Kvalifikacije za SP

Zašto Hrvatskoj remi protiv Ukrajine možda neće biti dovoljan?

Hrvatska reprezentacija
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
08.10.2017.
u 08:08

Hrvatska reprezentacije ne treba se zamarati kalkulacijama jer pobjedom u Kijevu sigurno će izbjeći posljednje mjesto na ljestvici drugoplasiranih momčadi. Pobijedimo li Ukrajinu, a Island kod kuće kiksa protiv Kosova onda vatreni izravno idu u Rusiju

Hrvatski nogometaši sami su sebi zakomplicirali situaciju i otežali put na SP u Rusiju. Nekoliko kola prije kraja kvalifikacija sve je izgledalo sjajno. Vatreni su uoči puta u Reykjavík bili vodeći u skupini s tri boda više od drugoplasiranih Islanđana. A onda je uslijedio šok.

Poraz od Islanda dobro je uzdrmao temelje momčadi jer igra i jedva iščupana tri boda protiv Kosova (1:0) pokazala su da nešto ne štima u reprezentaciji. Gubitak bodova u Turskoj (0:1) i remi protiv Finske(1:1)  samo je slijed događaja koja su Hrvatsku dovela do situacije da se bori za mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Teško da će vodeći Island u posljednjem kolu kod kuće propustiti meč loptu protiv Kosova.

Bodove vrijedne dodatnih kvalifikacija Hrvatska u ponedjeljak traži u Ukrajini (20.45 sati). Vatreni s novim izbornikom Zlatkom Dalićem u Kijevu moraju juriti pobjedu, jer remi možda neće biti dovoljan.

Naime, u skupini H Grčka je pobjedom protiv Cipra izbila na drugo mjesto ispred BiH koja je izgubila od Belgije i suzila mogućnosti u kojima je Hrvatskoj i bod dovoljan za dodatne kvalifikacije.

Na ljestvici drugoplasiranih reprezentacija, od kojih posljednja ispada, Hrvatska je pretposljednja s 11 bodova i gol-razlikom 6-4. Posljednja je Škotska, koja ima isti broj bodova, ali gol-razliku 8-9. 

U posljednjem kolu skupine F u nedjelju (18 sati) Škotska igra protiv Slovenije i ne smije pobijediti u Ljubljani kako bi Hrvatskoj bio dovoljan i remi da uđe  među osam momčadi koje će se u studenom boriti za četiri mjesta koje vode u Rusiju.

Hrvatska reprezentacija
1/13

No brige tu ne prestaju. Slovenija remijem ili pobjedom otvara priliku Slovačkoj da pobjedom kod kuće protiv Malte dođe na drugo mjesto. Slovaci bi u tom slučaju bili ispred nas jer imaju bolju gol-razliku.

Realnije je da Wales, koji na ljestvici drugoplasiranim reprezentacija također ima 11 bodova kao i Hrvatska s gol-razlikom (7-5), ali s jednim postignutim golom više, također u ponedjeljak odigra remi kod kuće protiv Irske (20.45), ali s manje postignutih golova nego u Kijevu. Bude li u Cardiffu remi kao i u Ukrajini, ali s jednim golom manje sa svake strane, onda ćemo mi i Velšani biti izjednačeni, te će odlučivati - 'fair play'.

Postoji još jedna mogućnost, ali dosta nerealna. Hrvatskoj bi odgovaralo i da Gibraltar ne izgubi kod Grčke, a BiH pobijedi Estoniju.

No, hrvatska reprezentacije ne treba se zamarati tim kalkulacijama jer pobjedom u Kijevu sigurno će izbjeći posljednje mjesto na ljestvici drugoplasiranih momčadi i vjerojatno kao nositelj čekati ždrijeb 17. listopada u Zürichu.

Pobijedimo li Ukrajinu, a Island kod kuće kiksa protiv Kosova onda vatreni izravno idu u Rusiju.

Komentara 114

MA
Majur
10:01 08.10.2017.

Nisam baš siguran da je Dalić pravi izbor jer biti prvak Emirata baš i nije nekakva preferencija....ali ok,nek se pokaže on i dečki jeli žele na SP ili na produženi godišnji odmor na ljeto....Stojim iza njih,bodrim tu svetinju od prve tekme sa amerima...iznad svih Hrvatska!!!!

AB
Abendblatt
11:38 08.10.2017.

Ma o kakvom remiji pisu i govore ovi bezveznjaci, samo POBJEDA nas moze eventualno spasiti, hebo vas Remi, ne igramo sah.

DU
Deleted user
10:50 08.10.2017.

Nadam se da ce sotonski mediji i gosti s ovoga portala prezivjeti odlazak Hrvatske na prvenstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije