ŽIVOTNA PRIČA GATTUSA

Zbog ovog čovjeka cijela će Europa govoriti o Hrvatskoj, njegov dolazak apsolutna je senzacija

Gennaro Gattuso
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.06.2024.
u 09:52

Kao igrač uvijek je igrao na maksimumu ili, bolje rečeno, ''u crvenom''. Stoga je potpuno jasno što će očekivati od Hajdukovih igrača

Još samo prije neki dan činilo se da je nogometna struka u Hajduku pred zidom, posebice nakon što je propao dogovor s Ivanom Jurićem koji je trebao preuzeti prvu momčad. A onda je Hajdukov sportski direktor Nikola Kalinić dao gas i na službenim je klupskim stranicama jučer u večernjim satima objavljena vijest da je novi trener splitske momčadi – Gennaro Gattuso.

Sve je osvojio

Gattusov dolazak u hrvatski nogomet apsolutna je senzacija i on je najveće igračko ime koje je došlo u HNL. Riječ je o pravoj ikoni svjetskog nogometa koja je 13 godina igrala u Milanu. U igračkoj karijeri osvojio je gotovo sve što se moglo osvojiti. Bio je prvak svijeta s Italijom 2006. godine, osvajač Lige prvaka s Milanom 2003. i 2007. godine, dvostruki osvajač Serie A, UEFA superkupa te talijanskog superkupa, a jednom je osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo. Svi se još uvijek sjećamo njegova posebnog dinamičnog i agresivnog stila igre koji mu je priuštio status svjetske nogometne ikone. Zadnja četiri kluba koja je vodio bili su Milan, Marseille, Napoli i Valencia.

Prve informacije o tome da je Gattuso u konkurenciji za Hajduk prije desetak dana zvučale su kao nemoguća misija. Posebice što je talijanski trener imao već spremne kofere za Saudijsku Arabiju u kojoj je mogao računati na puno unosniji ugovor. No, Kalinić je izvukao poseban aduta iz šešira, a Gennaru novac u ovom trenutku očito nije primaran kriterij. Kao igrač uvijek je igrao na maksimumu ili, bolje rečeno, "u crvenom". Stoga je potpuno jasno što će očekivati od Hajdukovih igrača, bespoštedan rad, borbenost i profesionalan pristup. Red u svakoj svlačionici jedan je od najvažnijih kriterija, a Talijan to sigurno može jamčiti. Njegov dolazak u Hrvatsku sjajna je reklama za naš klupski nogomet, o kojem će ovih dana pričati cijela Europa.

Gennaro Ivan Gattuso rođen je 9. siječnja 1978. godine u gradu Corigliano Calabro u Italiji, a prve nogometne korake napravio je u Perugiji za koju je ostvario i seniorski debi. Zatim je prešao u škotski Rangers, pa se vratio u Italiju u redove Salernitane, a 1999. godine prelazi u Milan koji obilježava njegovu nogometnu karijeru. Na San Siru stekao je status legende, zadržao se tamo 13 godina i odigrao ukupno 468 utakmica. Nogometnu karijeru zaključio je 2013. godine kao igrač švicarskog Siona te je u tom klubu odmah napravio prijelaz u trenerske vode te preuzeo vođenje prve momčadi.

Tijekom nogometne karijere upijao je znanje od najvećih talijanskih trenerskih genijalaca poput Carla Ancelottija, Marcella Lippija i Massimiliana Allegrija.

Nova era u HNL-u

Kao trener posljednji angažman imao je vodeći francuskog velikana Olympique Marseille s čije klupe je otišao u veljači ove godine. Važno je spomenuti da je u Milanu kao igrača vodio Hajdukova sportskog direktora Nikolu Kalinića. Na samom početku trenerske karijere, nakon epizode u Švicarskoj, bio je šef stručnog stožera Palerma, zatim grčke OFI Crete te talijanske Pise.

Hrvatski klupski nogomet od jučer je tako ušao u novu eru, nadamo se da je ovo početak neke nove priče u kojoj ćemo uspjeti brendirati naš nogometni proizvod na drugim razinama. S ovim osebujnim Talijanom neće biti dosadno, a nema sumnje da će se savršeno uklopiti u splitski đir. Godinama je, između ostaloga uveseljavao javnost svojim izjavama. Pričajući svojedobno o svojim igračkim kvalitetama kazao je:

– Kad vidim što rade Pirlo i Ronaldinho, shvatim da sam uvreda za nogomet...

Nakon što je s Italijom osvojio naslov prvaka kazao je:

– Nismo mi Englezi da pravimo doček za drugo mjesto. Pred finale Mundijala u Berlinu bio sam toliko nervozan da sam išao na WC 28 puta.

 
 
Ključne riječi

Komentara 4

MA
Magdalena35
11:38 13.06.2024.

Prvi problem će mu biti sukob sa Livajom. Iza koga od njih dvojice će onda stati 'ulica'?

GN
gnoj
11:11 13.06.2024.

Jako prgave naravi !

FR
freeshooter
12:36 13.06.2024.

...ako je uvjet bio strani trener.. a već sada zahvaćeni euforijom, cijela Europa bruji o dolasku Gattusa, tvornice prestaju sa radom, škole se zatvaraju... pa zar Kalinić nije mogao dovesti i nekog trenera iz Kine, stranac je, ali brale milijarda navijača... e to bi bile brojke... euforija gigantskih razmjera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije