Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAVI SVAKE GODINE SVE STARIJI

Zašto Čačić zaobilazi Dinamove tinejdžere?

Konferencija za medije trenera Dinama Ante Cacic nakon susret RB Salzburga i Dinama
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
14.10.2022.
u 11:42

Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, 18-godišnji Gabriel Rukavina, još uvijek čeka debi za seniorsku momčad Dinama

Klupske strategije Red Bull Salzburga i Dinama različite su, pa je ova usporedba možda i neprilična, ali teško ju je ne uočiti i ne odlutati u sferu intrige – kako to da Dinamo, neiscrpni izvor vrhunskih talenata i nedodirljivi vladar Hrvatske lige, u svome kadru ima samo sedmoricu nogometaša do 22 godine?

Evo spomenute usporedbe: Red Bull Salzburg ima ih čak 17-oricu! Ta Dinamova sedmorica – J. Šutalo (22 god.), B. Šutalo (22), Štefulj (22), Baturina (19), Bulat (21), Marin (21) i Rukavina (18) u ovoj su sezoni zajedno skupili 48 nastupa, a Salzburgova 17-orica čak 160 nastupa!

Primjerice, tek 20-godišnji Luka Sučić lider je i nezamjenjivi ideolog u veznome redu Salzburga, a u ovoj sezoni skupio je 14 nastupa. Danac Kjaergaard ima 19 godina i 16 nastupa, kao i 21-godišnji Austrijanac Seiwald. Adamu s 21 godinom ima 15 nastupa, a Dedić s 20 godina 13 nastupa. Od spomenute 17-orice, samo četvorica su navršila 22 godine...

Luka Sučić
Foto: Pixsell

A kako stoje stvari u Dinamu? Samo jedan od spomenute sedmorice, A reprezentativac Josip Šutalo, ima zajamčeno mjesto u prvih 11, te je skupio deset nastupa (imao je dulju stanku zbog ozljede), a najveću minutažu ima 19-godišnji Martin Baturina s čak 20 nastupa u svim natjecanjima. Izuzmemo li oporavljenika Boška Šutala, svi ostali Dinamovi tinejdžeri nezamjetno su prisutni u sastavu. Tako primjerice 18-godišnji Gabriel Rukavina još uvijek ove sezone nije debitirao za prvu momčad Dinama. Koja u Hrvatskoj ligi ima osam bodova više od prvoga pratitelja.

Taj Gabriel, sin nekadašnje Dinamove zvijezde Tomislava Rukavine, spada među najdarovitije hrvatske nogometaše. U njegovoj dobi primjerice Mateo Kovačić bio je već prekaljeni igrač prve momčadi, a Alen Halilović s 18 bio je transferiran u Barcelonu. Je li utakmica s Varaždinom, s obzirom na Oršićevu ozljedu, možda Gabrielova prekretnica i prilika za seniorski debi?

U istoj situaciji je i 18-godišnji reprezentativac, obrambeni igrač Maro Katinić. Na njegovoj poziciji u prvoj momčadi, uz naravno oba Šutala, Perića i Lauritsena, dvojica su igrača s preko trideset godina: 32-godišnji Theophile i 31-godišnji Dilaver. Katinić će očito morati pričekati da veteranima nagodinu isteknu ugovori. Ali, primjerice Dejan Lovren, Tin Jedvaj ili Joško Gvardiol u Dinamu nisu morali toliko čekati u istoj dobi...

Prema podacima s Transfermarkta, Dinamo ima najstariju momčad unatrag nekoliko sezona s prosjekom godina 25.9. U prošloj sezoni taj je prosjek iznosio 25.6, u onoj prije nje 24.9, a u ovo doba godine u sezonama 2017./2018. i 2016./2017. prosječna dob Dinamovih igrača bila je 23.7 godina.

Isti izvor otkriva kako su u Hrvatskoj ligi tri svlačionice još starije od Dinamove: Slaven Belupo ima prosjek godina 26.1, Hajduk 26.2, a Osijek 26.3.

Ne zaboravimo kako Dinamo ima i jednoga od najstarijih trenera u Europi, 69-godišnjega Antu Čačića. Dinamov je strateg ravno trideset godina stariji od Gonzala Garcije iz Istre 1961, najmlađega trenera u Hrvatskoj ligi. Usput, Dinamov predsjednik Mirko Barišić vitalni je 85-godišnjak...

Standings provided by Sofascore
 
>> VIDEO: Senzacija na Maksimiru: Dinamo srušio Chelsea na otvaranju Lige prvaka!

Komentara 3

JM
juretic.milan
21:13 14.10.2022.

Čačić je štetočina i treba ga čim prije maknuti. Na utakmicama izgleda kao da se nada da neće popušiti gol, ali ništa ne čini da bi to izbjegao. Momčad mu u 50 i nekoj minuti potpuno kondicijski potone, ne prvi put. Stoperi imaju najviše dodira s loptom, a i golman je u vrhu.Trećina postave ni ne razmišlja da bi se vratila preko centra. Nije valjao prije 10 godina, ne znam zašto bi sad valjao.

OD
Odgovor
12:32 14.10.2022.

Klasični članak samo da se nešto napiše... Salzburg i dinamo su potpuno različiti kluvbovi na svim razinama. Salzburg na ulazne transfere troši minimalno 20 milijuna eura godišnje( okafor 11.2 mil eur, haaland 8 mil eur, adeyemi 10 mil eur, aaronson 12.7 mil eur...) dok Dinamova 3 najskuplja ulazna transfera u povijesti iznose Rog 5 mil eur, Boško Šutalo 4 mil eur pa onda Nevistić i Ljubičić po 3 mil eur. Sve ekstremno lagano za istražiti ako se čovjek malo potrudi. Najlakše je zapravo napisati Salzburg je Lokomotiva, a Dinamo je Leipzig bez novaca pa sad ko bi rađe bili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije