
24.03.2021.
u 09:57

– Pomalo čudno iskustvo, nikad nisam imao žabu u rukama. Ali važno je upozoriti na važnost vode i zbog toga hvala Zoološkom vrtu na ovoj prilici – kazao je vratar Jerko Jurlina

Desetljećima već zagrebački ljubitelji vaterpola tepaju vaterpolistima Mladosti da su žapci (zato što je njihov stari bazen bio zelenkast, a bilo je i žabokrečine), a sada su se mladostaši napokon družili s pravim žapcima (i žabama), i to u Tropskoj kući zagrebačkog Zoološkog vrta. I dopalo im se:

– Pomalo čudno iskustvo, nikad nisam imao žabu u rukama. Ali važno je upozoriti na važnost vode i zbog toga hvala Zoološkom vrtu na ovoj prilici – kazao je vratar Jerko Jurlina.

A povod za druženje njega i njegovih suigrača Cosmina Radua i Franka Lazića sa žapcima i žabama bio Svjetski dan voda. Ugostio ih je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba, koji kaže da Zoološki vrt i vaterpolisti već godinama surađuju, pa se i njihovi morski lavovi u bazenu igraju poklonjenim vaterpolskim loptama.

– Dobro došli u divlje srce Grada Zagreba! Bez kvalitetne vode nema života, ni za ljude pa tako ni za životinje. Želimo za tu činjenicu senzibilizirati javnost uz pomoć naših uspješnih sportaša – kazao je Skok pohvalivši se da u svom ZOO vrtu imaju 15 vrsta žaba i da su sve na popisu ugroženih.

A onda su na red došli vaterpolski razgovori. Mladostaše u sljedećih šest dana očekuje uistinu paklenski tempo. Otišli su u Atenu na uzvratnu četvrtfinalnu utakmicu Eurokupa s Vouliagmenijem koja se igra danas (u prvom su susretu žapci ostvarili minimalnu pobjedu s 11:10), sutra se vraćaju u Zagreb, a najgore je to što idu onim ranojutarnjim letovima, tzv. rudarskim, zbog čega moraju ustati već u tri sata poslije ponoći. A u subotu i nedjelju ih pak očekuje završni turnir Regionalne lige kojemu su sami domaćini. U polufinalu se sastaju s kragujevačkim Radničkim, a u nedjelju je priželjkivani finale s Jugom ili Jadranom koji se sučeljavaju u drugom polufinalu.

– Naporan tjedan je pred nama. Treba dobiti tri utakmice – kratko je sumirao Radu, a Lazić je pridodao:

– Najteže će nam doći ta dva rana buđenja, treba onda uravnotežiti potrebu za odmorom i treniranjem. No mi smo profesionalci, manje-više smo navikli na takve situacije. U Ateni ćemo još biti i bez Harkova i bez Viskovića, ali za završnicu Regionalne lige vraća nam se Visković, pa će ipak biti lakše.

I vratimo se još na trenutak žabama. Na crvenom popisu je čak 2010 vrsta žaba u cijelome svijetu, pa je Lazić spontano zavapio:

– Malim žapcima voda je dom koji je sve više ugrožen ljudskom nepažnjom. Kao veliki žapci, koji su također svaki dan u vodi, pružili smo im podršku. Ako bacite smeće u potok ili jezero, ugrožavate ove naše male prijatelje!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
11:44 24.03.2021.

Žapci je domaće i primjereno ime kako za kontinent tako i za priobalje (Neretva, Krka, Vransko jezero ...). Posebno me iritirao naziv barakude kad takvih riba nema kod nas. Kakve barakude i Hrvatska, dajte molim vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije